Bylinkový kapr se zeleninou: Sváteční recept plný vůní a chutí
Dnes si společně připravíme recept na gratinované batáty v elementu VODA - ZIMA (17. listopad – 27. leden).
Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo
Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.
V zimě směřuje všechen pohyb Qi (energie) dolů a dovnitř do orgánů, kam se také stahují i šťávy. Jin chladu je vládcem zimního času. Ledviny jsou zásobárnou naší prenatální vrozené Qi (získané od rodičů). V Ledvinách se současně ukládají přebytky tzv. postnatální energie, získané například z kvalitní stravy. Množství prenatální energie rozhoduje o délce našeho života.
Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Co Ledviny a Močový měchýř posiluje?
Co Ledviny a Močový měchýř oslabuje?
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Tento veganský pokrm je vhodný především pro sacharidové a smíšené metabolické typy. Na tomto salátu chci ukázat, že bílkovinami nemusejí být jen luštěniny nebo sýry, ale i ořechy, které se do salátu skvěle hodí a výborně zasytí. Tento salát je plnohodnotným hlavním chodem, vhodným například po celerové polévce.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
60-100 g uvařené a předem nafermentované quinoy
(30-40 g v suchém stavu)
ZEMĚ
1 malá dýně Hokkaido
1 červená paprika
½ ledového salátu
Hrst mandlí i se slupkou
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžičky medu nebo panely
KOV
Barevný pepř z mlýnku
1 čerstvá chilli paprička
1 lžíce sušené bazalky
VODA
½ kostky bio zeleninového bujónu
Nerafinovaná sůl
DŘEVO
2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
1 lžíce šťávy z bio citrónu
Příprava Quinoy:
Quinou dáme do misky, zalijeme vodou a mícháme. Tvořící se pěnu slijeme, quinou zalijeme čerstvou vodou a opět promícháme. Tento postup opakujeme tak dlouho, až se pěna přestane tvořit. Potom zalijeme vodou, přidáme probiotika a necháme 24 hodin máčet. Přebytečnou vodu na konci namáčení slijeme. Nafermentovanou quinou stačí zalít vodou v poměru 1 : 2, velmi krátce (5-10 minut) ji spolu s bujónem povařit a nakonec ji ještě 5 minut nechat pod pokličkou dojít. Je vhodné si jí navařit větší množství, dát do krabičky s víčkem a skladovat v lednici.
Příprava mandlí:
Mandle večer zalijeme vodou se špetkou soli a necháme nabobtnat.
Druhý den ráno slijeme vodu a mandle propláchneme.
Můžeme je nakrájet na kousky nebo necháme v celku.
Příprava salátu:
Dýni rozpůlíme, ale neloupeme, jen lžící vybereme jádřinec.
Nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm.
V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou dýni se špetkou soli a krátce orestujeme.
Do velké mísy nasypeme uvařenou quinou a červenou papriku.
Přisypeme sušenou bazalku a na jemno nasekanou chilli papričku.
Přidáme na kousky nakrájené nebo celé mandle.
Zakápneme zbývajícím olivovým olejem a vše dobře promícháme.
Přikápneme šťávu z citrónu a zlehka poprášíme panelou, pokud máme med, zakápneme medem.
Dochutíme barevným pepřem a opět dobře promícháme.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová