Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
Bramborový salát s fazolkami a ricottou je lahodnou verzí zdravého a osvěžujícího zimního salátu, který vás nejen zasytí, ale také okouzlí svou chutí. Tento vyvážený pokrm spojuje jemné pečené brambory s křupavými fazolkami, bohatými na bílkoviny, a dokonale ho završuje krémová medovo-hořčičná zálivka. Ricotta přidává svěžest a sametovou konzistenci, zatímco pár voňavých oříšků dodá salátu příjemný křupavý akcent. Stačí jen několik jednoduchých ingrediencí a během chvíle si připravíte ideální oběd do práce nebo lehkou večeři.
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Brambory vložíme do osolené studené vody, přivedeme k varu a vaříme 15 minut, dokud nezměknou. Poté je slijeme.
Přendáme je na plech, rozmáčkneme je hřbetem sklenice, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a posypeme zozma. Pečeme v troubě 30–35 minut, dokud nebudou křupavé.
Fazolky nakrájíme na třetiny a povaříme ve vroucí osolené vodě 4 minuty.
Ihned je vložíme do ledové vody, aby si zachovaly křupavost a jasně zelenou barvu.
Ve velké míse smícháme hořčici, olivový olej, vinný ocet, med, sůl a pepř.
Do mísy se zálivkou přidáme upečené brambory, zelené fazolky a dvě hrsti nasekaných vlašských ořechů.
Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet.
Ricottu (nebo řecký jogurt) smícháme s prolisovaným česnekem, šťávou z jednoho citronu a špetkou soli.
Následně ricottu rovnoměrně rozetřeme na talíř a na naservírujeme připravený salát z brambor a fazolek. Na závěr můžeme salát pokapat olivovým olejem a ozdobit ho čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť
Autor: Moudrá Želva