Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Co potřebujete

  • 200 g hnědých rýžových nudlí
  • 300 g hovězího masa (např. roštěné nebo svíčkové)
  • 200 g Shiitake nebo Hlívy ústřičné (nakrájené na plátky)
  • 1 střední cibuli (nakrájenou na tenké plátky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžičku hoisin omáčky (volitelně)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody nebo hovězího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Jarní cibulku a sezamová semínka na ozdobu

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou




Co potřebujete

  • 200 g hnědých rýžových nudlí
  • 300 g hovězího masa (např. roštěné nebo svíčkové)
  • 200 g Shiitake nebo Hlívy ústřičné (nakrájené na plátky)
  • 1 střední cibuli (nakrájenou na tenké plátky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžičku hoisin omáčky (volitelně)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody nebo hovězího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Jarní cibulku a sezamová semínka na ozdobu

Dnes jsme pro vás připravili recept inspirovaný tradičními asijskými chutěmi. Hnědé rýžové nudle představují zdravější alternativu díky vyššímu obsahu vlákniny a minerálů, zatímco šťavnaté kousky hovězího masa dodávají jídlu plnou, masitou chuť. 

Houby Shiitake nebo Hlíva ústřičná obohacují jídlo o zemité a lehce nasládlé aroma, které se dokonale snoubí se sójovou a ústřicovou omáčkou. Tento recept je rychlý na přípravu, a ještě ke všemu je velice chutný.

Tak se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hnědých rýžových nudlí
  • 300 g hovězího masa (např. roštěné nebo svíčkové)
  • 200 g Shiitake nebo Hlívy ústřičné (nakrájené na plátky)
  • 1 střední cibuli (nakrájenou na tenké plátky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžičku hoisin omáčky (volitelně)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody nebo hovězího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Jarní cibulku a sezamová semínka na ozdobu
hovezi-s-nudlemi-orez

Jak na to:

Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Obvykle to znamená je vařit v osolené vodě po dobu 6–8 minut, dokud nejsou měkké, ale stále lehce al dente. Poté je slijte a propláchněte studenou vodou, aby se nepřilepily.

Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky.

V míse smíchejte 1 lžíci sójové omáčky s kukuřičným škrobem. Přidejte hovězí maso a promíchejte, aby bylo rovnoměrně obaleno. Nechte odpočinout 10 minut.

Mezitím na pánvi rozehřejte sezamový olej. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, krátce osmahněte, dokud nezačnou vonět.

Přidejte marinované hovězí maso, opepřete a restujte na vysokém ohni, dokud není maso zvenku opečené, ale uvnitř stále šťavnaté. Vyjměte maso z pánve a dejte stranou.

Na stejné pánvi osmahněte cibuli, dokud nezměkne, poté přidejte na plátky nakrájené houby a restujte, dokud nezezlátnou a nezměknou.

K houbám přidejte hovězí maso, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem.

Přidejte zbývající lžíci sójové omáčky, ústřicovou omáčku a hoisin omáčku (pokud používáte). Nechte směs probublávat na mírném ohni, dokud se chutě nepropojí a omáčka mírně nezhoustne (asi 5 minut).

Uvařené nudle přidejte do pánve k hovězímu a houbám. Vše důkladně promíchejte, aby se nudle rovnoměrně obalily v omáčce.

Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu více vývaru nebo vody.

Hotové jídlo rozdělte na talíře a ozdobte nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tip:

Tento pokrm můžete podávat s čerstvým salátem nebo nakládanou zeleninou. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do omáčky přidat trochu chilli pasty nebo nasekané čerstvé chilli papričky.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Zobrazit Recept

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami
30 min

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Zobrazit Recept

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem
30 min

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Zobrazit Recept

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM

Zobrazit Článek

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM
4 min

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny
4 min