Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
Dnes se opět podíváme do Asie. Tedy samozřejmě jen obrazně, a to prostřednictvím našeho úžasně aromatického receptu, který voní po pomerančích a v naší domácnosti má své čestné místo jako řada dalších asijských jídel. Už jen název lechtá naše chuťové buňky a pokud si ho budete chtít prožít dokonale stylově, odložte příbor a připravte si čínské hůlky 😊.
Pomerančové kuře (orange chicken) najdete v nabídce mnoha asijských bister, ale pokud se vám zrovna nechce jít do restaurace a zároveň chcete mít pod kontrolou všechny ingredience, přepálené tuky a především čerstvé maso, nebojte se do vaření pustit doma. Příprava není náročná a zabere vám zhruba hodinu.
Pomerančové kuře má své kořeny v čínské provincii Hunan, která se nachází v čínském vnitrozemí, na jižním břehu středního toku Jang-c’-ťiang. Teď trochu odbočím. Co se vám objeví před očima, když se řekne Avatar? Myslím, že kromě úplně odlišné civilizace určitě i překrásná a podmanivá příroda. A věděli jste, že producent filmu, který tento film točil, si tuto fascinující přírodu nevymyslel? Je to tak, nechal se inspirovat několika národními parky v Číně, např. Zhangjiajie, který se nachází právě v provincii Hunan. Teď tedy víme, že tam mají nejen pohádkovou přírodu, ale i skvělé jídlo.
Maso na naložení (cca ½ hodiny předem)
500 g kuřecích prsních řízků
2 špetky soli
2 lžíce rýžového vína Shaoxing (koupíte v asijských obchodech)
1 lžičku granulovaného vepřového vývaru Knorr (nemusí být)
2 lžíce oleje
jedlou sodu (na špičku nože)
Těstíčko na obalení
120 g hladké mouky
40 g kukuřičného škrobu
2 špetky soli
1 špetka pepře
1 špetka jedlé sody
120 ml perlivé vody
1 vejce
Omáčka
trocha oleje na pánev
70 g třtinového cukru
2–3 stroužky česneku
2 cm zázvoru
šťáva z 1–1 ½ pomeranče
1 lžička nadrobno nakrájené pomerančové kůry
50 ml rýžového octa
40 ml světlé sójové omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 50 ml vody (na zahuštění)
Na ozdobu
bílý sezam opražený nasucho na pánvi
posekaná jarní cibulka
plátek pomeranče
Nejen na ozdobu, ale i pro vůni je potřeba nachystat si opražený sezam. Nechte rozpálit pánvičku a sezam míchejte tak dlouho, až změní barvu do světle hnědé. Příprava je jednoduchá, pouze si dejte pozor, aby se nespálil a nenechávejte ho na pánvi po upražení.
Teď přišel ten správný čas na maso, které budeme trochu neobvykle smažit ve dvou fázích. Zajistíme si tak neodolatelně šťavnaté maso v křupavém těstíčku.
Hotové kuřecí kousky nechte odstát a rovnou se pusťte do omáčky.
Maso na talíři posypte sezamovými semínky a nasekanou mladou cibulkou. Kuře se podává s rýží, ozdobené plátkem pomeranče. Protože jak víme, jíst musí i oko 😊.
Až si sednete ke stolu s hůlkami v ruce, můžete si představit, že sedíte v čínském bistru na plastové židličce u plastového stolku na břehu řeky Jang-c’-ťiang. Nad hlavou vám visí červené lampiony a příjemný majitel bistra se vás s pozdravem „ni chao“ jde zeptat, co si dáte. Myslím, že to bude jasná volba.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva