Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
Rákos obecný
Lú Gēn
芦根
Phragmites communis (L.) TRIN.
Rákos je zajímavá rostlina z čeledi lipnicovitých, která se vyskytuje takřka po celém světě. Statný a vytrvalý rákos dorůstá do výšky až 4 metry (v tropických oblastech i 10 m), vyhání dlouhé plazivé oddenky a na jeho vzpřímených stéblech najdete četná kolénka.
Listy jsou 20 až 50 cm dlouhé a 2 až 3 cm široké.
Květní laty jsou zpočátku přímé, později převislé, až 50 cm dlouhé. Kvete od července do října.
Rákosu vyhovuje hluboká, středně výživná nevysychavá půda a slunné stanoviště. Množí se na jaře dělením trsů nebo semeny.
Rákos má rád stojaté a velmi pomalu tekoucí vody, přičemž je zajímavé, že koření v hloubkách kolem jednoho metru.
Můžeme se s ním setkat na březích vodních toků, na mokrých loukách, rašeliništích či bažinách, v lužních podmáčených lesích nebo na vlhkých polích.
Rákos je naší největší travinou.
Oddenky sbíráme na jaře nebo na podzim. Oddenky se vykopají, promyjí, vyčistí a zbaví se malých tenkých kořínků.
Nakrájí se na menší kousky a usuší na slunci.
Oddenky lze také používat v čerstvém stavu a rovněž ve formě šťávy, která má nasládlou chuť.
Oddenek rákosu obsahuje steroly, polyfenoly a tokoferoly. Dále lignin, kumarovou kyselinu, ferulovou kyselinu, kyselinu křemičitou, vitamíny B1, B2, vitamín C, vápník, fosfor, galaktozu a četné polysacharidy.
Oddenek rákosu má chuť sladkou, povahu chladnou a vstupuje do drah žaludku a plic.
Rákos pročišťuje horkosti v plicích a v žaludku, stimuluje sekreci slin, působí proti žízni, zastavuje zvracení a odstraňuje toxiny.
Působí proti horečce a podporuje vykašlávání hlenů z dýchacích cest.
Je vhodný při zánětu žaludku, při bolestech břicha, nadýmání, při palčivém močení a rovněž při některých kožních ekzémech.
V praxi rákos hojně využívám při plicních zánětech s tvorbou hnisu a také při horečkách.
Pokud neurčí bylinář jinak, používáme na denní dávku 15 až 30 gramů sušeného oddenku.
Oddenek obvykle vaříme s dalšími bylinami a podáváme ve formě odvaru.
Z rákosových obilek je možno vařit kaši a mladé stonky lze povařit ve slané vodě a pak přidávat k pokrmům.
A dokonce lze podzemní oddenky po usušení a namletí používat jako náhražku kávy.
Rákosové bonbony vyrobíme tak, že na jaře nařízneme večer podélně několik stébel rákosu a druhý den ráno najdeme v místě řezu cukrovou látku gumovité konzistence, která je sladká a dá se žvýkat (převzato https://zivutek.cz/rostlinky/366-rakos-obecny ).
Přeji všem bylinářské zdraví.
Autor: Milan Peterka
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.