Vaříme podle čínského horoskopu - březen


BŘEZEN

  • Název měsíce je odvozen od březosti samic zvířat nebo rašení bříz. V evropských jazycích pak marec, march pochází z latinského Martius, což je jméno mytologického Marta, který byl bohem války a zemědělství.
  • Měsíc Zajíce, kterému vládne žlučník.

“ Když svatý František dobré větříky dává, opyleny budou jetel i tráva”.

Jak vidíte, starověké civilizace vycházely ze stejných symbolů a jejich život byl mnohem více spjat s děním v přírodě. V březnu tedy zelená barva, vítr i dřevo jsou hlavními symboly přírody.

Pro Zajíce jsou velmi důležití potomci i předci. Pokud bojuje o svoji rodinu či své obydlí, stává se z něj jeden z nejstatečnějších vládců měsíce.

Pokud máte pocit, že vám drhnou vztahy v rodině, zkontrolujte svůj vstup do domu nebo bytu a přístup k jídelnímu stolu. Je potřeba, aby všude mohla proudit volně energie a vy ke všemu v životě mohli přistupovat přímočaře. Nezapomeňte byt vyzdobit zelení, protože ta symbolizuje růst a vy se přeci chcete v životě posouvat vpřed.

Březen stále patří jaru, tedy zelené barvě a prvku dřeva a větru. Zajíci vládne žlučník, takže začíná skvělé období na to, abychom pomýšleli na detoxikaci našeho organismu. Čekanka obecná, ostropestřec či hořec mají pozitivní vliv na náš žlučník. 

Co můžeme u nás v březnu sbírat?

Březen je takové období zelených listů. Sbírá se prvosenka, plicník lékařský, medvědí česnek, popenec či kopřiva. Záleží, jak si jaro dokáže prosadit svou a umožní těmto prvním lístkům vyrašit na povrch. Někdy se jich dočkáme až v dubnu, ale uvidíme, jak nás letos březen překvapí.

Zelené lístky mohou být i skvělými pomocníky, a pokud si je chcete uchovat delší dobu, zkuste například medvědí česnek.

Vaříme podle čínského horoskopu 2

Pesto z medvědího česneku

Co budete potřebovat: 3 hrsti medvědího česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.

Jak na to: medvědí česnek se solí, pepřem a olejem rozmixujeme a dáme do malých skleniček a uchováváme v lednici, aby nám vydrželo, povrch vždy zalijte olivovým olejem. Můžete pak použít do polévek, rýže, těstovin apod.

A jaké potraviny bychom měli v březnu upřednostňovat?

Z obilovin v březnu sáhneme hlavně po pšenici špaldě a ječmenu.

Z luštěnin pak upřednostňujte fazolky mungo a bob obecný.

Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na hlávkový salát, medvědí česnek, kopřivu, zelí, kapustu a brokolici.

Abyste podpořili snadné trávení a činnost orgánů, které se na něm podílí, je důležitou součástí našeho jídla i koření, v tomto období pak využívejte zelené listy, které v přírodě najdete nebo listy petržele, pažitky či celeru, které mohou zdobit vaši kuchyň či okno v květináči.

Jídlo je vhodné připravovat dušením, blanšírováním nebo napařováním, i květinky potřebují dostatek vláhy, aby jim vyrašily první zelené listy, tak i my musíme naše tělo svlažit, abychom po zimě opět rozkvetli.

Obilný vývar z pšenice špaldy s jarními listy a bobem koňským

Co budete potřebovat: 2 polévkové lžíce pšenice špaldy, 1, 2 l vody, na špičku nože šafránu, sůl.

Na přípravu polévky: ¼ kapusty, 1 polévková lžíce medvědího česneku nebo kopřivy (listy), 1 jarní cibulka, 1 polévková lžíce nakrájené pažitky, 2 polévkové lžíce vařeného a oloupaného bobu koňského.

Jak na to: špaldu zalijeme vodou, přidáme sůl a šafrán, přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme 2 hodiny. Kapustu oddělíme a nakrájíme na proužky, jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Vše vložíme do vývaru a vaříme asi 10 minut, pak přidáme medvědí česnek nebo kopřivu, pažitku a oloupaný koňský bob. Dochutíme a podáváme.

Poznámka:

Vývar má svlažující účinek a pomůže na jaře doplnit tekutiny. Je skvělý v menopauze k večeři, zmírňuje noční pocení. Pokud neznáte bob koňský, tak vězte, že to je jedna z našich nejstarších luštěnin podobně jako hrášek. Bob patří mezi účinná diuretika, takže je jako dělaný pro jarní jídelníček, kdy přeci jenom po zimě potřebuje zahodit nějaké to zimní kilo a pročistit svá těla. Dá se koupit v prodejnách se zdravou výživou, stejně jako celé zrno pšenice špaldy.

Kuřecí prsa na páře s marinádou z červeného vína, kopřivové bobánky

Kopřivové bobánky

Co budete potřebovat: 350 g brambor, 1 vejce, špetka soli, 150 g mouky, 2 polévkové lžíce najemno nakrájených kopřiv.

Jak na to: brambory ve slupce uvařte do měkka, oloupejte je a rozmačkejte v míse.

Pak k nim přidejte hladkou mouku, vejce, kopřivu a zpracujte do hladkého těsta.

Z těsta odebírejte polévkovou lžící a vytvořte rukou bobánky. Vařte je ve vroucí osolené vodě, vždy když vyplavou, povařte je další 1 minutu a pak vyndejte do mísy.


Kuře na páře

Co budete potřebovat: 1 kuře cca 1200 g, 1 polévková lžíce medvědího česneku, pokud nemáte, tak můžete použít zelenou část jarní cibulky, 1 polévková lžíce oleje.

Jak na to: rozporcujte kuře tak, abyste měli prsa s kůží na 4 porce, zbytek kuřete si dejte stranou.

Do hrnce dejte vodu tak, aby voda sahala pod pařák a přidejte medvědí česnek. Na pařák rozložte kuřecí prsa, aby nebyla na sobě a nechte na páře dusit 25 minut.

 

Marináda z červeného vína

Co budete potřebovat: 2 dcl červeného vína, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžičky tmavého cukru nebo medu.

Jak na to: Dobře promíchejte a nechte odstát.

Jakmile je kuře hotové, na wok pánev dejte malé množství oleje a kuře zprudka opečte tak, že je kůží v oleji, zalijte marinádou a asi 3 až 5 minut redukujte, stáhněte a na 1 minutu nechte pod poklicí dojít.

Bobánky dejte na vyhřátý talíř a přidejte kuře s marinádou. Můžete vše posypat pažitkou nebo zelenou částí jarní cibulky.

Protože nám z přípravy zbyla kuřecí kostra, křídla a kuřecí nožičky, připravíme si z nich kuřecí vývar s fazolkami mungo a zelné listy plněné kuřecím masem na indický způsob.

 

Poznámka:

Díky přípravě na páře podpoříte svlažení organismu.

Kuřecí vývar s fazolkami mungo

Co budete potřebovat: kuřecí kostru s křídly a nožičkami, které nám zbyly, 4 plátky syrového zázvoru, 2 bobkové listy, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 menší cibule, zelená část pórku nebo jarní cibulky, sůl, 5 kuliček černého pepře.

1 hrnek vařených fazolek mungo do polévky, které použijeme až nakonec.

Na zeleninové knedlíčky: 1 vejce, 4 lžíce krupičky.

Pažitka nebo petrželka na posypání.

Jak na to: vše vložíme do 1,5 l vody, přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme 8 až 10 hodin. Pak slijeme a maso obereme, zeleninu si dáme do misky zvlášť. 1/3 masa dáme do polévky, 2/3 masa si dáme stranou.

Zeleninu rozmačkáme, nasypeme krupičku a rozkvedlané vejce a společně promícháme. Směs by měla mít konzistenci těsta, pokud bude řídká, přidejte krupičku.

Přiveďte k varu osolenou vodu a kávovou lžičkou vykrajujte knedlíčky a házejte je do vody. Když vyplavou, vylovte je cedníkem a vložte do polévky, přidejte vařené fazolky, prohřejte, dochuťte a můžete servírovat. Polévku nezapomeňte posypat pažitkou nebo petrželkou.

Poznámka:

Vývar vyživujte a podporuje vitalitu a svlažuje organismus. Je vhodný hlavně ve chvíli, kdy cítíte jarní únavu.

Zelné listy plněné vařeným kuřecím masem na indický způsob

Co budete potřebovat: zbytek vařeného masa z polévky, 8 listů hlávkového zelí, 1 polévkovou lžíci jemně nakrájeného syrového zázvoru, 2 prolisované česneky, 2 jarní cibulky, 1 cibule, 1 konzerva s loupanými rajčaty, 2 kávové lžičky mleté kurkumy, 4 lžíce oleje, 1 malý hrneček vařené kulatozrnné rýže, 600 g rýže basmati.

Jak na to: zelné listy spařte ve vroucí osolené vodě 2 minuty, pak zchlaďte a nechte je osušit na utěrce.

Oloupejte jarní cibulku a nakrájejte ji na kolečka. Na oleji nechte zpěnit cibulku, přidejte ½ kávové lžičky kurkumy, přidejte hrneček vařené rýže a pak nakrájené kuřecí maso a asi 5 minut orestujte. Odstavte a nechte schladit.

Pak rovnoměrně naplňte listy a zabalte je do rolek.

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a zpěňte ji na oleji, přidejte zázvor a orestujte asi ½ minuty, pak přidejte česnek a kurkumu. Společně restujte asi minutu a přidejte rajčata z plechovky a dobře promíchejte a nechte společně vařit asi 5 minut.

Zatím si dle návodu dejte vařit rýži basmati.

Omáčku podlijte 2 dcl teplé vody, promíchejte, narovnejte do ní plněné rolky a nechte společně provařit při nejnižší teplotě 5 až 8 minut. Dochuťte a podávejte s rýží.

 



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita

Zobrazit Článek

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita
4 min

Staňte se psychicky odolným člověkem! Podpoříte si tím imunitu

Zobrazit Článek

Staňte se psychicky odolným člověkem! Podpoříte si tím imunitu
8 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.