Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Co potřebujete

  • 4 vejce
  • Čerstvé špenátové listy
  • 1 lžíce mléka nebo vody
  • 1/2 menší cibule (najemno nakrájené)
  • 1/2 hrnku mraženého hrášku
  • 100 g ricotty
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • 2 ředkvičky (nakrájené na tenké plátky)
  • Olivový olej
  • Máslo / ghee
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • Sůl, pepř

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem




Co potřebujete

  • 4 vejce
  • Čerstvé špenátové listy
  • 1 lžíce mléka nebo vody
  • 1/2 menší cibule (najemno nakrájené)
  • 1/2 hrnku mraženého hrášku
  • 100 g ricotty
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • 2 ředkvičky (nakrájené na tenké plátky)
  • Olivový olej
  • Máslo / ghee
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • Sůl, pepř

Jaro je podle tradiční čínské medicíny (TCM) obdobím elementu dřeva, který je spojen s játry a žlučníkem. Po zimě je potřeba tělo podpořit, rozhýbat a umožnit volný tok energie (Qi).

Ideálními potravinami jsou:

  • Zelené potraviny – špenát, hrášek, bylinky, jarní cibulka podporují činnost jater.
  • Lehké bílkoviny – vejce a ricotta dodávají výživné látky, ale nezatěžují trávení.
  • Mírně kyselé chutě – v malém množství mohou harmonizovat játra a podpořit jejich funkci.

Tento recept je skvělým jarním jídlem, které podpoří organismus, napomůže harmonickému toku Qi a dodá tělu lehkou, osvěžující energii.

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

Na omeletu:

  • 4 vejce
  • Hrst čerstvých špenátových listů (najemno nasekaných)
  • 1 lžíce mléka nebo vody
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla

 

Na náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ menší cibule (najemno nakrájené)
  • 1 hrnek čerstvého špenátu (baby špenát nebo klasický)
  • ½ hrnku mraženého hrášku
  • Špetka soli a pepře
  • 100 g ricotty
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • 2 ředkvičky (nakrájené na tenké plátky)
Omeleta s riccottou

Jak na to:

Dušený špenát s hráškem:

  • Na pánvi rozehřejeme máslo nebo ghee a orestujeme cibulku dozlatova.
  • Přidáme čerstvý špenát a necháme ho zavadnout.
  • Přidáme mražený hrášek a krátce podusíme (asi 5 minut).
  • Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Odstavíme.

 

Omeleta se špenátem:

  • Vejce rozšleháme s mlékem/vodou, solí a pepřem.
  • Vmícháme nasekané špenátové listy.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo nebo ghee a vlijeme vaječnou směs.
  • Na mírném plameni necháme omeletu pomalu ztuhnout, dokud nebude pevná.

 

Dokončení:

  • Hotovou omeletu pomažeme ricottou.
  • Navrch rovnoměrně rozložíme dušený špenát s hráškem.
  • Přeložíme na půlku a posypeme jarní cibulkou, plátky ředkviček a zakápneme olivovým olejem.

Dobrou chuť

Autor: Moudrá Želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Zobrazit Recept

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami
30 min

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Zobrazit Recept

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami
60 min

Řepové brownies bez lepku

Zobrazit Recept

Řepové brownies bez lepku
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM

Zobrazit Článek

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM
4 min

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny
4 min