K lidskému tělu není přiložen návod k použití a údržbě. Pokud chceme dosáhnout co nejdelšího života ve zdraví, potřebujeme návod na zdravý životní styl, do nějž patří strava, odpočinek, spánek, cvičení atd. Tento článek pojednává o dvou zdrojích, z nichž je možné rady ohledně zdravého životního stylu čerpat: tradiční čínské učení o zachování zdraví a moderní učení o zdraví.
Tradiční čínské učení o uchování zdraví může být shrnuto do několika hesel: kultivace mysli, regulace stravování a konzumování alkoholu, čaje, cvičení, práce a odpočinku, kouření, sexuálního chování a péče o stárnoucí tělo a mysl. Ve všech případech budu porovnávat tradiční učení s poznatky z novodobých výzkumů.
Pojďme se tedy podívat blíže na téma regulace stravování, konzumování alkoholu, čaje.
Regulace stravování
Současné výzkumy týkající se dlouhověkosti ukazují, že důležitou roli hraje životní styl. Méně potravy (kalorická restrikce) nejenže prodlužuje život laboratorních zvířat, ale redukuje vznik všech nemocí spojených se stárnutím, jako jsou nádorová a srdeční onemocnění, cukrovka, osteoporóza, autoimunitní nemoci, pokles neurologických funkcí, Alzheimerova a Parkinsonova nemoc. Restrikce kalorií výrazně prodlužuje život a zdraví všech zvířat, která byla doposud testována (35). Nový americký výzkum potvrdil, že restrikce kalorií, je přínosem také pro lidi. Autoři porovnávali 18 dobrovolníků, kteří dodržovali restrikci kalorií (mezi 1112 a 1958 kaloriemi denně) po průměrnou dobu šesti let, a 18 dobrovolníků, kteří jedli standardně, tj. přijímali mezi 1976 až 3537 kaloriemi denně. Ve skupině s restrikcí kalorií byly nižší hodnoty triglyceridů, cholesterolu a CRP proteinu (marker zánětu v arteriích, a zánětu obecně), výrazně nižší krevní tlak a nebyly přítomné aterosklerotické plaky v arteriích (36).
Co se složení stravy týká, dieta s vysokým podílem zeleniny a/nebo ovoce dle výzkumů prodlužuje život pacientům s karcinomem vaječníků, redukuje riziko karcinomu prsu a prostaty o 51 % (41,42) a o polovinu snižuje u starých lidí v 4letém období výskyt úmrtí ze všech příčin (43). Dieta bohatá na saturované tuky naopak zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu (44), zatímco konzumace celozrnných produktů je spojená s redukcí rizika srdečních nemocí a karcinomů o jednu třetinu (45). Středomořská dieta (zelenina, luštěniny, ovoce, ořechy, obiloviny, olivový olej a ryby, mírný až střední příjem mléčných produktů a alkoholu, malý příjem masa a drůbeže) koresponduje s čínským stravovacím ideálem a je spojená s delší dobou dožití (o 25% se snižuje riziko úmrtí ze všech příčin, o 33 % riziko úmrtí na nádorová onemocnění) (46).
Představa, že snídaně má být hlavní jídlo dne, je běžná v mnoha různých kulturách. Staří Britové říkají: “Snídej jako král, obědvej jako obchodník a večeř jako chudák.” Židovské přísloví radí: “Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli.” Vědci uvádějí, že snídání, hlavně pokud jídlo obsahuje celé obiloviny, pomáhá stabilizovat cukr v krvi a reguluje chuť k jídlu a energii během celého dne. Lidé, kteří snídají, jsou výrazně méně často obézní a trpí méně cukrovkou než ti, kteří běžně nesnídají (48). V americké studii, v níž byly školou povinné děti, se zjistilo, že snídání je spojené s lepšími výsledky v matematice, snížením depresí, úzkostí a hyperaktivity (49). Z pohledu tradiční čínské medicíny je zvyk jíst hlavní jídlo večer, odpovídá současnému životními stylu, znamená, že bude žaludek v noci plný jídla, což povede ke stagnaci potravy, a nakonec k chronicky zhoršenému trávení a poškození qi Sleziny a Žaludku.
Alkohol
Během posledních pár let vzniklo velké množství výzkumů, které se věnovaly vlivu konzumace alkoholu na lidské zdraví. Některé přinášejí opačné výsledky, ale celkově je možné říct, že mírná konzumace alkoholu přináší benefity. Ti, kteří pijí mírně, mají o cca 40% nižší riziko úmrtí kvůli srdečně-cévním nemocem v porovnání s osobami, které alkohol nepijí (52). Konzumace vína je spojena s pozitivy, včetně snížení rizika vzniku Alzheimerovy nemoci a dalších forem demence (červené víno) (53), lepšími plicními funkcemi (54) (hlavně bílé víno) a výrazně nižší úmrtností na koronární srdeční nemoci (55). Bylo zjištěno, že tmavé pivo může fungovat jako prevence tvorby krevních zátek (56) a světlé pivo snižuje cholesterol a oxidační stres (57).
Čaj
Vědeckých důkazů o prospěšnosti pití zeleného a černého čaje je velmi mnoho a není možné je v tomto článku podrobně rozepisovat (59), takže je pouze shrneme:
Zelený čaj až o polovinu snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění, a to hlavně karcinomu prsu, žaludku, kůže, tlustého střeva, rekta, jícnu, slinivky, vaječníků, ničí buňky rakoviny plic a podporuje vyléčení z HPV (lidský papilomavirus) lézí děložního čípku, snižuje cholesterol, je prevencí uchycení HIV na T lymfocyty, je prevencí artritidy a snižuje riziko a závažnost revmatoidní artritidy, reaktivuje umírající kožní buňky, blokuje produkci histaminu a imunoglobulinu E (IgE), zpomaluje degeneraci svalů u Duchennovy svalové dystrofie, předchází poškození mozku po mrtvici, ničí Helicobacter pylori, urychluje spalování kalorií a pomáhá s diabetickou retinopatií.
Černý čaj redukuje riziko rakoviny tlustého střeva a prostaty, snižuje také riziko srdečně-cévních nemocí.
Oba druhy čajů podporují imunitu, posilují kosti, snižují mortalitu po srdečním infarktu, předchází zubnímu kazu, snižují cholesterol, předcházejí rekurenci rakoviny prsu, hojí prekancerózní léze v ústech, snižují oxidační stres, zvyšují koncentraci a schopnost se učit (nezávisle na přítomnosti kofeinu).
V dalším díle seriálu na téma Jak být zdravý: ochrana zdraví dle tradiční čínské medicíny a moderního výzkumu, se můžete těšit na podrobnější informace k tradičnímu čínskému učení o uchování zdraví na téma Kultivace těla prací, odpočinkem a cvičením; spánek.
Peter Deadman praktikoval tradiční čínskou medicínu 25 let. Je editorem The Journal of Chinese Medicine and co-author of A Manual of Acupuncture.
Reference
Zhang Hua, quoted in The Mystery of Longevity, p15.
Gong Tingxian, quoted in The Mystery of Longevity, p16.
Li Dongyuan, quoted in Health Preservation and Rehabilitation, p.16.
http://www.longevitymeme.o r g / a r t i c l e s / v i e w a r t i c l e .cfm?page=1&article_id=4
New Scientist, April 24-30, 2004, pp. 12-13.
Sun Simiao, quoted in Health Preservation and Rehabilitation, p.82.
Sun Simiao quoted in Health Preservation & Rehabilitation, p14.
Sun Simiao in Maxims for Preserving Life quoted in The Mystery of Longevity, p22.
International Journal of Cancer, Vol. 106, No. 2: 264-269.
American Association for Cancer Research conference, October 2003.
Fruit and Vegetable Intakes and Prostate Cancer Risk, Journal of the National Cancer Institute, 05 January 2000, vol. 92, no. 1, pp. 61-68(8).
Antioxidant vitamins and mortality in older persons: findings from the nutrition add-on study to the Medical Research Council Trial of Assessment and Management of Older People in the Community, Am J Clin Nutr 2003 78: 999-1010.
Premenopausal Fat Intake and Risk of Breast Cancer, J Natl Cancer Inst 2003; 95: 1079-1085.
Adherence to a Mediterranean Diet and Survival in a Greek Population, New England Journal of Medicine, Volume 348:2599-2608.
Cao Tingdong, quoted in Health Preservation and Rehabilitation, p.72.
American Heart Association’s 4 3 rd Annual Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention.
The Relationship of School Breakfast to Psychosocial and Academic Functioning: Cross-sectional and Longitudinal Observations in an Inner-city School Sample, Arch Pediatr Adolesc Med. 1998;152:899-907.
Hu Se Hui, quoted in The Mystery of Longevity, p21.
Li Shizhen, quoted in Traditional Chinese Health Secrets, The Essential Guide to Harmonious Living, p. 18.
Alcohol Consumption and Cardiovascular Disease Mortality in Hypertensive Men, Arch Intern Med. 2004;164:623-628.
Amount and type of alcohol and risk of dementia: The Copenhagen City Heart Study, Neurology 2002 59: 1313-1319.
Evidence for a positive association between pulmonary function and wine intake in a population-based study, Sleep Breath. 2002 Dec;6(4):161-73.
Seven-Year Changes in Alcohol Consumption and Subsequent Risk of Cardiovascular Disease in Men, Arch Intern Med. 2000;160:2605-2612.
American Heart Association’s Scientific Sessions 2003.
Lager may lower risk of heart attack, BMJ 2003;326:72.
Lu Tong, in Thanks to Minister Meng for Sending Fresh Tea.