Domácí zeleninové chipsy
Podzim je obdobím, kdy se příroda zbarvuje do teplých tónů a kuchyně se plní vůněmi koření a sezónních surovin. Dýně, jako královna podzimní sklizně, nabízí nespočet možností pro kulinářské tvoření.
Tyto dýňové muffiny s pekanovými ořechy spojují sladkou chuť dýně s jemným kořením a křupavostí pekanů. Jsou ideální jako snídaně na cestu, odpolední svačina k šálku čaje nebo jako sladká tečka po večeři. Připravte si je a nechte se unést podzimní atmosférou ve vaší kuchyni.
Jak na to?
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. Formu můžete vyložit papírovými košíčky nebo ji vymazat olejem.
V jedné misce smíchejte suché ingredience: mouku, třtinový a bílý cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek.
V druhé misce smíchejte mokré ingredience: dýňové pyré, vejce, olej, mléko a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs nebude hladká a dobře spojená.
Postupně přidávejte suché ingredience k mokrým a jemně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nemíchejte těsto příliš dlouho, aby muffiny nebyly tuhé.
Přidejte nasekané pekanové ořechy a případně rozinky nebo sušené brusinky, pokud je používáte, a lehce promíchejte.
Plňte formičky na muffiny těstem, asi do 3/4 jejich objemu.
Posypte vršky muffinů zbylými celými nebo nasekanými pekanovými ořechy pro extra křupavost a chuť.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a při zkoušce špejlí není špejle po vytažení suchá.
Nechte muffiny vychladnout ve formě asi 5 minut, poté je přemístěte na mřížku, aby zcela vychladly.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva