Guláš z hlívy ústřičné s bramborami a dýní hokaido

Co potřebujete

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 středně velké brambory
  • 300 g dýně hokaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje (např. slunečnicového nebo olivového)
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky čerstvě umletého pepře
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hladké mouky (k zahuštění)
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

Guláš z hlívy ústřičné s bramborami a dýní hokaido




Co potřebujete

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 středně velké brambory
  • 300 g dýně hokaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje (např. slunečnicového nebo olivového)
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky čerstvě umletého pepře
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hladké mouky (k zahuštění)
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

Se začátkem podzimu vstupuje do našich kuchyní nekonečné množství chutí a vůní, které toto období nabízí. A právě v této podzimní době není nic lepšího, než se ponořit do kulinářských dobrodružství a využít suroviny, které nám podzimní příroda přináší.

Dnes pro vás máme recept na guláš z hlívy ústřičné s bramborami a dýní hokaido.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 300 g dýně hokaido, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce oleje (např. slunečnicového nebo olivového)
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky čerstvě umletého pepře
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hladké mouky (k zahuštění)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Oyster,Mushroom,Mushroom,On,A,Table,,Selective,Focus

Postup:

  • V hrnci rozehřejte olej na středním ohni.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji asi 2–3 minuty, než se začne zlatě zbarvovat.
  • Přidejte nasekaný česnek a restujte ještě asi 1 minutu, dokud česnek nezačne vonět.
  • Přidejte mletou sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr a čerstvě umletý pepř.
  • Promíchejte a nechte koření chvíli spolu s cibulí a česnekem restovat, aby se uvolnily vůně.
  • Přidejte hlívu a restujte asi 5 minut, dokud nezačne měknout a ztrácet vlhkost.
  • Poté přidejte nakrájené brambory, dýni a vlijte zeleninový vývar.
  • Dobře promíchejte a přiveďte k varu, snižte teplotu na střední stupeň a nechte vařit 15–20 minut, dokud nejsou brambory a dýně měkké.
  • Guláš osolte a opepřete podle chuti a zjemněte smetanou.

Pokud si přejete guláš zahustit, smíchejte hladkou mouku s trochou vody nebo vývaru a za stálého míchání ji postupně vmíchejte do hrnce. Vařte dalších pár minut, dokud se guláš nezahustí.

Tip navíc:

Tento hlívový guláš je skvělou kombinací hlívy, brambor a dýně, která dodává jídlu sladkou a jemnou chuť. Můžete si ho ozdobit čerstvými bylinkami, jako je nasekaná petrželka nebo koriandr, a podávat jako chutný teplý pokrm pro chladné dny.

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli

Zobrazit Recept

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
60 min

Čočkový salát s červenou řepou a mrkví

Zobrazit Recept

Čočkový salát s červenou řepou a mrkví
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury - 43. díl - Da Bao (SP-21)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 43. díl - Da Bao (SP-21)
3 min

Doplňky stravy: Proč je náš jídelníček potřebuje více než kdy jindy

Zobrazit Článek

Doplňky stravy: Proč je náš jídelníček potřebuje více než kdy jindy
8 min