Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Co potřebujete

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek dýňového pyré (z čerstvé nebo konzervované dýně hokkaido)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku rostlinného oleje (např. řepkového nebo kokosového)
  • 1/4 šálku mléka (může být i rostlinné mléko)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (část si ponechte na posypání)
  • 1/4 šálku rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy




Co potřebujete

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek dýňového pyré (z čerstvé nebo konzervované dýně hokkaido)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku rostlinného oleje (např. řepkového nebo kokosového)
  • 1/4 šálku mléka (může být i rostlinné mléko)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (část si ponechte na posypání)
  • 1/4 šálku rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)

Podzim je obdobím, kdy se příroda zbarvuje do teplých tónů a kuchyně se plní vůněmi koření a sezónních surovin. Dýně, jako královna podzimní sklizně, nabízí nespočet možností pro kulinářské tvoření. 

Tyto dýňové muffiny s pekanovými ořechy spojují sladkou chuť dýně s jemným kořením a křupavostí pekanů. Jsou ideální jako snídaně na cestu, odpolední svačina k šálku čaje nebo jako sladká tečka po večeři. Připravte si je a nechte se unést podzimní atmosférou ve vaší kuchyni.

Co budeme potřebovat:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek dýňového pyré (z čerstvé nebo konzervované dýně hokkaido)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku rostlinného oleje (např. řepkového nebo kokosového)
  • 1/4 šálku mléka (může být i rostlinné mléko)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (část si ponechte na posypání)
  • 1/4 šálku rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)
dynove-muffiny

Jak na to:

Jak na to?

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. Formu můžete vyložit papírovými košíčky nebo ji vymazat olejem.

V jedné misce smíchejte suché ingredience: mouku, třtinový a bílý cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek.

V druhé misce smíchejte mokré ingredience: dýňové pyré, vejce, olej, mléko a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs nebude hladká a dobře spojená.

Postupně přidávejte suché ingredience k mokrým a jemně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nemíchejte těsto příliš dlouho, aby muffiny nebyly tuhé.

Přidejte nasekané pekanové ořechy a případně rozinky nebo sušené brusinky, pokud je používáte, a lehce promíchejte.

Plňte formičky na muffiny těstem, asi do 3/4 jejich objemu.

Posypte vršky muffinů zbylými celými nebo nasekanými pekanovými ořechy pro extra křupavost a chuť.

Pečte v předehřáté troubě přibližně 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a při zkoušce špejlí není špejle po vytažení suchá.

Nechte muffiny vychladnout ve formě asi 5 minut, poté je přemístěte na mřížku, aby zcela vychladly.

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Koupit diář Cesta želvy 2025
Naplánujte si svůj rok 2025 s diářem Cesty želvy. K zakoupení zde

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
  • Alena Sedláková Avatar
    Alena Sedláková

    ***** Jsou super, výborné těsto, místo bílého cukru 3 lžíce javorového sirupu. Jen jsem nedávala hřebíček, páč na mletí nebyl dostatek Qi. :)

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Domácí zeleninové chipsy

Zobrazit Recept

Domácí zeleninové chipsy
60 min

Krémové houbové rizoto

Zobrazit Recept

Krémové houbové rizoto
60 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty

Zobrazit Článek

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty
6 min

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)
4 min