Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce

Co potřebujete

  • 2 velké cukety
  • 250 g ricotty
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti čerstvé bazalky, nasekané
  • 500 ml rajčatové omáčky (passata)
  • 1 cibuli, nadrobno nasekanou
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce




Co potřebujete

  • 2 velké cukety
  • 250 g ricotty
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti čerstvé bazalky, nasekané
  • 500 ml rajčatové omáčky (passata)
  • 1 cibuli, nadrobno nasekanou
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Dnes pro vás máme recept na zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v lahodné rajčatové omáčce. Pokud hledáte lehkou a výživnou variantu oběda nebo večeře, tento pokrm je pro vás jako stvořený. Cuketa skvěle nahradí tradiční těstoviny – nejenže pokrmu dodá svěžest, ale také výrazně sníží jeho kalorickou hodnotu.

Příprava je jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to! Tento pokrm je ideální nejen pro rodinné večeře, ale také pro slavnostní příležitosti, kdy chcete své hosty ohromit něčím výjimečným. Inspirujte se a vyzkoušejte tento lahodný recept, který potěší vaše chuťové pohárky a zároveň prospěje vašemu zdraví.

Ještě než se pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o cuketě.

Cuketa

Cuketa pochází z Itálie, kde ji na přelomu 17. a 18. století vyšlechtili z americké tykve, a její pěstování se postupně rozšířilo po celé Evropě. Obsahuje 91 % vody, vysoké množství karotenu a hořčíku. Cuketa aktivuje látkovou výměnu v buňkách, podporuje činnost mozku, posiluje svaly a srdce a pomáhá vylučovat odpadní látky a kyseliny z těla. Je vhodná při ochablosti střev a zácpě a posiluje sliznice.

V kuchyni má cuketa nespočet využití – přidává se do polévek, bramboráků, jako příloha, může se plnit, mohou se z ní vyrábět sladkosti nebo ji přidávat do salátů.

Z pohledu tradiční čínské medicíny má cuketa sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje odvodnění, prospívá transformaci stravy, podporuje činnost Sleziny a Slinivky a doplňuje tekutiny. Je skvělá při hubnoucích kúrách.

A nyní se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

Na cuketové rolky:

  • 2 velké cukety
  • 250 g ricotty
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • Hrst čerstvé bazalky, nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti

Na rajčatovou omáčku:

  • 500 ml rajčatové omáčky (passata)
  • 1 cibuli, nadrobno nasekanou
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hrst čerstvé bazalky, nasekané
lasagne-z-cukety

Jak na to:

Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože.

Plátky cukety položte na kuchyňské papírové utěrky, posolte je a nechte 10–⁠⁠⁠⁠⁠⁠15 minut odstát, aby pustily vodu. Poté je osušte.

V míse smíchejte ricottu, čerstvý baby špenát, nasekaný česnek, vejce, strouhaný parmazán a nasekanou bazalku.

Osolte a opepřete podle chuti.

Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.

Přidejte česnek a krátce osmahněte.

Přilijte rajčatovou omáčku a nechte ji mírně probublávat asi 10–⁠⁠⁠⁠⁠⁠15 minut. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou bazalku.

Hotovou rajčatovou omáčku nalijte do zapékací mísy.

Na každý plátek cukety dejte lžíci ricottové směsi a srolujte. Rolky skládejte těsně vedle sebe do zapékací mísy na rajčatovou omáčku.

Předehřejte troubu na 180 °C a zapékejte v troubě asi 30 minut, dokud cukety nezměknou a směs nebude zlatavá.

Cuketové rolky podávejte horké, ozdobené čerstvou bazalkou a případně parmazánem.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti