Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Co potřebujete

  • 1 hrst mladého listového špenátu nebo rukoly
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná
  • 1/2 okurky
  • 1/2 červené řepy
  • 1 hrst klíčků (mungo, vojtěška, ředkvička)
  • 1–2 jarní cibulky, nasekané
  • 6–8 ks zeleného chřestu
  • 1 hrst čerstvých jarních bylinek: kopřiva, petrželka, máta, pažitka, případně medvědí česnek
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 100–150 g tempehu
  • 1 lžíce tamari (nebo sójová omáčka)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky medu nebo rýžového sirupu

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami




Co potřebujete

  • 1 hrst mladého listového špenátu nebo rukoly
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná
  • 1/2 okurky
  • 1/2 červené řepy
  • 1 hrst klíčků (mungo, vojtěška, ředkvička)
  • 1–2 jarní cibulky, nasekané
  • 6–8 ks zeleného chřestu
  • 1 hrst čerstvých jarních bylinek: kopřiva, petrželka, máta, pažitka, případně medvědí česnek
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 100–150 g tempehu
  • 1 lžíce tamari (nebo sójová omáčka)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky medu nebo rýžového sirupu

Čerstvost patří k jaru, a právě teď je ideální čas dopřát tělu i duši něco lehkého, výživného a osvěžujícího. Jaro je podle tradiční čínské medicíny obdobím obnovy, růstu a očisty – energie stoupá vzhůru stejně jako mladé výhonky v přírodě. Tento jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami je jako stvořený pro podporu jater, jemné pročištění organismu a doplnění síly bez zbytečného zatížení. Je pestrý, šťavnatý a krásně voní po zeleném začátku.

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

Na salát:

  • 1 hrst mladého listového špenátu nebo rukoly
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná
  • 1/2 okurky, nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 červené řepy, jemně nastrouhané nebo předvařené
  • 1 hrst klíčků (mungo, vojtěška, ředkvička)
  • 1–2 jarní cibulky, nasekané
  • 6–8 ks zeleného chřestu, krátce povařeného nebo napařeného (2–3 minuty)
  • 1 hrst čerstvých jarních bylinek: kopřiva (spařená), petrželka, máta, pažitka, případně medvědí česnek
  • 1 lžíce sezamových semínek, opražených

 

Na tempeh:

  • 100–150 g tempehu, nakrájeného na tenké plátky nebo kostičky

 

Marináda:

  • 1 lžíce tamari (nebo sójová omáčka)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky medu nebo rýžového sirupu
Jarni salat

Jak na to:

  1. Nejprve si připravíme marinádu – v misce smícháme tamari, sezamový olej, ocet nebo citronovou šťávu, zázvor, kurkumu a med.
  2. Tempeh nakrájíme a naložíme do marinády. Necháme ho odpočívat alespoň 15–30 minut, ideálně déle.
  3. Mezitím si nachystáme chřest – odkrojíme dřevnaté konce a spaříme ho nebo krátce povaříme ve vroucí vodě cca 2–3 minuty, aby zůstal svěží a křupavý.
  4. Ostatní zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme – mrkev, okurku, řepu, jarní cibulku.
  5. Kopřivu spaříme horkou vodou (asi 30 sekund) a nasekáme spolu s ostatními bylinkami.
  6. Tempeh opečeme na pánvi dozlatova z obou stran.
  7. Všechnu zeleninu, klíčky, bylinky a chřest dáme do mísy a zlehka promícháme.
  8. Navrch přidáme opečený tempeh, posypeme opraženými sezamovými semínky a podle chuti zakápneme zbytkem marinády nebo citronovou šťávou.

Dobrou chuť

Autor: Moudrá Želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Zobrazit Recept

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem
30 min

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Zobrazit Recept

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami
60 min

Řepové brownies bez lepku

Zobrazit Recept

Řepové brownies bez lepku
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny
4 min

Endometrióza: Tichý boj mnoha žen. Co je důležité vědět?

Zobrazit Článek

Endometrióza: Tichý boj mnoha žen. Co je důležité vědět?
3 min