Vaříme podle čínského horoskopu – únor
„Prosinec naleje a leden zavěje.“
Asi nejlepší je vyrazit do lesa, protože tam ještě můžeme sbírat některé druhy dřevokazných hub jako je čirůvka dvoubarvá, která se používá při trávicích problémech, penízovka sametonohá, která podporuje posílení imunity, silně antibakteriální ohňovec obecný nebo jidášovo ucho, které podporuje snížení cholesterolu a blahodárně působí na náš cévní systém.
Naši předci sbírali dubovou kůru, která se dodnes používá na obklady při hemeroidech. Nebo jehličí borovice, ze kterého se většinou dělal čaj. Obsahuje hodně vitaminu C a má pozitivní vliv na záněty v ústní dutině a používal se ke kloktání.
Tomuto měsíci vládne tlusté střevo, které řídí přeměnu kalů a tělesné tekutiny. Otevírá se yangové dřevo, takže pozor na vztek a přejídání, ať nemáte problémy se žlučníkem.
Zvolněte, nestresujte se a choďte brzy spát. Rozednívá se pozdě a velmi brzy se stmívá, i příroda nám chce naznačit, že bychom se měli zastavit, hřát se u rodinného krbu a nevyšilovat.
Ve stravování přidejte větší množství obilovin, luštěnin, kvašenou či kysanou zeleninu a hodně polévky, abychom tělo prohřáli a hodně podušené nebo napařované zeleniny, abychom tělo svlažili a doplňovali tekutiny.
Z obilovin preferujte jáhly, pohanku nebo černou rýži
Z luštěnin pak fazolky, hrášek, cizrnu.
Zelenina by měla být lehce ostrá, aby podporovala imunitu a pročišťovala hlen, což nám zajistí hlavně hlávkové zelí, jak bílé, tak červené, pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, křen, celer, petržel, bílá ředkev, pažitka.
Z bylinek šalvěj, kopr, bazalka, saturejka.
Z ovoce pak jablka a hrušky.
Jídlo vkládáme do studené vody a vaříme déle, tedy nejlépe ve vývarech ze zeleniny, obilovin a kostí.
Co budete potřebovat: 2 polévkové lžíce pohanky tmavé, ½ bílé ředkve, 1 jarní cibulka, 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru, 1 větší miska vařené černé rýže, hrst jidášova ucha, které jsme rozdrtili a na 20 minut namočili do osolené vody, sůl, špetka šafránu, 1,5 l vody, 1 polévková lžíce másla, shoyu nebo miso, naklíčená řeřicha nebo polníček na ozdobu.
Jak na to:
Poznámka: tento vývar doplní tekutiny, protože pohanka má svlažující povahu a společně se zeleninou podporuje činnost sliznic tlustého střeva, vývar je hodně sytý a výživný a posílí naše ledviny a slezinu. Zázvor v něm nám pomáhá ničit viry a bakterie a lehce prohřívá a rozhýbává trávení.
Co budete potřebovat: 2 velké misky najemno pokrájeného červeného hlávkového zelí, 1 velká miska kvašeného bílého zelí, 1 nastrouhaná velká mrkev, 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru, 1 kávový hrníček vlašských ořechů, 2 jarní cibulky, 2 polévkové lžíce naklíčené řeřichy nebo polníčku, sezamový olej, umeocet.
Jak na to:
Poznámka: silně podporuje imunitu, ničí viry a bakterie, dělá dobře sliznicím našeho střeva.
Co budeme potřebovat: 1,5 až 2 kg vykuchaného kapra tak, abychom ho mohli naplnit, 100 g slaniny, ¼ kg vepřové plece, ¼ předního nebo zadního hovězího masa, 4 žemle, 200 ml mléka, 1 kávová lžička sardelové pasty nebo jemně nasekaná sardelka, která je zbavená kostí, 3 vejce, 1 kávová lžička kapary, 1 větší naložená okurka, 1 šalotka, 2 hrsti zelené petrželky, sůl, pepř, máslo, 0,5 l zeleninového vývaru, 2 zelené části jarní cibulky, 2 polévkové lžíce mouky na zahuštění.
Jak na to:
Poznámka: toto je starý recept na slavnostní vánoční stůl z roku 1936. A protože nás čekají Vánoce, můžete vyzkoušet něco jiného, než jste zvyklí, a překvapit svoji rodinu dávno zapomenutým receptem.
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.