Vaříme podle čínského horoskopu - červen


  • Český název červen má slovanský původ. Pro staré Slovany to bylo delší období, které zahrnovalo měsíce květen, červen a červenec. V průběhu doby se objevovaly názvy malý červen a velký červen, první a druhý červen. Současné názvy měsíců, které aktuálně známe, pochází z doby, kdy rok začal mít dvanáct měsíců.
  • Název červen pochází pravděpodobně od toho, že v červnu dozrává červené ovoce, jako jsou jahody nebo třešně, v červnu se objevují červi a též se v tomto měsíci sbírali brouci, z kterých se získávalo červené barvivo.
  • Mnoho zemí ve svých jazycích používá název June, Juni, který je odvozen z latinského Junius, což buď podle římské bohyně Juno, manželky boha Jupitera nebo připomíná římského konzula Luciua Juniua Brutua, jednoho ze zakladatelů Římské republiky.
  • Astrologicky je Slunce první dvě třetiny června ve znamení Blíženců a zbytek měsíce ve znamení Raka.
  • Okolo 21. června nastává na severní polokouli Slunovrat a začíná astrologické léto.
  • Měsíc Koně, kterému vládne tenké střevo.
  • Svátek dračích člunů (koná se pátý den v pátém lunárním měsíci, v roce 2023 to bude 22. až 24. června).

 „Jestli v máji neprší, červen to dovrší“

 „Svátek dračích lodí“ je státní svátek, který trvá tři dny, letos ho v Číně budou slavit od 22. do 24. června.

Tento svátek se váže na legendu o básníkovi Qu Yuanovi (cca 340-280 př. n. l.), který pocházel z vládnoucího rodu Čchu. V období Válčících států zastával nejvyšší hodnosti u královského dvora, ale byl nucen kvůli intrikám odejít.

Tento nadaný člověk dobrovolně ukončil svůj život v řece Mi-luo-ťiang v provincii Chu – nan roku 278 př. n. l. pátého dne pátého lunárního měsíce, rozerván politickou situací, a v době, kdy jeho vlast byla dobita Čchiny.

Vesničané, kteří žili kolem řeky, se snažili ho zachránit, ale protože již bylo pozdě, tak pomocí bubnů a gongů alespoň odháněli ryby, aby se na nebožtíka nevrhly. Tradiční čínský festival „Svátek dračích lodí“ tak pravděpodobně vznikl na jeho počest a souvisí s hledáním jeho těla v řece.

Pokud by vás zajímala čínská poezie, básně Qu Yuana si můžete přečíst díky překladu Jaromíra Vochala „Z Čchunských písní“.

S oslavou svátku se v různých podobách můžete setkat v dalších asijských zemích, kde většinou má souvislost s kultem posvátného Draka. Ale ani u nás jsme nezůstali pozadu, závodů Dračích lodí máte možnost se zúčastnit i tady.

Co můžeme u nás v červnu sbírat?

„Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni“, tak zní staré české přísloví. Heřmánek pravý je asi jedna z našich nejznámějších bylinek. Používal se proti bolestem, na podporu hojení ran, na záněty močových cest či proti průjmu. Své místo má i v kosmetice.

V červnu kvete hluchavka bílá a naši předkové ji používali jako obklad na zklidnění popálenin, mokvavých ran či hemeroidů. V nálevu se využíval hlavně na zmírnění zánětů horních cest dýchacích.

Další naší velmi známou bylinkou je lípa velkolistá, kterou můžeme v tomto měsíci sbírat, všichni ji dobře známe jako lahodný čaj s medem, když jsme nachlazeni. Naši předci ho ale využívali i při bolestech hlavy nebo při problémech s močovým měchýřem a ledvinami.

Další nepřehlédnutelnou bylinkou, která se v tomto období sbírá, je divizna velkokvětá. Čaj z ní naši předci používali na zmírnění kašle, záněty průdušek, zahlenění nebo chrapot.

A jaké potraviny bychom měli v červnu upřednostňovat?

Z obilovin v červnu sáhneme hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici. Z luštěnin pak upřednostňujte cizrnu, červené fazolky. Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na vše, co nám zahrádka postupně začne dávat: hlávkový salát, špenát, ředkve, ředkvičky, keříčkové fazole. Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním.

Chamomile,Flowers,In,White,Cup,,Book,,Braided,Hat,On,Table

Nakládané tofu na salátovém lůžku s cizrnou

Co budete potřebovat:

2 balíčky tofu natural, 1 lžíce uzené papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička soli, 1 lžička celého černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 2 cibule, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej.

 

Na salát

1 hlávkový salát, 2 hrsti rukoly, 2 hrsti špenátu, ½ citronu nebo limetky, 2 polévkové Shoyu, 2 polévkové lžíce oleje, 1 konzerva cizrny.

 

Jak na to:

  • tofu nakrájejte na větší kostičky,
  • smíchejte s kořením, vložte do sklenice,
  • proložte kroužky cibule a zalijte olejem,
  • uložte na 3 až 5 dnů do lednice.

Dále:

  • salát, rukolu a špenát opláchněte, nechte okapat a nakrájejte najemno,
  • zakapejte citronovou šťávou a Shoyu a promíchejte,
  • konzervu s cizrnou vyklopte do cedníku, propláchněte vodou a nechte okapat,
  • vyndejte tofu z lednice,
  • olej, v kterém je naložen, nalijte do pánve a opečte tofu ze všech stran a dejte na papír, aby se vsákl přebytečný olej.
  • okapanou cizrnu nasypte k salátu a promíchejte a pak rozložte na talíře,
  • na salát pak rozdělte tofu.

Můžete podávat jako lehkou letní večeři s kukuřičnou plackou, žitným chlebem nebo topinkou či bagetkou.


Já osobně k tomu peču z listového těsta proužky sypané parmazánem, takže kdybyste chtěli, tak pak budete potřebovat pro 4 osoby 2 ks rozváleného listového těsta, 1 sáček strouhaného parmazánu, 1 vejce, sůl a sušený česnek, 1 polévkovou lžíci oleje.

  • plát těsta dáte s pečicím papírem na plech a vejce rozšleháte s trochou soli, sušeným česnekem a olejem a potřete oba pláty listového těsta, posypete parmazánem a jezdítkem na těsto nařežete na proužky.

Troubu rozehřejete na 200 °C a vložíte do trouby, jakmile těsto vyběhnete, stáhnete na 150 °C a pečete do zlatova cca 10 až 15 minut. Vytáhnete, necháte vychladnout a dáte do misky. Křupavé proužky jsou skvělé i k vínu nebo sektu.

Cizrnová polévka s římským kmínem a koriandrovým pestem

Co budete potřebovat: 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny, 1,2 l vody, 1 kávová lžička mletého římského kmínu, 3 stroužky česneku utřené se solí, 10 cm zázvoru, sůl, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 zakysaná smetana.

Koriandrové pesto: 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru, 2 lžíce oleje, 1 utřený česnek se solí.

 

Jak na to:

  • cibuli oloupejte a nakrájejte najemno,
  • cizrnu vysypte do cedníku, propláchněte a nechte okapat,
  • česnek oloupejte a utřete s troškou soli,
  • zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo,
  • rozehřejte v hrnci máslo a osmažte cibulku do zlatova,
  • přidejte česnek, zázvor a nechte rozvonět,
  • pak přidejte cizrnu a promíchejte, zalijte vodou, přiveďte k varu, stáhněte na minimum a nechte 20 minut vařit.

Zatím si připravte pesto:

  • koriandr omyjte, nasekejte i se stonkem, dejte do mlýnku,
  • česnek oloupejte a utřete se solí,
  • přidejte olej a česnek,
  • rozmixujte.

Polévku rozmixujte a dochuťte. Servírujte v misce. Do každé misky dejte polévkovou lžíci zakysané smetany a zakapejte koriandrovým pestem.

Lehký bramborový salát s koprem a červenou fazolkou

Co budete potřebovat: 8 středně velkých brambor uvařených ve slupce ve slané vodě den předem, 1 konzerva červených fazolek, 2 hrsti čerstvého kopru, sůl, olej, 0,5 dcl nálevu na okurky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 zakysaná smetana, pepř.

Jak na to:

  • brambory oloupejte a podélně nakrájejte na čtvrtky,
  • vložte do mísy a osolte a nechte uležet,
  • kopr otrhejte a nakrájejte najemno,
  • fazolky vyklopte do cedníku, propláchněte a nechte okapat,
  • zakysanou smetanu vlijte do misky, přidejte kopr, hořčici a pepř, dobře promíchejte,
  • pak vmíchejte do brambor a okyselte nálevem,
  • přidejte fazolky, promíchejte, dochuťte a nechte asi 1 hodinu uležet.

Můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu, rybě nebo tofu apod. Skvělé pro letní posezení.

 

Autor: Renáta Lien Čepelková



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu
5 min

Oslava Vánoc: Jak najít klid a radost ve stínu konzumu

Zobrazit Článek

Oslava Vánoc: Jak najít klid a radost ve stínu konzumu
6 min

Zvyšte svoji imunitu: Proč více spánku v zimě opravdu pomáhá!

Zobrazit Článek

Zvyšte svoji imunitu: Proč více spánku v zimě opravdu pomáhá!
5 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.