Quinoový salát s dýní a mandlemi
Dnes si společně připravíme recept na domácí hovězí karbanátky v elementu VODA – ZIMA (17. listopad–27. leden).
Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.
Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
U nás doma se jí maso střídmě, přesto tento pokrm patří k velmi oblíbeným. Výborně sytí a skvěle chutná třeba v doprovodu s pickles. Tyto karbanátky plné masa milují i děti, zvláště s bramborovou kaší a mrkvovo-jablečným salátem.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
1 lžička kurkumy
4 lžíce pohankové mouky
ZEMĚ
½ kg mletého bio hovězího masa
4 lžíce extra panenského olivového oleje
KOV
4 lžíce ovesných vloček
1 lžíce sušené majoránky
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce sušeného rozmarýnu
barevný pepř z mlýnku
VODA
nerafinovaná sůl
DŘEVO
½ citronu
svazek petrželky
Příprava vloček:
Příprava karbanátků:
V létě jsou karbanátky vynikající s čerstvými bylinkami. Dejte jich dvakrát tolik než sušených. Dostatek bylinek se postará o kvalitní trávení masa. A také se k nim v letním období skvěle hodí například svěží rajčatový salát.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová