Jáhlové „Raffaello“ kuličky

Co potřebujete

  • 200 g jáhel (v suchém stavu)
  • 2-3 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 200 ml kvalitního kokosového mléka
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g kokosu + na obalení

Jáhlové „Raffaello“ kuličky




Co potřebujete

  • 200 g jáhel (v suchém stavu)
  • 2-3 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 200 ml kvalitního kokosového mléka
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g kokosu + na obalení

Možná už to u vás doma voní vánočním cukrovím, možná teprve přemýšlíte, jaké druhy budete letos péct. Jedno je však jasné, bez vánočního cukroví to nejsou ty pravé Vánoce, a proto jsme pro vás dnes připravili recept na zdravé jáhlové kuličky, které nápadně připomínají oblíbená Raffaella. Budete tak moci mlsat zdravě a bez výčitek.

Jáhly jsou bezlepkovou potravinou, která je vyráběna z prosa, a patří tak mezi obiloviny. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, mají střední glykemický index (GI 55–60) a obsahují vysoké procento vlákniny. Mají vysoký obsah řady minerálů a vitaminů. Jsou zásadotvorné, a proto jsou vhodné při žaludečních potížích. Obsahují železo, fosfor, zinek, hořčík, draslík a vitaminy skupiny B.

Nyní se již pojďme pustit do přípravy, která je velmi jednoduchá, a věřte, že výsledek vás velmi mile překvapí.

jahlove_kulicky

Co budeme potřebovat:

  • 200 g jáhel (v suchém stavu)
  • 2–3 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 200 ml kvalitního kokosového mléka
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g kokosu + na obalení

Jak na to?

  • Jáhly důkladně propláchneme ve studené vodě a dáme vařit společně s kokosovým mlékem. Vaříme cca 25–30 minut.
  • V průběhu vaření jáhly pravidelně mícháme a v případě nutnosti přilijeme trochu vody, aby se jáhly nepřipálily.
  • Po vychladnutí jáhly rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme kokos (přidáváme postupně po menších dávkách, abychom vyladili tu správnou hustotu konzistence těsta). Pokud by bylo moc řídké, přisypeme kokos.
  • Přidáme agávový sirup nebo med a důkladně promícháme.
  • Pokud by byly kuličky málo sladké, přidáme sladidlo. Připravenou směs dáme ještě zhruba na hodinu vychladnout.
  • Z vychladlého těsta tvoříme kuličky a dovnitř každé zabalíme mandli.
  • Takto hotovou kuličku obalíme v kokosu a dáme zpět do lednice, kuličky tak krásně ztuhnou.

Přejeme mlsání bez výčitek a veselé Vánoce!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Krémové houbové rizoto

Zobrazit Recept

Krémové houbové rizoto
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min