Vaříme podle čínského horoskopu - červenec


  • Český název července má slovanský původ, jak jsem již psala u měsíce června. Pro staré Slovany to bylo delší období, které zahrnovalo měsíce květen, červen a červenec. V průběhu doby se objevovaly názvy malý červen a velký červen, první a druhý červen. Současné názvy měsíců, které aktuálně známe, pochází z doby, kdy rok začal mít dvanáct měsíců.
  • Název června i července pravděpodobně pochází od toho, že v obou měsících dozrává červené ovoce. Červenec může být slangový název pro načervenalou rudu wurtzit.
  • V mnoha jazycích se používá Júl, July, Juli… 13. července roku 100 př. n. l. se narodil Julius Caesar, stvořitel juliánského kalendáře. Když byl v roce 44 př. n. l. zavražděn, Marcus Antonius na jeho počest změnil název měsíce na Julius, červenec si vybral proto, že se v tomto měsíci Caesar narodil. Z latiny pak tento název převzaly některé evropské jazyky.
  • V červenci je Slunce první dvě třetiny ve znamení Raka a zbytek měsíce je pak ve znamení Lva.
  • Měsíc je ve znamení Kozy.

„Co červenec neuvaří, srpen nedopeče“

Co můžeme u nás v červenci sbírat?

Příroda otevírá plnou náruč se svými dary, můžeme sbírat mátu, mateřídoušku, meduňku, třezalku, lípu nebo bazalku.

Máta patří k jedné z nejstarších bylin a je jí asi 25 druhů. Jejích předností si užívali již ve starověkém Egyptě, Římě a Řecku.

Naši předkové využívali čaj z máty při problémech s trávením, podporuje vylučování žluči, zmírňuje pálení žáhy, nadýmání a je skvělá při chrapotu a nachlazení. Využívala se na povzbuzení krevního oběhu a činnost srdce. Pro svoji výraznou chuť byla využívána v kuchyni do moučníků nebo ovocných salátů. Zdobí míchané nápoje či se z ní připravují pomazánky.

Jemná, voňavá a zklidňující. Tak to je meduňka lékařská. Zklidní a podpoří spánek. Moderní medicína prokázala její účinky proti virům, hlavně při oparech, na revmatické otoky a modřiny. Též pomáhá srovnat překyselení v žaludku.

V kuchyni se používá k rybám a drůbeži, do salátu jak ovocných, tak zeleninových. Ozdobí koktejly, limonády i sklenku vína.

Další aromatické koření, které zdobí naše zahrádky a i zeleninové saláty, je bazalka. Ve středověku byla doporučována na smutek a melancholii. Do Evropy přišla až v 16. století. Využívá se jak kvetoucí nať, tak i listy. Podporuje chuť k jídlu, zmírňuje křeče a nadýmání. Asi nejvíce ji využíváme jako bazalkové pesto do těstovin.

Lípu snad ani nemusím představovat, lipový čaj s medem je v zimě skvělý zahřívající nápoj hlavně při nachlazení.

A jaké potraviny bychom měli v červenci upřednostňovat?

Z obilovin v červenci sáhněte hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici. Z luštěnin pak upřednostňujte cizrnu, červené fazolky.

Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na vše, co nám zahrádka postupně začne dávat: keříčkové fazole, papriky, rajčata, okurky. Z ovoce pak jablka, hrušky, borůvky, ostružiny, maliny apod.

Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním. Využijte čerstvé ovoce a zeleninu, je čas salátů.

 

Asijský okurkový salát

Co budete potřebovat: 2 salátové okurky, 50 ml rýžového octa, 1 lžička třtinového cukru, sůl, 2 lžíce opražených bílých sezamových semínek, 1 lžíce černých sezamových semínek.

Jak na to: oloupejte okurky, podélně je rozpulte a odstraňte semínka. Pak pomocí škrabky naškrábejte okurkové plátky. Rozložte na utěrku, osolte a nechte z okurek pustit vodu, tak 15 až 20 minut.

Zálivka: ocet smíchejte s cukrem, solí a opraženými sezamovými semínky. Zálivku vlijte do misky a pak promíchejte s plátky okurek. Nechte asi 10 minut odstát a můžete podávat.

V Číně všeobecně se nejí mnoho syrového, tento salát se servíruje decentně po vydatném obědě. Okurky patří mezi nejvíce zchlazující a těžko stravitelnou zeleninu, proto se k ní přidávají pražená semínka, aby se zmírnil jejich chlad a horší stravitelnost.

Mint.,Bunch,Of,Fresh,Green,Organic,Mint,Leaf,On,Wooden

Kantonské steaky s mátovým dipem

Při mé návštěvě kantonské oblasti mě uchvátily dva recepty. Vroucí vývar, který se servíroval s tenoučkými plátky masa a zeleniny, které jste si sami vkládali do bublajícího vývaru a vychutnávali si barvitost chutí.

Další zajímavý recept byly steaky. Přesto, že to byla trochu touha vyrovnat se evropské kuchyni, jejich chuť stále měla nádech Číny. Proto jsem neváhala a vloudila se do kuchyně, abych vymámila tajemství těchto zajímavých chutí. Vyrovnanost a lahodnost pramení v zastoupení pěti chutí v každém jídle. To z čínského jídla prostě dělá jídlo božské.

Co budeme potřebovat: 4 hovězí steaky (můžete využít i krůtí nebo kuřecí)

Na marinádu: 1 polévková lžíce třtinového cukru, 1 dcl rýžového vína, ½ sójové omáčky, 2 polévkové lžíce sezamového oleje, 2 utřené česneky se solí, 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru.

Všechny ingredience dobře promíchejte a pomažte kotlety a nechte alespoň 1 hodinu marinovat.

Mátový dip: 2 zakysané smetany, šťáva z 1 limetky, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty.

V mixéru rozmixujte mátu s olejem a šťávou z limetky a vmíchejte do zakysané smetany a dejte odpočinout do chladu.

Steaky vyndejte z chladu a nechte je asi 30 minut odstát na pokojovou teplotu.  Pak je prudce osmažte po obou stranách, cca 3 minuty na každé straně, pak je uložte do vyhřáté nádoby a přidejte kousek másla, přikryjte a nechte dojít.

Podávejte s mátovým dipem se zeleninovým salátem, opečenou bagetkou nebo s brambory, dle chuti.

Rýžové těstoviny s cherry rajčátky a bazalkou

Co budete potřebovat: 1 balíček širších rýžových nudlí, 500 g cherry rajčátek, 2 dcl rýžového vína, 1 polévková lžíce rýžového nebo jablečného octa, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce najemno nakrájené bazalky, 3 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky, 10 cm oloupaného nahrubo nastrouhaného zázvoru, sůl, olej.

Jak na to: Rýžové těstoviny připravte dle návodu. Nalámejte je do misky, osolte a zalijte horkou vodou a nechávají se 15 až 20 minut odstát.

Rozehřejte olej a přidejte česnek a strouhaný zázvor a nechte rozvonět. Pak přidejte omytá cherry rajčátka a společně míchejte, dokud nebudou mít puchýřky. Pak přidejte rýžové víno, ocet, sójovou omáčku, cukr a nechte asi 5 až 10 minut povařit, než omáčka zhoustne. Slijte nudle a nechte je okapat.

Nakonec vmíchejte bazalku. Nudle a rajčátka servírujte zvlášť, každý si k nudlím bere přesně tolik, kolik potřebuje.

Letní osvěžující nápoj z máty (stejným způsobem takto můžete připravit i meduňku)

Co budete potřebovat: 1 l vody, 3 snítky máty, 1 limetku, ½ oloupaného pomeranče, 4 měsíčky citronu a lístky máty na ozdobu.

Jak na to: mátu omyjte, vložte do nádoby a zalijte 1 l horké vody. Nechte vychladnout a přidejte šťávu z limetky a nakrájené měsíčky z ½ pomeranče. Když nalijete do sklenic, ozdobte sklenici mátou a měsíčkem citronu.

 

Autor: Renáta Lien Čepelková



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu
5 min

Oslava Vánoc: Jak najít klid a radost ve stínu konzumu

Zobrazit Článek

Oslava Vánoc: Jak najít klid a radost ve stínu konzumu
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.