Vaříme podle čínského horoskopu – únor
KVĚTEN
U nás je měsícem lásky, z pera Karla Hynka Máchy, byl pozdní večer - první máj, večerní máj - byl lásky čas…
A protože z podhledu čínské medicíny v přírodě začíná vládnout oheň a v květnu přebírá svoji vládu srdíčko, určitě i ve starověké Číně v této době nejednomu mládenci či dívce zahořela srdíčka…
Květnové dny by měly rozzářit náš byt. Had je introvert, hodně přemýšlí a studuje, proto pokud potřebujete posílit moc Hada, vyzdobte svůj prostor červenými květy nebo doplňky červené barvy. Naše srdíčko potřebuje radost a lásku, tak se ji nebojte vyjádřit všude, kde je to možné.
Mladé listí borůvek, z kterých se v lidovém léčitelství připravoval odvar na kožní onemocnění, při průjmech a žaludečních problémech, listy brusinek, které podporují močový měchýř, čaj z nich zmírňuje PMS a problémy v období menopauzy, květ bezu černého, z kterého se již tradičně připravoval čaj, který podporoval dýchací cesty a nať kopřivy, čaj z nich podporuje krvetvorbu, detoxikuje a je skvělý při akné. V tuto dobu se též sbírá nebo ryze ženská bylinka - nať kontryhele v době květu, která pomáhá při rozličných problémech s menstruací.
Připravujeme pouze z divoce rostoucích keřů!
Co budete potřebovat: 1 kávovou lžičku sušeného borůvkového listí, ¼ l vody.
Jak na to: listí přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat, slijte a popíjejte teplé. Můžete přisladit medem.
Z obilovin v květnu sáhneme hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici. Z luštěnin pak upřednostňujte fazolky mungo, červené fazolky. Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na mrkev, ředkvičku, čekanku, kopřivu, červenou papriku, červenou cibulku, hlávkový salát. A pak mořské řasy a černý sezam. Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním.
Co budete potřebovat: 2 větší kuřecí prsa, 2 lžíce třtinového cukru, ½ l bílého nebo rýžového vína, 2 lžíce octa, 4 lžíce kukuřičné mouky, 10 cm čerstvého zázvoru, 1 velká kapie, 1 lžíce oleje.
Na polentové škubánky:
½ kg polentové mouky, 2 lžičky kurkumy, 2 česneky, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla.
Jak na to: kuřecí prsa odblaňte a nakrájejte na tenké nudličky a dobře vysušte, vložte do misky a zakapejte 1 polévkovou lžící oleje.
Asi 1 dcl vody nechte zkaramelizovat s cukrem, když je tekutina hustá, přilejte víno a ocet, dobře promíchejte a zahustěte kukuřičnou moukou tak, aby tekutiny byly husté jako omáčka a nechte na mírném ohni tak 5 až 10 minut povařit.
Zatím si připravte těsto na škubánky dle návodu na obalu.
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a orestujte do zlatova na másle a přidejte rozvonět kurkumu a česnek. Směs dobře vmíchejte do těsta.
Rozehřejte trochu oleje na pánvi a postupně opékejte škubánky tak, že je vykrajujete lžící, kterou vždy namočíte do vody, aby se vám těsto nelepilo. Škubánky si odkládejte na papír, aby nasál přebytečný olej.
Rozehřejte pánev a orestujte proužky kuřete, aby byly zlaté, trochu je osolte a servírujte se škubánkami a polijte teplou omáčkou.
Kapii rozpůlte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na proužky. Obojím ozdobte škubánky před podáváním.
Co budete potřebovat: 12 středně velkých brambor, 6 červených cibulí, sůl, ½ rýžového vína, 1 chilli paprička, olej, 100 g fazolek mungo, které jste uvařili dle návodu, 1 hrst petrželové natě na ozdobu, 1 hlávkový salát, cukr, ocet.
Jak na to: brambory oloupejte a podélně rozčtvrťte a ovařte v osolené vodě asi 5 minut.
Slijte a vložte do velkého hrnce, zakapejte olejem a na sporáku opečte společně s červenou cibulkou, kterou jste oloupali a rozkrojili podélně na čtvrtky. Posypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Zalijte rýžovým vínem, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku a duste, dokud brambory nebudou měkké.
Zatím otrhejte listy hlávkového salátu, dobře je umyjte a nakrájejte a vložte do mísy. Připravte si nálev z octa, vody a cukru a dobře promíchejte. Můžete rozdělit do misek.
Když jsou brambory měkké, přidejte fazolky, společně asi 2 minuty provařte a podávejte posypané natí petržele s osvěžujícím hlávkovým salátem.
Co budete potřebovat: 8 kusů řepy, můžete koupit vařenou nebo si ji uvařit doma. 2 polévkové lžíce sezamu, 1 kozí jogurt, 4 kávové lžičky olivového oleje, sůl, pepř, 2 hrsti rukoly.
Jak na to: velmi opatrně nakrájejte kvalitním nožem tenké plátky červené řepy a pokládejte na 4 talířky.
Rozehřejte pánev a na sucho opražte černý sezam, stáhněte, až začne vonět. Rukolu opláchněte, osušte.
Plátky řepy osolte a opepřete, rovnoměrně na ně rozložte rukolu a zakapejte olejem.
Do prostředka talíře vždy dejte lžíci kozího jogurtu a vše posypte černým sezamem.
Můžete podávat s opečenou bagetkou, s žitným chlebem nebo sníst samotné jako lehkou večeři.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.