Krémové houbové rizoto

Co potřebujete

  • 200 g rýže Arborio
  • 300 g čerstvých nakrájených hříbků
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Krémové houbové rizoto




Co potřebujete

  • 200 g rýže Arborio
  • 300 g čerstvých nakrájených hříbků
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Podzim je časem, kdy lesy ožívají a nastává houbařská sezóna. S každým výletem do lesa se košíky plní krásnými úlovky – od voňavých hříbků po jemné lišky a mnoho dalších jedlých druhů. 

V kuchyni se poté linou vůně čerstvě připravených pokrmů z hub, které jsou ideální pro zahřátí v chladnějších dnech. Houby dodávají jídlům zemitou chuť a hloubku, která dokonale doplňuje podzimní atmosféru a přináší potěšení vašim chuťovým buňkám.

Dnes jsme si pro vás připravili recept na krémové houbové rizoto, do kterého můžete použít jakékoliv čerstvě nasbírané houby. Recept je jednoduchý a rychlý, a proto je perfektní volbou pro rodinný oběd či večeři.

Tak se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

  • 200 g rýže Arborio
  • 300 g čerstvých nakrájených hříbků
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu
hribky

Jak na to:

V hluboké pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezesklovatí a nezačne zlátnout. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte ještě asi minutu, dokud se krásně nerozvoní.

K cibuli a česneku přidejte nakrájené hříbky a restujte je, dokud nezměknou a nezačnou lehce zlátnout. Tento krok trvá přibližně 5–7 minut. Houby by měly uvolnit svou šťávu, která se během restování postupně odpaří.

Do pánve vmíchejte rýži Arborio a restujte ji přibližně 2–3 minuty, dokud není lehce průhledná. Tento krok je důležitý pro vytvoření krémové struktury rizota.

Přilijte bílé víno a míchejte, dokud se víno zcela nevstřebá do rýže. Víno dodá rizotu jemnou kyselost a komplexní chuť.

Začněte postupně přidávat horký zeleninový vývar po jedné naběračce a míchejte, dokud se tekutina nevstřebá do rýže. Tento proces opakujte, dokud rýže nezměkne, ale stále by si měla udržet lehkou pevnost (al dente). Celý proces trvá přibližně 18–20 minut.

Jakmile je rýže hotová, stáhněte pánev z ohně a vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán. Osolte a opepřete podle chuti a jemně promíchejte, aby rizoto získalo krémovou konzistenci.

Rizoto podávejte ozdobené čerstvou petrželkou a případně dalším nastrouhaným parmezánem. Pro extra chuť můžete přidat kapku lanýžového oleje.

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Domácí zeleninové chipsy

Zobrazit Recept

Domácí zeleninové chipsy
60 min

Grilovaná kuřecí křidélka s parmezánem a domácí Aioli majonézou

Zobrazit Recept

Grilovaná kuřecí křidélka s parmezánem a domácí Aioli majonézou
60 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty

Zobrazit Článek

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty
6 min

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)
4 min