Vaříme podle čínského horoskopu – prosinec


„Prosinec naleje a leden zavěje.“

  • Je to dvanáctý měsíc v roce podle gregoriánského kalendáře a má 31 dní.
  • Český název se odvozuje od slovanského slovesa „prosinoti“, které znamenalo probleskovat, prosvítat. Slunce v prosinci totiž probleskuje šedomodrými mraky. Ještě starší vysvětlení pak je spojené se slovem „kaše z prosa, protože to bývávala obvyklá strava v tuto dobu na našem území. Lidové pověsti odvozují název od prasete, protože v prosinci se konaly zabijačky. Další lidové pověsti se odkazují na vánoční koledování, které se odvozuje od slova prosit.
  • Latinsky se měsíc nazývá December od latinského decem – deset. V římském kalendáři byl totiž do roku 153 př. n. l. prosinec desátým měsícem a jeho název pak zůstal i v mnoha evropských jazycích.
  • Astronomicky prosinec začíná souhvězdím Střelce a končí souhvězdím Kozoroha.
  • Podle meteorologických měření v pražském Klementinu jsme se od 18. století nejvíce ohřáli 31. prosince 2022, to v Praze naměřili 17,7 °C. Oproti tomu naši předci si museli 26. prosince roku 1853 pěkně přitopit, protože byla naměřena v Praze jedna z nejnižších teplot, a to −24,8 °C.
  • Měsíc Krysy, který začíná kolem 7. prosince a končí kolem 5. ledna.

Co ještě můžeme v prosinci sbírat?

Asi nejlepší je vyrazit do lesa, protože tam ještě můžeme sbírat některé druhy dřevokazných hub jako je čirůvka dvoubarvá, která se používá při trávicích problémech, penízovka sametonohá, která podporuje posílení imunity, silně antibakteriální ohňovec obecný nebo jidášovo ucho, které podporuje snížení cholesterolu a blahodárně působí na náš cévní systém.

Organic,,Fresh,Mushrooms,On,A,Garden,Background,For,Preparing,Delicious

Naši předci sbírali dubovou kůru, která se dodnes používá na obklady při hemeroidech. Nebo jehličí borovice, ze kterého se většinou dělal čaj. Obsahuje hodně vitaminu C a má pozitivní vliv na záněty v ústní dutině a používal se ke kloktání.

Tomuto měsíci vládne tlusté střevo, které řídí přeměnu kalů a tělesné tekutiny. Otevírá se yangové dřevo, takže pozor na vztek a přejídání, ať nemáte problémy se žlučníkem.

Zvolněte, nestresujte se a choďte brzy spát. Rozednívá se pozdě a velmi brzy se stmívá, i příroda nám chce naznačit, že bychom se měli zastavit, hřát se u rodinného krbu a nevyšilovat.

Ve stravování přidejte větší množství obilovin, luštěnin, kvašenou či kysanou zeleninu a hodně polévky, abychom tělo prohřáli a hodně podušené nebo napařované zeleniny, abychom tělo svlažili a doplňovali tekutiny.

Z obilovin preferujte jáhly, pohanku nebo černou rýži

Z luštěnin pak fazolky, hrášek, cizrnu.

Zelenina by měla být lehce ostrá, aby podporovala imunitu a pročišťovala hlen, což nám zajistí hlavně hlávkové zelí, jak bílé, tak červené, pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, křen, celer, petržel, bílá ředkev, pažitka.

Z bylinek šalvěj, kopr, bazalka, saturejka.

Z ovoce pak jablka a hrušky.

Jídlo vkládáme do studené vody a vaříme déle, tedy nejlépe ve vývarech ze zeleniny, obilovin a kostí.

Recepty vhodné na prosinec:

Pohankový vývar s jidášovým uchem a černou rýží

Co budete potřebovat: 2 polévkové lžíce pohanky tmavé, ½ bílé ředkve, 1 jarní cibulka, 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru, 1 větší miska vařené černé rýže, hrst jidášova ucha, které jsme rozdrtili a na 20 minut namočili do osolené vody, sůl, špetka šafránu, 1,5 l vody, 1 polévková lžíce másla, shoyu nebo miso, naklíčená řeřicha nebo polníček na ozdobu.

Jak na to:

  • Jarní cibulku oloupeme a nakrájíme na slabá kolečka.
  • V hrnci rozhřejeme máslo a restujeme jarní cibulku a zázvor, jakmile se rozvoní, přidáme pohanku a společně asi minutu restujeme, přidáme špetku šafránu, osolíme, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Stáhneme a vaříme na minimum 1,5 hodiny.
  • Bílou ředkev oloupeme a nakrájíme na proužky.
  • Z jidášova ucha vymačkáme vodu a připravíme si ho na zavaření.
  • Po 1,5 hodině přidáme do vývaru jidášovo ucho a bílou ředkev a vaříme asi 15 minut, aby obojí bylo měkké.
  • Přidáme černou rýži, dochutíme misem nebo shoyu a necháme přejít varem a můžeme podávat.
  • Talíře můžete ozdobit naklíčenou řeřichou nebo polníčkem.

Poznámka: tento vývar doplní tekutiny, protože pohanka má svlažující povahu a společně se zeleninou podporuje činnost sliznic tlustého střeva, vývar je hodně sytý a výživný a posílí naše ledviny a slezinu. Zázvor v něm nám pomáhá ničit viry a bakterie a lehce prohřívá a rozhýbává trávení.

Zimní zelný salát

Co budete potřebovat: 2 velké misky najemno pokrájeného červeného hlávkového zelí, 1 velká miska kvašeného bílého zelí, 1 nastrouhaná velká mrkev, 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru, 1 kávový hrníček vlašských ořechů, 2 jarní cibulky, 2 polévkové lžíce naklíčené řeřichy nebo polníčku, sezamový olej, umeocet.

Jak na to:

  • Cibulku oloupeme a nakrájíme zvlášť bílou část a zvlášť zelenou část na tenká kolečka.
  • Prohřejeme sezamový olej a krátce orestujeme zázvor a bílou část cibulky, jakmile se rozvoní, přidáme zelí a mrkev a asi 3 minuty společně restujeme.
  • Pak přidáme kvašené zelí a společně restujeme dalších 5 minut.
  • Vložíme do mísy a necháme vychladnout.
  • Pak vmícháme nadrcené vlašské ořechy, zelenou část cibulky a řeřichu nebo polníček a umeocet.
  • Dobře promícháme, dochutíme a necháme společně asi půl hodinky odpočinout.
  • Podáváme jako salát k jídlu nebo jako zdravou večeři například k bramborovým plackám.

Poznámka: silně podporuje imunitu, ničí viry a bakterie, dělá dobře sliznicím našeho střeva.

Red,Cabbage,Salad,,Coleslaw,In,A,Bowl.,Grey,Background.,Close

Nadívaný vánoční kapr

Co budeme potřebovat: 1,5 až 2 kg vykuchaného kapra tak, abychom ho mohli naplnit, 100 g slaniny, ¼ kg vepřové plece, ¼ předního nebo zadního hovězího masa, 4 žemle, 200 ml mléka, 1 kávová lžička sardelové pasty nebo jemně nasekaná sardelka, která je zbavená kostí, 3 vejce, 1 kávová lžička kapary, 1 větší naložená okurka, 1 šalotka, 2 hrsti zelené petrželky, sůl, pepř, máslo, 0,5 l zeleninového vývaru, 2 zelené části jarní cibulky, 2 polévkové lžíce mouky na zahuštění.

Jak na to:

  • Očištěného kapra protkáme uvnitř pokrájenou slaninou.
  • Žemle nakrájíme na malé kostičky a namočíme do mléka.
  • Maso umeleme najemno. Dáme do mísy, přidáme vymačkané housky.
  • Vejce rozklepneme, našleháme a přidáme k masu a promícháme.
  • Petrželku nakrájíme najemno a vmícháme do směsi.
  • Šalotku oloupeme a orestujeme dozlatova na másle, necháme vychladnout a vmícháme do směsi. Osolíme a opepříme, dobře promícháme a ochutnáme, aby byla směs dostatečně ochucena a směsí naplníme kapra.
  • Nití bříško kapra zašijeme a vložíme ho do pekáče nebo zapékací mísy na pečící papír, aby se nám zespodu nepřichytil a podlijeme ho ¼ l zeleninového vývaru.
  • Vložíme ho do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme 30 až 45 minut, aby byl kapr zlatavý a křupavý. Nezapomeneme ho cca po 5 minutách přelévat.
  • Jakmile je zlatavý a křupavý na povrchu, vyjmeme ho s pečícím papírem a přesuneme ho na vyhřátou mísu, přikryjeme ho a uložíme ho do tepla, nejlépe do teplé trouby, ve které jsme ho pekli.
  • Výpek z kapra slijeme do kastrůlku, zaprášíme moukou, přidáme sardelku, najemno nakrájenou okurku a kapary a případně vývar, abyste neměli moc hustou omáčku, společně asi 15 minut na nejnižší teplotě provaříme, aby zhoustnula, a případně dochutíme.
  • Pak omáčku propasírujeme do omáčníku.
  • Kapr se podává vcelku na míse, sype se proužky jarní cibulky a porcuje se až u stolu.
  • Zdobil se dokola pečenými brambory. Omáčkou se přeléval až na talíři.

Poznámka: toto je starý recept na slavnostní vánoční stůl z roku 1936. A protože nás čekají Vánoce, můžete vyzkoušet něco jiného, než jste zvyklí, a překvapit svoji rodinu dávno zapomenutým receptem.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu
5 min

Zvyšte svoji imunitu: Proč více spánku v zimě opravdu pomáhá!

Zobrazit Článek

Zvyšte svoji imunitu: Proč více spánku v zimě opravdu pomáhá!
5 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.