Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Co potřebujete

  • 200 g hnědých rýžových nudlí
  • 300 g hovězího masa (např. roštěné nebo svíčkové)
  • 200 g Shiitake nebo Hlívy ústřičné (nakrájené na plátky)
  • 1 střední cibuli (nakrájenou na tenké plátky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžičku hoisin omáčky (volitelně)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody nebo hovězího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Jarní cibulku a sezamová semínka na ozdobu

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou




Co potřebujete

  • 200 g hnědých rýžových nudlí
  • 300 g hovězího masa (např. roštěné nebo svíčkové)
  • 200 g Shiitake nebo Hlívy ústřičné (nakrájené na plátky)
  • 1 střední cibuli (nakrájenou na tenké plátky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžičku hoisin omáčky (volitelně)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody nebo hovězího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Jarní cibulku a sezamová semínka na ozdobu

Dnes jsme pro vás připravili recept inspirovaný tradičními asijskými chutěmi. Hnědé rýžové nudle představují zdravější alternativu díky vyššímu obsahu vlákniny a minerálů, zatímco šťavnaté kousky hovězího masa dodávají jídlu plnou, masitou chuť. 

Houby Shiitake nebo Hlíva ústřičná obohacují jídlo o zemité a lehce nasládlé aroma, které se dokonale snoubí se sójovou a ústřicovou omáčkou. Tento recept je rychlý na přípravu, a ještě ke všemu je velice chutný.

Tak se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hnědých rýžových nudlí
  • 300 g hovězího masa (např. roštěné nebo svíčkové)
  • 200 g Shiitake nebo Hlívy ústřičné (nakrájené na plátky)
  • 1 střední cibuli (nakrájenou na tenké plátky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžičku hoisin omáčky (volitelně)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody nebo hovězího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Jarní cibulku a sezamová semínka na ozdobu
hovezi-s-nudlemi-orez

Jak na to:

Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Obvykle to znamená je vařit v osolené vodě po dobu 6–8 minut, dokud nejsou měkké, ale stále lehce al dente. Poté je slijte a propláchněte studenou vodou, aby se nepřilepily.

Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky.

V míse smíchejte 1 lžíci sójové omáčky s kukuřičným škrobem. Přidejte hovězí maso a promíchejte, aby bylo rovnoměrně obaleno. Nechte odpočinout 10 minut.

Mezitím na pánvi rozehřejte sezamový olej. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, krátce osmahněte, dokud nezačnou vonět.

Přidejte marinované hovězí maso, opepřete a restujte na vysokém ohni, dokud není maso zvenku opečené, ale uvnitř stále šťavnaté. Vyjměte maso z pánve a dejte stranou.

Na stejné pánvi osmahněte cibuli, dokud nezměkne, poté přidejte na plátky nakrájené houby a restujte, dokud nezezlátnou a nezměknou.

K houbám přidejte hovězí maso, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem.

Přidejte zbývající lžíci sójové omáčky, ústřicovou omáčku a hoisin omáčku (pokud používáte). Nechte směs probublávat na mírném ohni, dokud se chutě nepropojí a omáčka mírně nezhoustne (asi 5 minut).

Uvařené nudle přidejte do pánve k hovězímu a houbám. Vše důkladně promíchejte, aby se nudle rovnoměrně obalily v omáčce.

Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu více vývaru nebo vody.

Hotové jídlo rozdělte na talíře a ozdobte nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tip:

Tento pokrm můžete podávat s čerstvým salátem nebo nakládanou zeleninou. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do omáčky přidat trochu chilli pasty nebo nasekané čerstvé chilli papričky.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou

Zobrazit Recept

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
více než 2 hodiny

Krémová lišková polévka

Zobrazit Recept

Krémová lišková polévka
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Léčba ortopedických onemocnění zvířecích pacientů čínskou medicínou

Léčba ortopedických onemocnění zvířecích pacientů čínskou medicínou
6 min

Nenechte se převálcovat podzimní depresí!

Zobrazit Článek

Nenechte se převálcovat podzimní depresí!
3 min