Vaříme podle čínského horoskopu – únor
"Listopadové sněžení neškodí vůbec osení."
Od pradávna se používá k léčebným účelům v Číně, Řecku a Rusku. K nám jeho obliba pronikla teprve nedávno. Po šípku jsou plody rakytníku druhým nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C. Je skvělý na podporu imunity a energie všeobecně.
Zlepšuje krevní oběh, hojí sliznice plic, zmírňuje obtíže při revmatu, dně a hyperfunkci štítné žlázy.
Můžeme si z něho připravit tinkturu, olej či přidat do medu.
I trnka je jednou z bylin z prehistorického období. Najdete ho i v doporučeních sv. Hildegardy. Plody obsahují velké množství vitaminu C. Syrové se nehodí ke konzumaci ve velkém množství, obsahují nevhodné látky, ale pokud trnku zpracujete, tyto negativní vlastnosti ztrácí. Častěji se z nich vyrábí marmelády, šťávy nebo víno.
Jsou skvělé díky svému svíravému účinku při onemocnění žaludku nebo močových orgánů.
Šípek nemusím představovat, ale byl by hřích, kdybych tento podzimní plod opomněla. Šípková omáčka, marmeláda či šípkový čaj jsou u nás známé snad odjakživa.
Známá a hojně užívaná bylinka již ve starověku hlavně díky svým antiseptickým účinkům. Tvoří významnou součást čajů proti kašli. Čaj z mateřídoušky nejenom odhleňuje, ale používá se při nervové vyčerpanosti a přepracování. Říká se, že pomáhá i při odvykání kouření. Tinktura nebo obklady z mateřídoušky se používají při akné, kožních vyrážkách a při bolestech revmatického původu.
Málokdy najdete rostlinku, která je tak opředena mýty a pověrami. Možná proto, že je věčně zelené a i asi díky způsobu růstu, protože je vlastně parazitem, který roste na různých dřevinách. Jmelí bílé používali již staří Keltové a Řekové, ale mělo své místo i u středověkých lékařů.
Umí regulovat tlak, a to díky tomu, že změkčuje vápenité usazeniny v cévním systému. Díky tomu pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Ale využívá se i při klimakteriu, epilepsii a při rakovině žaludku.
Z čerstvé nebo sušené bylinky si můžete udělat tinkturu a užívat.
Z kořene se připravuje odvar. 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Přecedíme a popíjíme. Má silnější účinky než list. Můžete si ho i naložit do vodky a používat jako tinkturu vnitřně nebo jako mazání při revmatických bolestech.
Byl známý již v antice. Ve starověkém Římě se věřilo, že petržel dává sílu, a dávala se gladiátorům před zápasem.
Kořen je silně diuretický. Šťáva z něho se používá na pihy, rány, otoky a bodnutí hmyzem.
Tomuto měsíci vládnou plíce. Otevírá se yangový žár, takže bychom si měli dávat pozor na vysušování a dodávat tělu dostatek tekutin. A to nejenom pitným režimem, ale do stravy přidat dostatek dušené nebo napařované zeleniny. Takto připravená zelenina nám skvěle vyživí sliznice plic a tlustého střeva.
Je vhodné zařadit potraviny, které prospívají slezině, neb ta je matkou plic a vyživuje, a když je slabá slezina, jsou oslabené i plíce.
Pokud v tomto období trpíte zácpou, tak to není náhoda, protože tlusté střevo je párovým orgánem plic a jeho sliznice mohou být vysušeny. Pijte ráno převařenou vodu se lžičkou medu a nezapomínejte vypít mezi 8:00 až 10:00 alespoň 500 ml nejlépe převařené vody. Přidejte do stravy hlavně rozdrcené lněné semínko a vyhýbejte se výrobkům z lepku – tzn. pečivu, chlebu a těstovinám.
Je to též poslední šance na detoxikaci před zimou. Nejlepší variantou jsou zeleninové nebo obilné vývary z jáhel nebo congee z jáhel.
Kuchyni tedy bude slušet z obilovin ječmen, jáhly nebo černá rýže. Z luštěnin pak fazolky a hrášek.
Zelenina by měla být lehce ostrá, aby podporovala imunitu a pročišťovala hlen, což nám zajistí hlavně hlávkové zelí jak bílé, tak červené, pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, křen, celer, petržel, pažitka.
Z bylinek šalvěj, kopr, bazalka, saturejka.
Z ovoce pak jablka a hrušky.
Jídlo vkládáme do studené vody a vaříme déle, tedy nejlépe ve vývarech ze zeleniny, obilovin a kostí.
Co budete potřebovat: 4 větší cibule, 2 větší brambory, 6 ks shiitake, 30 g másla, pepř, sůl, vývar ze shiitake.
Na vývar: 6 shiitake, 1,5 l vody, 1 lžíce nálevu z okurek, sůl, 4 kuličky pepře, nať celeru nebo petržele.
Jak na to:
Poznámka: silně podporuje imunitu, ničí viry a bakterie.
Co budete potřebovat: 400 g kysaného zelí, 10 cm křenu, 1 cibule, 200 g slaniny, olej.
Jak na to:
Poznámka: kysané zelí je obrovským zdrojem vitaminu C, nejdůležitější potravina zimy po staletí v domácnostech Čechů, Moravanů a Slezanů.
Co budeme potřebovat: 2 až 4 stehna dle velikosti (pro 4 osoby), sůl, pepř, 2 lžíce měkkého másla, 200 g meruňkové zavařeniny, 10 cm zázvoru, 250 g sušených meruněk, 200 g půlek vlašských ořechů. Jako přílohu připravíme rýži s kari.
Jak na to:
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.