Kvašená zelenina jménem pickles – 2. díl
Je to zdravé, křupavé, vydrží to celou zimu a znaly to už naše babičky – co je to? No přece kvašená zelenina, čili dnes po celém světě známá anglickým termínem pickles. Nejedná se ale o naloženou, tedy zavařenou či sterilovanou zeleninu. Nemluvíme tu o okurkách v octovém nálevu, o čalamádách apod. Tyhle pochoutky běžně zakoupíte v supermarketu, nebo si je v létě sami doma zavaříte. Jsou dobré, ale blahodárné probiotické účinky nemají. To pravá kvašená nepasterizovaná zelenina se v běžném supermarketu koupit nedá. Dokonce ani prodávané kvašené zelí často nemá probiotické účinky, protože ji výrobci chemicky konzervují, pasterují či sterilují. Sem tam jsou pickles k dostání ve zdravé výživě nebo na farmářském trhu. Naštěstí jsou snadné na rychlou a zaručeně tu nejzdravější domácí výrobu.
Pod názvem kimchi (také kimchee, kimči nebo kimčchi) se ukrývá korejské národní jídlo, jehož původ sahá dávno do minulosti. Jedná se o pikantní zeleninový salát, který se vyrábí z fermentované zeleniny a dalších typických ingrediencí. Kromě toho kimchi představuje také skvělý způsob konzervace zeleniny a zdroj velkého množství vitaminů a minerálů.
Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.
A jaké suroviny je třeba si pro výrobu domácího kimchi připravit? Především hlávku pekingského zelí, svazek jarní cibulky, cibuli, mrkev a samozřejmě sůl. Kimchi je však specifická svou zálivkou, resp. pastou. Ta se skládá z mořské soli, korejské chilli mouky (kterou snadno nahradíte drceným chilli), česneku, zázvoru a rybí omáčky (někdo přidává i trochu medu). Samé dobré věci, že?
Kvašenou zeleninu lze jednoduše koupit v obchodech, ale má to několik háčků. Výběr bývá často omezen na jednodruhové kysané zelí (dlouhokvašená zelenina), které v mnoha případech obsahuje různé konzervanty nebo potenciálně škodlivé potravinářské přísady. Kysané zelí bývá k dostání také ve sterilované nebo pasterizované variantě, kdy výsledný produkt již nemá s čerstvou kvašenou zeleninou prakticky nic společného (neobsahuje živé bakterie). S čerstvým pickles z různých druhů zeleniny se v obchodech setkáte málokdy, spíše jen v prodejnách zdravé výživy. Domácí výroba kvašené zeleniny vám navíc dává možnost individuálně zvolit druh zeleniny i chuť.
„Protože během kvašení zelenina mírně měkne, doporučuji volit tvrdší druhy a ideálně takové, které obsahují dostatek cukru, díky kterému se tvoří kyselina mléčná. Ideální jsou zelí, mrkev, cibule, červená řepa, květák, brokolice, kedlubna, ředkvičky a samozřejmě okurky,” radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno. Výhodou je, že si klidně každý týden můžete zakvasit jinou kombinaci, takže se vám pickles nikdy neomrzí.
Dobrou chuť a dobré zdraví!
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.