Paprikový hummus se zeleninou

Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny (400 g), scezená a opláchnutá
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda podle potřeby
  • Paprikový prášek a čerstvá petržel na ozdobu
  • Zelenina dle vlastní chuti na nakrájení

Paprikový hummus se zeleninou




Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny (400 g), scezená a opláchnutá
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda podle potřeby
  • Paprikový prášek a čerstvá petržel na ozdobu
  • Zelenina dle vlastní chuti na nakrájení

Hummus je v dnešní době oblíbený po celém světě a není divu – jeho krémová textura a bohatá chuť jsou skvělým doplňkem k zelenině, pita chlebu nebo jako základ pro různé sendviče. 

Dnes vám přinášíme recept na hummus s paprikou, která hummusu přidá sladkost a lehce kouřovou chuť, což ho činí naprosto neodolatelným. Tento recept je velice jednoduchý na přípravu. Ještě než se pustíme do vaření, řekneme si něco více o cizrně.

Cizrna:

Po hrachu a fazolích patří k jedné z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že její vyšlechtění proběhlo před 7 000 lety v místě dnešního Turecka a Sýrie.

Má 30 % bílkovin, mnoho vlákniny, vysoký obsah polysacharidů.

Je skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a řady vitaminů B.

Díky vysokému obsahu vlákniny cizrna podporuje zdravé trávení a předchází zácpě.

Nízký glykemický index cizrny a její vysoký obsah vlákniny pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je prospěšné zejména pro diabetiky.

Cizrna může pomoci snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi, což snižuje riziko srdečních chorob.

Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny cizrna pomáhá udržovat pocit sytosti, což může přispět k lepší kontrole hmotnosti.

Vysoký obsah železa v cizrně je důležitý pro prevenci a léčbu anémie.

Z pohledu TCM je sladké chuti, ovlivňuje Slezinu, Žaludek, Ledviny a Močový měchýř. Má neutrální povahu.

 

A nyní se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

  • 1 konzerva cizrny (400 g), scezená a opláchnutá
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda podle potřeby
  • Paprikový prášek a čerstvá petržel na ozdobu
  • Zelenina dle vlastní chuti na nakrájení
paprikovy-hummus-se-zeleninou

Jak na to:

Papriky rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka. Položte je na plech s pečicím papírem, řeznou stranou dolů.

Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20–25 minut, dokud nejsou papriky měkké a slupka nezačne černat.

Po upečení papriky přikryjte fólií a nechte je chvíli odpočívat. Poté stáhněte slupku.

Do mixéru nebo kuchyňského robotu vložte scezenou cizrnu, pečené papriky, česnek, tahini, citronovou šťávu, olivový olej a kmín.

Mixujte, dokud směs není hladká. Pokud je hummus příliš hustý, přidávejte po lžících vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

Servírování:

Hummus přendejte do misky, ozdobte paprikovým práškem a čerstvou petrželí. Můžete také přidat lístky bazalky a pár kapek olivového oleje pro extra lesk a chuť.

K hummusu nakrájejte na plátky zeleninu, kterou máte rádi. Skvěle se hodí mrkev, okurka, bílá ředkev nebo i paprika.

Tipy navíc:

Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat špetku uzené papriky.

Tento hummus chutná skvěle s čerstvou zeleninou, pita chlebem nebo jako pomazánka na sendviče.

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem

Zobrazit Recept

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem
60 min

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou

Zobrazit Recept

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou
60 min

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem

Zobrazit Recept

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě

Zobrazit Článek

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě
7 min

Jak efektivně podpořit zdraví celé rodiny?

Zobrazit Článek

Jak efektivně podpořit zdraví celé rodiny?
7 min