Vaříme podle čínského horoskopu – září


“Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří.” 

  • Září je podle gregoriánského kalendáře devátým měsícem v roce, a co se týká názvu, ten je úzce spjat s měsícem říjen.
  • Český název pravděpodobně pochází ze slovního spojení „za doby říje“, staročesky řuje. Září je měsícem, kdy se páří zvěř a my můžeme slyšet typické zvuky, které k tomuto páření vyzývají.
  • Latinsky se měsíc nazývá September, z latinského slova septem, což znamená sedmý. My tento měsíc známe již jako devátý, ale do roku 153 př. n. l. podle římského kalendáře bylo září sedmým měsícem v roce. A když Evropa přešla na kalendář gregoriánský, v mnoha zemích tento název pro měsíc září zůstal.
  • V září se na severní polokouli zkracuje délka dne. Už jste si jistě všimli, že ráno bývá tma dříve. Sluníčko na nás vykukuje až kolem 6:15 a schovává se nám kolem 19:45 středoevropského letního času.
  • Nezapomeňte, že 23. září je rovnodennost, kdy slunce vychází přesně na východě a loučí se s námi přesně na západě.
  • První dvě třetiny září jsou ve znamení Panny a zbytek měsíce pak ve znamení Vah.
  • A to, že příroda si s námi umí pěkně pohrát, dokazují i meteorologická měření v pražském Klementinu. Zatímco se naši předci 5. září 1781 pěkně zahřáli při teplotě 33,1 °C, ti, kteří se nacházeli 21. září 1997 na Horské Kvildě, hodně rychle hledali teplé oblečení, protože se tam naměřilo −10 °C.
  • Měsíc Kohouta začíná 8. září a končí 7. října, kdy přírodě vládne kovová energie.
  • září se slaví svátek podzimního úplňku „Svátek středu podzimu“, který připadá na 15. den 8. lunárního měsíce, kdy je měsíc v úplňku. Měsíc Číňané spojují se štěstím, harmonií a sjednocením rodiny.

Tato oslava bývá uprostřed podzimu a symbolizuje sklizeň a rodinná setkávání. Informace o svátku se poprvé objevily v Knize zhouských (čouských) obřadů asi před 3 000 lety.

 Tento svátek byl roku 2006 v Čínské lidové republice prohlášen za součást kulturního dědictví a roku 2008 se stal státním svátkem. Jeho význam se dá srovnat s oslavami čínského nového roku. Tento svátek slaví i v Hongkongu, na Tchajwanu, v Jižní Koreji a ve Vietnamu.

 Tradičně k tomuto svátku patří lucerny a kulaté měsíční koláčky jüe-ping. Ženy připravovaly mísy, které naplnily kulatým ovocem (jablka, granátová jablka, medové broskve, hrozny). Ty měly symbolizovat plnost měsíce a rodinnou harmonii. K tomu se pil čaj, vyprávěly se mystické příběhy a čekalo se, až měsíc bude v úplňku nejplnější a nejjasnější. Asi nejčastěji se vyprávěl smutný příběh bohyně Měsíce a jejího nešťastného odloučení od manžela Hou Yiho, mistrovského lukostřelce.

Babí léto, takto rádi říkáme zářijovým dnům, ve kterých nás ještě dokáží příjemně polechtat sluneční paprsky, než se příroda začne obarvovat zemitými barvami podzimu.

Podle klimatologů je toto období mezi 21. zářím a 2. říjnem typické zejména pro střed a jihovýchod Evropy. V našich zemích se mu též říkávalo léto svatého Václava, a to hlavně proto, že Václav svůj svátek slaví 28. září a my ho společně s ním slavíme také, neboť máme volno.

Když se procházíme loukami, šimrají nás poletující pavučinky či chřípí odkvétajících rostlin. Je čas nakopat si nějaký ten kořen v přírodě – kostival na bolestivé klouby nebo křen či kořen pampelišky na pročištění jater.

Co ještě můžeme v září sbírat?

  • proskurník
  • pýr
  • šípek
  • trnku

Z pohledu čínské medicíny září vládne Kohout a jeho orgánem je slezina. Slezina zodpovídá za krvetvorbu, takže nezapomeňte razantně změnit svůj jídelníček, protože zchlazující strava a syrové salátky rozhodně slezině neprospějí. Špatné stravování se pak může fyzicky projevit únavou, pocity tíhy, problémy s trávením, otoky či gynekologickými výtoky. A protože nám podzim klepe na dveře, potřebujeme posílit plíce a ty nám nikdo nevyživí lépe, než dobře fungující slezina.

Zářijové větrné a suché počasí vyžaduje i nějaké změny v naší kuchyni. Při přípravě jídla preferujeme krátké úpravy vaření (restování, dušení, blanšírování) a suroviny vkládáme do horké vody, abychom v potravinách zachovali co nejvíce přirozené chuti.

Z obilovin vybíráme pšenici špaldu, oves, kulatozrnnou rýži, žito a slzovku.

Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na brambory, tuřín, zelí, cibuli, dýni hokkaido, květák, tykev, cuketu a fenykl, lahodné jsou též sladké brambory nebo topinambury.

Abyste podpořili snadné trávení a činnost orgánů, které se na něm podílí, je důležitou součástí babího léta i koření, zejména pak šafrán, estragon, fenykl či anýz.

Vývar z libečku s rosolovkou

Co budete potřebovat: 5 snítek libečku, 1 rosolovka, 1,5 l vody, sůl, pepř, 1 mrkev, 1 petržel (kořen), ¼ celeru, hrst petrželové natě, 1 vejce, asi 4 až 6 lžic dětské krupičky (můžete použít např. i kukuřičnou nebo rýžovou).

Jak na to:

  • celé snítky libečku, rosolovku, sůl a pepř vložíme do vody a přivedeme k varu.
  • Stáhneme na minimum a vaříme 20 minut.
  • Mrkev, petržel a celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Lehce orestujeme na másle a dáme stranou.
  • Polévku slijeme.
  • Rosolovku vymačkáme, dáme do misky, přidáme rozšlehané vejce a zahustíme krupičkou.
  • Vývar přivedeme k varu a lžičkou vykrajujeme knedlíčky a házíme je do vývaru, než vyplavou, přidáme orestovanou zeleninu, dochutíme a podáváme sypané zelenou petrželkou.

 

Topinambury, jinak také židovské nebo sladké brambory. Do Evropy je přivezli francouzští námořníci již někdy v 15. století. Historicky u nás byly známy již v 18. století a v kuchyni se hojně využívaly jako příloha místo brambor. Regulují nízký i vysoký krevní tlak, jsou skvělé při diabetu, obezitě, artritidě, revmatoidní artritidě a osteoporóze. Je to absolutní balzám na naše střevo a jeho sliznice.

Raw,Topinambour,With,Pumpkins,In,Bowl,On,Kitchen,Table

Topinamburový guláš se zeleninou a Maitake

Co budete potřebovat: 400 g topinamburů, 1 mrkev, 2 cibule, 2 maitake, které přes noc namočte do slané vody, 1 fenykl (bulvu), kmín, červená paprika, sůl, pepř, 2 stroužky česneku a červené kari, pokud chcete mít pokrm pikantnější, olej nebo tuk.

Jak na to:

  • Z maitake vymačkáme vodu a nakrájíme ji najemno. Vodu si schovejte na podlití.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • Fenykl očistíme a nakrájíme nadrobno.
  • Rozehřejeme tuk a orestujeme cibulku, aby byla zlatavá.
  • Přidáme fenykl a restujeme, až se rozvoní.
  • Přidáme maitake, mletý kmín a restujeme, dokud se houba nerozvoní. Přidáme papriku a zalijeme vodou a necháme asi 30 minut dusit.
  • Zatím si oloupeme topinambury a nakrájíme je na stejně velké kostky.
  • Oloupeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky.
  • Po půlhodině přidáme topinambury a mrkev, osolíme, opepříme a případně zalijeme vodou, aby byla zelenina plně ponořena, a vaříme, až topinambury změknou.
  • Dochutíme: nyní můžete přidat i trošku červeného kari a česnek.
  • Můžete podávat s žitným chlebem nebo s rýží.


Z našich skoro zapomenutých luštěnin je na toto období báječný hrášek, který patří mezi naši historicky nejužívanější luštěninu. Vařil se jako kaše, kdy se mastil sádlem či špekem, nebo jako sytá polévka s opečeným chlebem k večeři. 

Dnes ho směle můžeme zařadit k superpotravině. Díky jeho obsahu vitaminů a minerálů by měl být nepostradatelnou součástí jídelníčku dětí a mládeže i starších lidí (pozitivní vliv na klouby), zejména pak díky vysokému obsahu bílkoviny (23 %), vitaminu K (44 %) a vápníku. Hrášek je velmi výživný a podporuje činnost sleziny.

Karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší

Co budete potřebovat: ¼ kg vařeného hrášku, 2 vejce, 2 brambory, 1 cibule, 4 dkg slaniny, kmín, majoránka, sůl.

Jak na to:

  • Vařený hrách a vařené brambory oloupeme a vše umeleme.
  • Cibulku oloupeme a orestujeme dozlatova a necháme vychladnout.
  • Vejce rozšleháme, vše spojíme a osolíme a okořeníme.
  • Pokud je směs řídká, přidejte brambor a trochu mouky.
  • Vytvořte karbanátky, obalte je v mouce a poklaďte na plech, na který jste si dali pečící papír.
  • Pomažte olejem.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

Podávejte s bramborovou kaší a polijte divokou omáčkou.

Divoká omáčka

Co budete potřebovat: 1 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, plátek celeru, sůl, ¼ l smetany, bobkový list, tymián.

Jak na to:

  • Cibuli oloupeme a orestujeme na másle.
  • Jakmile se rozvoní, přidáme nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a restujeme dozlatova.
  • Zalijeme vodou, přidáme sůl, koření a povaříme asi 20 minut.
  • Než rozmixujeme, vylovíme bobkový list.
  • Pak zahustíme smetanou a společně asi 5 minut povaříme.

 

Tuřín pochází ze Středomoří, kde se využíval nejen jako příloha k masu, ale i do teplých salátů. Obsahuje velké množství vitaminu C a vápník. Vzhledem k tomu, že obsahuje 90 % vody, je i velmi dietní a vhodný pro všechny, kteří mají zažívací potíže. V Čechách se používal jako příloha k jídlu do doby, než se u nás začaly používat brambory.

A,Closeup,Photo,Of,Scallopine,Di,Vitello,,Veal,Scallopini,,A

Telecí řízky s hříbky, tuřínová kaše

Co potřebujeme: 4 plátky telecího masa, 1 velká cibule, 5 hlaviček hříbků, 4 polévkové lžíce hladké mouky, máslo, sůl, pepř, případně 2 polévkové lžíce sladké smetany.

Jak na to:

  • Maso zbavíme blan, otřeme utěrkou, naklepeme ho a osolíme.
  • Jemně nakrájíme cibulku a usmažíme ji na másle dorůžova.
  • Plátky masa obalíme v mouce, zprudka je opečeme na rozpáleném másle a vložíme je k osmažené cibulce.
  • Zalijeme je vývarem nebo vodou tak, aby řízky byly ponořeny, a dusíme je do měkka.
  • Hlavičky hříbků nakrájíme na plátky, vložíme na rozehřáté máslo, přidáme kmín, sůl a podusíme doměkka.
  • Udušené hříbky pak přidáme k řízkům, přidáme snítku rozmarýnu, chvíli podusíme, dochutíme, vyndáme snítku rozmarýnu a podáváme s kaší z tuřínu.
  • Šťávu můžeme dochutit i trochou sladké smetany.

Kaši z tuřínu připravíme stejně jako bramborovou kaši.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min

Jak zmírnit stres ze samoty o Vánocích pomocí TCM

Zobrazit Článek

Jak zmírnit stres ze samoty o Vánocích pomocí TCM
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak najít motivaci a směřování bez tradičních novoročních předsevzetí

Zobrazit Článek

Jak najít motivaci a směřování bez tradičních novoročních předsevzetí
5 min

Síla soucitu: Jak emocionální inteligence mění nás i svět kolem

Zobrazit Video

Síla soucitu: Jak emocionální inteligence mění nás i svět kolem

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.