Zázračná kombucha: houba v čaji, nebo je to jinak? – 2. díl
V minulém dílu jsme si řekli, co je to kombucha, kde se vzala a jaké zdravotní výhody její pití přináší. Dnes Vám popíšeme další benefity tohoto „elixíru života“.
Kombucha zajisté není zázračná, ale její kombinace antioxidantů a kyseliny octové může podpořit zdravý metabolismus a udržet Vás déle sytými. Snižuje tak pravděpodobnost, že se budete přejídat. Existuje studie, ve které myši, kterým byl podáván ocet s vysokým obsahem kyseliny octové, jedly méně jídla a zhubly více než jiné, které tento ocet nekonzumovaly. Jiná studie zjistila, že kyselina octová pomohla zpomalit vyprazdňování žaludku, díky čemuž může déle přetrvávat pocit plnosti. Ve studiích se také prokázalo, že katechinové antioxidanty nalezené v kombuše vyrobené ze zeleného čaje mohou mírně zvyšovat rychlost metabolismu, což by mohlo potenciálně pomoci při hubnutí. Kombucha má také energizující účinky díky obsahu kofeinu, téměř kompletnímu spektru vitaminů skupiny B a železu.
Pozor ale opět na to, jakou kombuchu pijete! Může být paradoxně skrytým zdrojem přebytečného cukru. Většina cukru se obvykle spotřebuje během procesu fermentace, některé značky však přislazují nápoj i po fermentaci. Množství cukru v nápoji je pak výrazně vyšší. Vždy proto čtěte informace na výrobku!
Přibližně 70 % buněk zodpovědných za imunitu organismu je uloženo ve střevech. Jejich správná funkce závisí na tom, jestli jsou střeva zdravá. Různé kmeny bakterií Lactobacillus, tedy ty, které byly nalezeny v kombuše, pomáhají zlepšit poměr dobrých a špatných bakterií ve střevní mikroflóře. Zvyšují také produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, prospěšných sloučenin, které zastavují zánět střev a pomáhají léčit poškození střev, které by jinak mohlo vyvolat nezdravou imunitní odpověď.
I když nejvíce se hovoří o probiotických výhodách kombuchy, tento fermentovaný nápoj má díky kombinaci kyseliny octové a polyfenolových antioxidantů také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. V této souvislosti se uvádí hlavně účinky proti škodlivým bakteriím a kvasinkám Candida. Přemnožení Candidy v trávícím traktu může vést k příznakům, jako jsou afty, křeče a nadýmání. Tyto antimikrobiální účinky však neohrožují prospěšné bakterie a kvasinky, zapojené do fermentace kombuchy.
V této slibné oblasti účinků kombuchy je nutné uskutečnit mnohem více výzkumů, ale první vlaštovky už jsou na světě. V laboratorní studii pomohla kombucha zabránit růstu buněk rakoviny prostaty a v jiné byla kombucha schopna zpomalit neregulovanou angiogenezi – tvorbu krevních cév, které živí růst nádoru. Tím by se snížila možnost přežití rakovinných buněk. Odborníci se domnívají, že tyto vlastnosti jsou částečně způsobeny polyfenoly obsaženými v kombuše. Bylo prokázáno, že narušují enzymy potřebné pro růst rakovinných buněk.
Další oblastí působení kombuchy na lidské zdraví je regulace cholesterolu v lidském těle. Kombucha má vysoký obsah kyseliny glukoronové, látky, která dokáže neutralizovat usazeniny cholesterolu. Studie na potkanech ukazují, že kombucha může snížit LDL (špatný) cholesterol a zvýšit HDL (dobrý) cholesterol – dva markery srdečních onemocnění – potenciálně ještě více než zelený čaj.
Kromě toho, že kombucha je populární nápoj, je slibná i jako užitečný biomateriál. Chemické procesy, která stojí za tímto oblíbeným kvašeným nápojem, využívá i řada vědeckých experimentů. Inspirovali např vědce z Massachusetts Institute of Technology a Imperial College London, aby vytvořili nové druhy tzv. „živých materiálů“. Symbiotická kultura specializovaných kvasinek a bakterií, tzv. „kombuchová matka“ používaná k fermentaci čaje, se dá dále geneticky upravovat a může vytvářet houževnaté materiály schopné plnit různé funkce, např. jako biosenzory, pomáhající čistit vodu nebo odhalovat poškození „chytrých“ obalových materiálů.
Tyto symbiotické organismy jsou schopné samovolně sestavit z jednoduchých surovin složité materiály s různými chemickými a fyzikálními vlastnostmi. Schopnost geneticky řídit proces samoskládání materiálu, který lze pozorovat v přírodních biologických materiálech, by mohla způsobit revoluci ve výrobě produktů pro použití v mnoha oblastech lidského života a společnosti. Kombucha má tak slibnou budoucnost nejen jako funkční nápoj, ale i jako cenná surovina.
Autor: Milan Schirlo
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.