Hovězí domácí karbanátky s pečenou zeleninou

Co potřebujete

  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 1/2 kg mletého bio hovězího masa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • barevný pepř z mlýnku
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu
  • svazek petrželky

Hovězí domácí karbanátky s pečenou zeleninou




Co potřebujete

  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 1/2 kg mletého bio hovězího masa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • barevný pepř z mlýnku
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu
  • svazek petrželky

Dnes si společně připravíme recept na domácí hovězí karbanátky v elementu VODA – ZIMA (17. listopad–27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

U nás doma se jí maso střídmě, přesto tento pokrm patří k velmi oblíbeným. Výborně sytí a skvěle chutná třeba v doprovodu s pickles. Tyto karbanátky plné masa milují i děti, zvláště s bramborovou kaší a mrkvovo-jablečným salátem.

Tak pojďme vařit!

Na 4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

1 lžička kurkumy

4 lžíce pohankové mouky

ZEMĚ

½ kg mletého bio hovězího masa

4 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

4 lžíce ovesných vloček

1 lžíce sušené majoránky

1 lžíce sušeného tymiánu

1 lžíce sušeného rozmarýnu

barevný pepř z mlýnku

VODA

nerafinovaná sůl

DŘEVO

½ citronu

svazek petrželky

Zima_Hovz domc karbantky s peenou zeleninou (002)

Postup:

Příprava vloček:

  • Vločky dáme do misky, přelijeme vodou v poměru 1 : 2 a necháme je přes noc nabobtnat.

Příprava karbanátků:

  • Mleté hovězí maso dáme do mísy a promícháme s namočenými vločkami.
  • Přidáme majoránku, tymián a rozmarýn, opepříme a hojně osolíme.
  • Přikápneme citronovou šťávu.
  • Přidáme na jemno nasekanou petrželku.
  • Přisypeme kurkumu.
  • Maso dobře prohněteme a tvoříme malé karbanátky.
  • Karbanátky zlehka obalíme v pohankové mouce.
  • Rozmístíme na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Karbanátky zakápneme olivovým olejem a opepříme.
  • Pečeme při 170 °C dokřupava.
  • V polovině pečení karbanátky otočíme.

Můj tip:

V létě jsou karbanátky vynikající s čerstvými bylinkami. Dejte jich dvakrát tolik než sušených. Dostatek bylinek se postará o kvalitní trávení masa. A také se k nim v letním období skvěle hodí například svěží rajčatový salát.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
  • Petra Herdová Avatar
    Petra Herdová

    Dobrý den, v receptu mi chybí pečená zelenina. Která je vhodná a konkrétní postup jak ji připravit? Děkuji. Péťa

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Quinoový salát s dýní a mandlemi

Zobrazit Recept

Quinoový salát s dýní a mandlemi
60 min

Krémové houbové rizoto

Zobrazit Recept

Krémové houbové rizoto
60 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min