Pomerančové kuře – orange chicken

Co potřebujete

  • 500 g kuřecích prsních plátků
  • sůl
  • 2 lžíce rýžového vína Shaoxing (koupíte v asijských obchodec)
  • 1 lžičku granulovaného vepřového vývaru Knorr (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • jedlá soda
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • pepř
  • 120 ml perlivé vody
  • 1 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • šťáva z 1 - 1,5 pomeranče
  • 1 lžička nadrobno nakrájené pomerančové kůry
  • 50 ml rýžového octa
  • 40 ml světlé sójové omáčky
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 50 ml vody
  • sezam
  • jarní cibulka

Pomerančové kuře – orange chicken




Co potřebujete

  • 500 g kuřecích prsních plátků
  • sůl
  • 2 lžíce rýžového vína Shaoxing (koupíte v asijských obchodec)
  • 1 lžičku granulovaného vepřového vývaru Knorr (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • jedlá soda
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • pepř
  • 120 ml perlivé vody
  • 1 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • šťáva z 1 - 1,5 pomeranče
  • 1 lžička nadrobno nakrájené pomerančové kůry
  • 50 ml rýžového octa
  • 40 ml světlé sójové omáčky
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 50 ml vody
  • sezam
  • jarní cibulka

Dnes se opět podíváme do Asie. Tedy samozřejmě jen obrazně, a to prostřednictvím našeho úžasně aromatického receptu, který voní po pomerančích a v naší domácnosti má své čestné místo jako řada dalších asijských jídel. Už jen název lechtá naše chuťové buňky a pokud si ho budete chtít prožít dokonale stylově, odložte příbor a připravte si čínské hůlky 😊.

Pomerančové kuře (orange chicken) najdete v nabídce mnoha asijských bister, ale pokud se vám zrovna nechce jít do restaurace a zároveň chcete mít pod kontrolou všechny ingredience, přepálené tuky a především čerstvé maso, nebojte se do vaření pustit doma. Příprava není náročná a zabere vám zhruba hodinu.

Pomerančové kuře má své kořeny v čínské provincii Hunan, která se nachází v čínském vnitrozemí, na jižním břehu středního toku Jang-c’-ťiang. Teď trochu odbočím. Co se vám objeví před očima, když se řekne Avatar? Myslím, že kromě úplně odlišné civilizace určitě i překrásná a podmanivá příroda. A věděli jste, že producent filmu, který tento film točil, si tuto fascinující přírodu nevymyslel? Je to tak, nechal se inspirovat několika národními parky v Číně, např. Zhangjiajie, který se nachází právě v provincii Hunan. Teď tedy víme, že tam mají nejen pohádkovou přírodu, ale i skvělé jídlo.

Co budeme potřebovat na 4 porce:

Maso na naložení (cca ½ hodiny předem)

500 g kuřecích prsních řízků

2 špetky soli

2 lžíce rýžového vína Shaoxing (koupíte v asijských obchodech)

1 lžičku granulovaného vepřového vývaru Knorr (nemusí být)

2 lžíce oleje

jedlou sodu (na špičku nože)

 

Těstíčko na obalení

120 g hladké mouky

40 g kukuřičného škrobu

2 špetky soli

1 špetka pepře

1 špetka jedlé sody

120 ml perlivé vody

1 vejce

 

Omáčka

trocha oleje na pánev

70 g třtinového cukru

2–3 stroužky česneku

2 cm zázvoru

šťáva z 1–1 ½ pomeranče

1 lžička nadrobno nakrájené pomerančové kůry

50 ml rýžového octa

40 ml světlé sójové omáčky

2 lžičky tmavé sójové omáčky

2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 50 ml vody (na zahuštění)

 

Na ozdobu

bílý sezam opražený nasucho na pánvi

posekaná jarní cibulka

plátek pomeranče

Čím začít?

  • Kuřecí maso si nakrájejte na kostičky ve velikosti zhruba 2,5 × 2,5 cm, aby z nich byla příjemná sousta. Počítejte s tím, že těstíčkem ještě nabydou.
  • V míse maso osolte, opepřete, přidejte špetičku jedlé sody, lžičku granulovaného vývaru, rýžového vína Shaoxing a olej.
  • Ručně promněte a dejte zhruba na půl hodiny do ledničky.

Nejen na ozdobu, ale i pro vůni je potřeba nachystat si opražený sezam. Nechte rozpálit pánvičku a sezam míchejte tak dlouho, až změní barvu do světle hnědé. Příprava je jednoduchá, pouze si dejte pozor, aby se nespálil a nenechávejte ho na pánvi po upražení.

Příprava těstíčka:

  • Do misky si připravte hladkou mouku, kukuřičný škrob, sůl, pepř a zamíchejte.
  • Doprostřed si rozklepněte jedno vajíčko a přilijte perlivou vodu. Ta dodává těstíčku tu správnou nadýchanost.
  • Vše promíchejte, aby těsto bylo hladké a bez žmolků.
  • Nechte odležet.

Teď přišel ten správný čas na maso, které budeme trochu neobvykle smažit ve dvou fázích. Zajistíme si tak neodolatelně šťavnaté maso v křupavém těstíčku.

  • Marinované maso vmíchejte do těsta tak, aby každý kousek byl dobře obalený.

  • Ve větší pánvi nebo hrnci si rozpalte větší množství oleje a kuřecí kousky vkládejte tak, aby se neslepily k sobě.
  • V první fázi smažte do světle zlata a vyndejte na talíř vystlaný papírovým ubrouskem.
  • Po usmažení všech kousků celý proces opakujte. Ovšem tentokrát už by mělo těstíčko nabrat tmavší barvu.

Hotové kuřecí kousky nechte odstát a rovnou se pusťte do omáčky.

Tasty,Orange,Chicken,Closeup,On,A,Plate,On,The,Table.

Pomerančová omáčka:

  • Na pánvi (nejlépe wok) rozpalte trochu oleje, vsypte třtinový cukr a hlídejte, až se začne rozpouštět.
  • Poté přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor a pomerančovou kůru. Provoníte si krásně kuchyň a aby té vůně nebylo málo, zalijte pomerančovou šťávou.
  • Po zchlazení se cukr může opět srazit, a tak musíte čekat, až se v pomerančové šťávě opět rozpustí.
  • Přilijte oba druhy sójové omáčky a rýžový ocet.
  • Chvíli provařte.
  • Nakonec zahustíte škrobem rozpuštěným ve vodě.
  • Kromě neodolatelné vůně vznikne táhlá omáčka, do které vložte kuřecí kousky a opatrně je v omáčce obalte.

 

Maso na talíři posypte sezamovými semínky a nasekanou mladou cibulkou. Kuře se podává s rýží, ozdobené plátkem pomeranče. Protože jak víme, jíst musí i oko 😊.

Co říct na závěr?

Až si sednete ke stolu s hůlkami v ruce, můžete si představit, že sedíte v čínském bistru na plastové židličce u plastového stolku na břehu řeky Jang-c’-ťiang. Nad hlavou vám visí červené lampiony a příjemný majitel bistra se vás s pozdravem „ni chao“ jde zeptat, co si dáte. Myslím, že to bude jasná volba.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

2 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti