Vaříme podle čínského horoskopu – leden


„Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší.“

  • Je to první měsíc v roce podle gregoriánského kalendáře a má 31 dní.
  • Český název měsíce pochází od slova led – tedy měsíc ledu. Ve východní Evropě byl dříve označován měsícem vlka.
  • Latinsky se měsíc nazývá Januarius podle boha Januse z římské mytologie. Odtud se pak odvozují názvy měsíce v jiných jazycích – Januar atd. Zpočátku v římském kalendáři ani leden, ani únor neexistovaly. Měl pouze 10 měsíců a 304 dnů. Zima byla považována za období bez měsíců. Teprve v roce 713 př. n. l. se do kalendáře zahrnuly i tyto dva měsíce, tedy leden a únor.
  • Astrologicky je Slunce první dvě třetiny ledna ve znamení Kozoroha a zbytek měsíce ve znamení Vodnáře.
  • Na severní polokouli bývá leden jeden z nejchladnějších měsíců, a naopak na jižní polokouli zase jeden z nejteplejších.
  • Po prosincovém Slunovratu se na severní polokouli během ledna prodlužuje den. Zatímco první den v lednu trvá 8 hodin a 11 minut, tak na konci měsíce ledna je pak již o celou 1 hodinu a 7 minut delší.
  • ledna lidé neoficiálně slaví Nový rok, ale dle liturgického roku je to Slavnost Matky Boží Panny Marie.
  • ledna je Slavnost Zjevení Páně a svátek Tří králů, tzv. klanění mudrců v Betlémě.
  • První neděli po 6. lednu je svátek Křtu Páně, kdy se připomíná křest Ježíše Krista Janem Křtitelem v řece Jordánu. Tím dnem končí vánoční svátky a začíná tzv. liturgické období, před Velikonocemi je to období klidu.
  • Podle meteorologických měření v pražském Klementinu jsme se od 18. století nejvíce ohřáli 12. ledna 1993, to v Praze naměřili 17,4 °C. Oproti tomu naši předci si museli 31. ledna 1830 pěkně přitopit, protože byla naměřena v Praze jedna z nejnižších teplot, a to −27,5 °C.
  • Měsíc Buvola, který začíná kolem 6. ledna a končí kolem 3. února.

Co ještě můžeme v lednu sbírat?

Jmelí bílé se sbíralo v lednu a vařil se z něho čaj nebo připravovala tinktura. Jmelí se hojně využívalo v mytologii a při rituálech, my si například bez něho neumíme představit Vánoce, protože jmelí znamená štěstí a lásku. Zavěšovalo se v domácnostech, líbalo se pod ním o vánočních svátcích, abyste upevnili city na celý rok. A největší cenu má jmelí darované, protože to vám přinese ještě více štěstí a lásky.

Young,Girl,Holding,A,Wicker,Basket,With,Mistletoe,Branches,With

Tomuto měsíci vládne močový měchýř, který shromažďuje a vylučuje moč. Stále bychom měli odpočívat, chodit brzy spát a jíst výživná jídla. Dávat si pozor na zimu a vítr. Mějte v teple krk a kotníky, neprochladněte. Pokud ano, připravte si svařené víno a co nejteplejší ho vypijte.

Z obilovin preferujte jáhly, tmavou pohanku a černou rýži.

Z luštěnin pak fazolky červené, strakaté a černé, hrášek sušený, bob obecný.

Ze zeleniny pak využívejte hlavně mrkev, brambory, batáty, kapustu, hlávkové zelí, růžičkovou kapustu, nakládanou zeleninu.

Z bylinek hřebíček, skořici, badyán, nové koření.

Z ovoce pak nejlépe jablka jako kompot se skořicí, hřebíčkem a medem nebo sušené ovoce – rozinky, švestky, jablka, hrušky.

Jídlo připravujeme dlouhodobým pečením.

Zimní bujón z vepřových kostí s červenými fazolkami a čínskými datlemi

Co budete potřebovat: 2 l vody, 600 g vepřových žeber, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 stroužek česneku, 4 plátky syrového zázvoru, 2 bobkové listy, 6 kuliček celého pepře, 4 kusy čínské datle, sůl, zelené natě se stonkem z petržele nebo celeru.

1 větší misku vařených červených fazolek nebo 1 plechovku sterilovaných, které propláchněte a nechte okapat, shoyu nebo miso, pokud ještě chcete více posílit.

Jak na to:

  • Do vody vložíte kosti s masem, omytou a nakrájenou zeleninu, kterou neloupejte, koření, sůl, čínskou datli. Přivedete k varu, stáhnete a vaříte na minimum alespoň 8 až 12 hodin.
  • Vývar přecedíte, maso oberete a nakrájíte do polévky.
  • Do polévky připravíte čerstvou zeleninu dle sezóny. Zeleninu oloupete, nakrájíte a buď restujete na másle, nebo blanšírujete. Přidáte fazolky, shoyu anebo miso a necháte přejít varem.

Poznámka: podporuje krvetvorbu v zimním období, zvlhčuje.

Guláš z vepřového bůčku s bobem koňským

Co budete potřebovat: 300 g libového bůčku, 2 cibule, 10 cm syrového zázvoru, 1 salátovou misku vařeného bobu obecného, který oloupete, 3 stroužky česneku, 1 lžička sladkého chilli, 1 lžička mletého koriandru, ½ lžičky červené kurkumy, ½ lžičky mletého kmínu, 1 badyán, 1 dřívko skořice, 1 konzervu loupaných rajčat, 1 polévková lžíce tmavého cukru, tuk, 1 dcl bílého vína.

Jak na to:

  • Cibuli oloupete a nakrájíte najemno.
  • Maso nakrájejte na větší kostky.
  • Zázvor oloupete a nastrouháte. Česnek oloupete a rozdrtíte. Cibuli orestujete na tuku dozlatova, přidáte zázvor, pak česnek. Jakmile začnou vonět, přidáte maso a restujete asi 5 minut, aby bylo zlatavé, pokud se připaluje, přidejte trošku vína, cukr a zalijte zbytkem vína a nechte zkaramelizovat. Přidejte konzervu s rajčaty a koření, dobře promíchejte, zalijete vodou a necháte asi hodinu dusit na nejnižší teplotě, až bude maso měkké. Každých 15 minut kontrolujte, promíchejte, případně přidejte trošku vody.
  • Přidáte bob obecný, promícháte a ochutíte a necháte 5 minut povařit.
  • Podává se s rýží nebo bramborami.

Poznámka: pikantní chuť v zimě prohřívá, vepřové maso zvlhčuje a troška tuku nám pomáhá se bránit chladu. Bob jako luštěnina je výživný a hodí se na období zimy.

Hummus ze zelené čočky

Green,Lentils,With,A,Spoon,On,A,Wooden,Table,Top

Co budete potřebovat: 200 g zelené čočky, 200 ml vody, 2 nasekané stroužky česneku, 3 lžíce tahini, 1 polévková lžíce nastrouhaného zázvoru, 5 lžic olivového oleje, 60 ml citrónové šťávy, sůl, pepř a petrželka na ozdobu, 2 velké mrkve, kávová lžička kurkumy.

Jak na to:

  • Čočku vhoďte do vařící vody v pánvi a přiveďte k varu, stáhněte a nechte vodu vypařit. Čočku nechte odkapat v cedníku.
  • Čočku, tahini, zázvor a česnek rozmixujte na pastu. Pak vmíchejte olej a citrónovou šťávu, osolte, opepřete a dobře promíchejte a nechte odpočinout.
  • Mrkev oloupejte, rozpulte a pak podélně rozčtvrťte. Osolenou vodu s kurkumou přiveďte k varu, vhoďte mrkev, nechte 1 minutu blanšírovat a slijte. Nechte vychladnout a dejte na stojáka do mističky.
  • Opečte si tousty z žitné mouky, nechte je vychladnout.
  • Hummus natřete na tousty, posypte nasekanou petrželkou a servírujte s blanšírovanou mrkví k vínu, svačině apod.

Poznámka: luštěniny jsou vhodné na zimu, zelená čočka posiluje střed a vyživuje krev.

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu
5 min

Zvyšte svoji imunitu: Proč více spánku v zimě opravdu pomáhá!

Zobrazit Článek

Zvyšte svoji imunitu: Proč více spánku v zimě opravdu pomáhá!
5 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.