Quinoový salát s dýní a mandlemi

Co potřebujete

  • 60-100 g uvařené a předem nafermentované quinoy (30-40 g v suchém stavu)
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 1 červená paprika
  • 1/2 ledového salátu
  • Hrst mandlí i se slupkou
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky medu nebo panely
  • Barevný pepř z mlýnku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1/2 kostky bio zeleninového bujónu
  • Nerafinovaná sůl
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1 lžíce šťávy z bio citrónu

Quinoový salát s dýní a mandlemi




Co potřebujete

  • 60-100 g uvařené a předem nafermentované quinoy (30-40 g v suchém stavu)
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 1 červená paprika
  • 1/2 ledového salátu
  • Hrst mandlí i se slupkou
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky medu nebo panely
  • Barevný pepř z mlýnku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1/2 kostky bio zeleninového bujónu
  • Nerafinovaná sůl
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1 lžíce šťávy z bio citrónu

Dnes si společně připravíme recept na gratinované batáty v elementu VODA - ZIMA (17. listopad – 27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo

Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

V zimě směřuje všechen pohyb Qi (energie) dolů a dovnitř do orgánů, kam se také stahují i šťávy. Jin chladu je vládcem zimního času. Ledviny jsou zásobárnou naší prenatální vrozené Qi (získané od rodičů). V Ledvinách se současně ukládají přebytky tzv. postnatální energie, získané například z kvalitní stravy. Množství prenatální energie rozhoduje o délce našeho života.

Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Co Ledviny a Močový měchýř posiluje?

  • Dlouho vařené teplé pokrmy
  • Zeleninové a masové vývary
  • Ryby
  • Luštěniny
  • Ostřejší koření a kořeněná jídla
  • Pokrmy z jednoho hrnce
  • Pečená zelenina s pečeným masem
  • Teplý oděv, ponožky a teplé boty

Co Ledviny a Močový měchýř oslabuje?

  • Studená jídla a nápoje
  • Syrová vodnatá zelenina a ovoce
  • Čerstvě lisované šťávy
  • Strachy a šok
  • Málo spánku
  • Mokré vlasy v chladu

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tento veganský pokrm je vhodný především pro sacharidové a smíšené metabolické typy. Na tomto salátu chci ukázat, že bílkovinami nemusejí být jen luštěniny nebo sýry, ale i ořechy, které se do salátu skvěle hodí a výborně zasytí. Tento salát je plnohodnotným hlavním chodem, vhodným například po celerové polévce.

Tak pojďme vařit!

Na 4-6 porcí budeme potřebovat:

OHEŇ

60-100 g uvařené a předem nafermentované quinoy

(30-40 g v suchém stavu)

ZEMĚ

1 malá dýně Hokkaido

1 červená paprika

½ ledového salátu

Hrst mandlí i se slupkou

4 lžíce extra panenského olivového oleje

2 lžičky medu nebo panely

KOV

Barevný pepř z mlýnku

1 čerstvá chilli paprička

1 lžíce sušené bazalky

VODA

½ kostky bio zeleninového bujónu

Nerafinovaná sůl

DŘEVO

2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)

1 lžíce šťávy z bio citrónu

Quinoovy-salat-s-dyni-a-mandlemi

Postup:

Příprava Quinoy:

Quinou dáme do misky, zalijeme vodou a mícháme. Tvořící se pěnu slijeme, quinou zalijeme čerstvou vodou a opět promícháme. Tento postup opakujeme tak dlouho, až se pěna přestane tvořit. Potom zalijeme vodou, přidáme probiotika a necháme 24 hodin máčet. Přebytečnou vodu na konci namáčení slijeme. Nafermentovanou quinou stačí zalít vodou v poměru 1 : 2, velmi krátce (5-10 minut) ji spolu s bujónem povařit a nakonec ji ještě 5 minut nechat pod pokličkou dojít. Je vhodné si jí navařit větší množství, dát do krabičky s víčkem a skladovat v lednici.

Příprava mandlí:

Mandle večer zalijeme vodou se špetkou soli a necháme nabobtnat.

Druhý den ráno slijeme vodu a mandle propláchneme.

Můžeme je nakrájet na kousky nebo necháme v celku.

Příprava salátu:

Dýni rozpůlíme, ale neloupeme, jen lžící vybereme jádřinec.

Nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm.

V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou dýni se špetkou soli a krátce orestujeme.

Do velké mísy nasypeme uvařenou quinou a červenou papriku.

Přisypeme sušenou bazalku a na jemno nasekanou chilli papričku.

Přidáme na kousky nakrájené nebo celé mandle.

Zakápneme zbývajícím olivovým olejem a vše dobře promícháme.

Přikápneme šťávu z citrónu a zlehka poprášíme panelou, pokud máme med, zakápneme medem.

Dochutíme barevným pepřem a opět dobře promícháme.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Kuchařka Vitální houby na talíři
Objevte sílu vitálních hub a obohaťte vaše pokrmy i zdravíKUCHAŘKA VITÁLNÍ HOUBY NA TALÍŘI K ZAKOUPENÍ ZDE


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou

Zobrazit Recept

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou
60 min

Domácí zeleninové chipsy

Zobrazit Recept

Domácí zeleninové chipsy
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vánoční pochoutky bez výčitek: Tradiční recepty, které musíte zkusit

Vánoční pochoutky bez výčitek: Tradiční recepty, které musíte zkusit
10 min

Za hranicemi konvulzí: Poznejte terapeutickou sílu TCM - 2. díl

Zobrazit Článek

Za hranicemi konvulzí: Poznejte terapeutickou sílu TCM - 2. díl
10 min