Domácí zeleninové chipsy
Dnes jsme pro vás připravili recept inspirovaný tradičními asijskými chutěmi. Hnědé rýžové nudle představují zdravější alternativu díky vyššímu obsahu vlákniny a minerálů, zatímco šťavnaté kousky hovězího masa dodávají jídlu plnou, masitou chuť.
Houby Shiitake nebo Hlíva ústřičná obohacují jídlo o zemité a lehce nasládlé aroma, které se dokonale snoubí se sójovou a ústřicovou omáčkou. Tento recept je rychlý na přípravu, a ještě ke všemu je velice chutný.
Tak se pojďme pustit do vaření!
Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Obvykle to znamená je vařit v osolené vodě po dobu 6–8 minut, dokud nejsou měkké, ale stále lehce al dente. Poté je slijte a propláchněte studenou vodou, aby se nepřilepily.
Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky.
V míse smíchejte 1 lžíci sójové omáčky s kukuřičným škrobem. Přidejte hovězí maso a promíchejte, aby bylo rovnoměrně obaleno. Nechte odpočinout 10 minut.
Mezitím na pánvi rozehřejte sezamový olej. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, krátce osmahněte, dokud nezačnou vonět.
Přidejte marinované hovězí maso, opepřete a restujte na vysokém ohni, dokud není maso zvenku opečené, ale uvnitř stále šťavnaté. Vyjměte maso z pánve a dejte stranou.
Na stejné pánvi osmahněte cibuli, dokud nezměkne, poté přidejte na plátky nakrájené houby a restujte, dokud nezezlátnou a nezměknou.
K houbám přidejte hovězí maso, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem.
Přidejte zbývající lžíci sójové omáčky, ústřicovou omáčku a hoisin omáčku (pokud používáte). Nechte směs probublávat na mírném ohni, dokud se chutě nepropojí a omáčka mírně nezhoustne (asi 5 minut).
Uvařené nudle přidejte do pánve k hovězímu a houbám. Vše důkladně promíchejte, aby se nudle rovnoměrně obalily v omáčce.
Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu více vývaru nebo vody.
Hotové jídlo rozdělte na talíře a ozdobte nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky.
Tento pokrm můžete podávat s čerstvým salátem nebo nakládanou zeleninou. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do omáčky přidat trochu chilli pasty nebo nasekané čerstvé chilli papričky.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva