Vaříme podle čínského horoskopu – únor
Jako my máme svůj lásky čas na prvního máje a alespoň moje generace se ještě nechávala unášet verši K. H. Máchy a mířili jsme k jeho soše na Petřín, tak i Číňané mají svůj svátek zamilovaných. Ten vychází z legendy o nešťastné lásce pasáčka buvolů a nebeské tkadlenky. Když na jejich vztah přišla její nebeská matka, již ji nepustila na zem, ale byla tak dojata její pevností, že vytvořila mléčnou dráhu, aby se milenci mohli alespoň jedenkrát v roce setkávat.
Od té doby se slaví tento svátek zamilovaných. Dívky a ženy se klaní Měsíci a pod jeho svitem předvádí zručnost v ručních pracích. Dvojice hledí k obloze a čekají, až vyjdou hvězdy, aby vzpomenuli na nebeskou tkadlenku a pasáčka. Dříve dívky připravovaly smažené tenké pečivo různých tvarů. Dnes se ale kupuje spíše čokoláda a jiné sladkosti, hlavně ve velkých městech.
„I když ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí“
Řepík má široké využití v lidovém bylinkářství. Je silně protizánětlivý. Podporuje trávení, má pozitivní účinky na onemocnění jater. Je vhodný ke kloktání jako prevence paradentózy. Jako koupel a obklad zmírňuje revmatické bolesti kloubů a pokud máte unavené nohy nebo jste po túře, tak vám uleví od zátěže jejich koupel.
2 polévkové lžíce řepíku zalijte 2 dcl horké vody a nechte 15 až 20 minut louhovat. Pak sceďte do umyvadla a nařeďte tak, aby koupel byla co nejteplejší. Nechte si konvici s horkou vodou při ruce a vložte nohy do umyvadla. Jakmile voda vychladne, vyndejte nohy, přilejte trošku horké vody a znovu vložte. Koupel je potřeba vydržet 20 až 30 minut. Pak nohy vyndejte, osušte a vmasírujte alpu či nějaký jiný regenerační krém.
Měsíček snad ani nemusím představovat, mimo čaj, hojící mast či revitalizující koupele se měsíček využívá v kuchyni k obarvování pokrmů místo šafránu, který býval drahý. Okvětní lístky měsíčku můžete přidat do pomazánek, rizota či celými květy zdobit saláty.
Co budete potřebovat: 240 g rýže basmati, okvětní lístky z 5 květů měsíčku, 2 polévkové lžíce vařených červených fazolek, 200 g zelených fazolek, ½ malé cukety, 1/3 salátové okurky, 1 červená kapie, sůl, 10 cm syrového zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce vinného octa, 1 polévková lžíce cukru, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce nakrájené pažitky na ozdobu.
Jak na to:
Můžete servírovat tak, že vodou vypláchnete šálek a vždy naplníte rizotem a jako bábovičku překlopíte na talíř. Před podáváním posypte pažitkou.
K rizotu můžete připravit okurkový nebo rajský salát.
Šalvěj je zajímavá bylinka. Má protizánětlivé účinky, používala se i k vykuřování, aby se dům ochránil od zlých duchů. V kuchyni se již tak často nepoužívá přesto, že umí vykouzlit velmi zajímavou chuť vepřovému, kachnímu či husímu masu.
Co budete potřebovat: 4 kotlety bez kosti, 10 lístků čerstvé šalvěje, šťávu z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, 2 utřené česneky se solí, olej na smažení, 1 lžíce másla, pepř.
1 lilek, 1 červená paprika, ½ pórku, 2 utřené česneky, 1 polévková lžíce octa balsamico, sůl, pepř.
Jak na to:
Z obilovin v červenci sáhněte hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici.
Z luštěnin pak upřednostňujte cizrnu, červené fazolky.
Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na vše, co nám zahrádka postupně začne dávat: keříčkové fazole, papriky, rajčata, okurky, cukety, lilek.
Z ovoce pak jablka, hrušky, borůvky, ostružiny, maliny apod.
Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním.
Tentokrát bychom se měli věnovat uchovávání plodů léta. My jsme dnes zvyklí hodně zavařovat a mrazit, ale měli bychom si uvědomit, že mnohem častěji naši předci sušili. Proto lesní plody, jako jsou borůvky, maliny či ostružiny usušte. V zimě mohou být skvělou součástí ranních kaší či sladkých omáček, kterými se polévali knedlíky na sladko. Oproti zmrazování je to mnohem šetrnější způsob uchovávání potravin, který nezatěžuje naši slezinu, slinivku a žaludek.
Sušené ovoce pak můžete připravit jako tzv. žahour, který se na horách připravoval z borůvek, ale my ho můžeme připravit z jakéhokoliv sušeného ovoce.
Ovoce se zalije vodou, aby bylo ponořené, cca 1 dcl a přivede k varu. Můžete ho trošku přisladit medem (můžete využít i třtinový nebo kokosový cukr) a při nejnižší teplotě rozvařit na kaši. Tato kaše se pak používala na polití bramborových šišek, lívanečků, palačinek či se podávala dětem jako kompot. My dnes můžeme nakonec ozdobit zakysanou smetanou a ozdobit plátkem limetky. Uvidíte, že takto příjemně osvěžíte zimní jídelníček.
Pokud byste chtěli zavařovat, osobně využívám minimum cukru. Ovoce skládám do sklenic a lehounce prosypu třtinovým nebo kokosovým cukrem a pak zavařím. Ovoce pustí vlastní šťávu, je zde méně cukru a dá se velmi dobře v zimě využít nejenom jako kompot, ale i do knedlíků, kaší, palačinek a na lívanečky.
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.