Zdravější Vánoce: Recept na raw perníčky, které si zamilujete

Co potřebujete

  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1 hrnek datlí
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíci sirupu z agáve nebo javorového sirupu
  • 1 lžíci kokosového másla

Zdravější Vánoce: Recept na raw perníčky, které si zamilujete




Co potřebujete

  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1 hrnek datlí
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíci sirupu z agáve nebo javorového sirupu
  • 1 lžíci kokosového másla

Vánoční období přímo vybízí k pečení a vytváření sladkých dobrot, ale co takhle letos vyzkoušet něco zdravějšího? Tyto raw perníčky jsou ideální pro ty, kteří si chtějí užít kouzlo svátků bez zbytečného cukru a mouky. 

S bohatou chutí perníkového koření, jemným nádechem kakaa a přirozeně sladkými datlemi vám tento recept přinese opravdový zážitek, který potěší nejen chuťové buňky, ale i vaše tělo. Příprava je navíc jednoduchá a rychlá – nemusíte se trápit s pečením, stačí mixér a pár ingrediencí.

Tak pojďme na to!

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 1 hrnek mletých mandlí (můžete použít mandlovou mouku nebo si mandle namlít sami)
  • 1 hrnek datlí (ideálně namočených alespoň na 2 hodiny, aby změkly)
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kakaového prášku (přidá perníčkům tmavou barvu a chuť)
  • 1 lžíci perníkového koření (můžete použít koupenou směs nebo si připravit vlastní z mleté skořice, zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetka soli

Na polevu:

  • 2 lžíce kokosového oleje (rozehřátého)
  • 1 lžíci sirupu z agáve nebo javorového sirupu
  • 1 lžíci kokosového másla (může být i kakaové máslo, pokud chcete čokoládovější chuť)
pernicky

Jak na to:

Do mixéru vložte všechny ingredience na těsto (mleté mandle, datle, strouhaný kokos, kakaový prášek, perníkové koření, skořici a špetku soli).

Mixujte, dokud nevznikne hladká, lepivá hmota, kterou lze dobře tvarovat. Podle potřeby můžete přidat lžíci vody, aby se těsto lépe spojilo.

Na pracovní plochu dejte potravinářskou fólii nebo pečicí papír. Položte na něj těsto, přikryjte dalším kusem fólie a vyválejte na placku silnou asi 0,5 cm. Pak pomocí vykrajovátek vykrojte tvary perníčků.

Přendejte perníčky na tác nebo plech a dejte je do lednice minimálně na hodinu. Díky tomu se zpevní a budou držet tvar.

V misce smíchejte rozehřátý kokosový olej, sirup z agáve a kokosové nebo kakaové máslo. Míchejte, dokud není směs hladká. Polevou pak můžete perníčky potřít nebo jen ozdobit detaily.

Hotové perníčky skladujte v lednici v uzavřené nádobě.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Jablkový cheesecake z ovesných vloček

Zobrazit Recept

Jablkový cheesecake z ovesných vloček
do 2 hodin

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak zmírnit stres ze samoty o Vánocích pomocí TCM

Zobrazit Článek

Jak zmírnit stres ze samoty o Vánocích pomocí TCM
6 min

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min