Paprikový hummus se zeleninou

Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny (400 g), scezená a opláchnutá
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda podle potřeby
  • Paprikový prášek a čerstvá petržel na ozdobu
  • Zelenina dle vlastní chuti na nakrájení

Paprikový hummus se zeleninou




Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny (400 g), scezená a opláchnutá
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda podle potřeby
  • Paprikový prášek a čerstvá petržel na ozdobu
  • Zelenina dle vlastní chuti na nakrájení

Hummus je v dnešní době oblíbený po celém světě a není divu – jeho krémová textura a bohatá chuť jsou skvělým doplňkem k zelenině, pita chlebu nebo jako základ pro různé sendviče. 

Dnes vám přinášíme recept na hummus s paprikou, která hummusu přidá sladkost a lehce kouřovou chuť, což ho činí naprosto neodolatelným. Tento recept je velice jednoduchý na přípravu. Ještě než se pustíme do vaření, řekneme si něco více o cizrně.

Cizrna:

Po hrachu a fazolích patří k jedné z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že její vyšlechtění proběhlo před 7 000 lety v místě dnešního Turecka a Sýrie.

Má 30 % bílkovin, mnoho vlákniny, vysoký obsah polysacharidů.

Je skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a řady vitaminů B.

Díky vysokému obsahu vlákniny cizrna podporuje zdravé trávení a předchází zácpě.

Nízký glykemický index cizrny a její vysoký obsah vlákniny pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je prospěšné zejména pro diabetiky.

Cizrna může pomoci snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi, což snižuje riziko srdečních chorob.

Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny cizrna pomáhá udržovat pocit sytosti, což může přispět k lepší kontrole hmotnosti.

Vysoký obsah železa v cizrně je důležitý pro prevenci a léčbu anémie.

Z pohledu TCM je sladké chuti, ovlivňuje Slezinu, Žaludek, Ledviny a Močový měchýř. Má neutrální povahu.

 

A nyní se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

  • 1 konzerva cizrny (400 g), scezená a opláchnutá
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda podle potřeby
  • Paprikový prášek a čerstvá petržel na ozdobu
  • Zelenina dle vlastní chuti na nakrájení
paprikovy-hummus-se-zeleninou

Jak na to:

Papriky rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka. Položte je na plech s pečicím papírem, řeznou stranou dolů.

Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20–25 minut, dokud nejsou papriky měkké a slupka nezačne černat.

Po upečení papriky přikryjte fólií a nechte je chvíli odpočívat. Poté stáhněte slupku.

Do mixéru nebo kuchyňského robotu vložte scezenou cizrnu, pečené papriky, česnek, tahini, citronovou šťávu, olivový olej a kmín.

Mixujte, dokud směs není hladká. Pokud je hummus příliš hustý, přidávejte po lžících vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

Servírování:

Hummus přendejte do misky, ozdobte paprikovým práškem a čerstvou petrželí. Můžete také přidat lístky bazalky a pár kapek olivového oleje pro extra lesk a chuť.

K hummusu nakrájejte na plátky zeleninu, kterou máte rádi. Skvěle se hodí mrkev, okurka, bílá ředkev nebo i paprika.

Tipy navíc:

Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat špetku uzené papriky.

Tento hummus chutná skvěle s čerstvou zeleninou, pita chlebem nebo jako pomazánka na sendviče.

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti