Chvála našim bylinkám - Bazalka
Správný botanický název polníčku (Valerianella locusta), je kozlíček polníček. Tato bylina patří do čeledi zimolezovitých (Caprifoliaceae). Typické růžice polníčku jsou tvořeny až dvaceti malými světle až tmavě zelenými lístky. Jednotlivé lístky jsou tři až pět centimetrů dlouhé a v závislosti na odrůdě mohou být široké, dlouhé, špičaté nebo zaoblené. Díky tomu, že polníček odolává mrazům až do minus 15 stupňů Celsia, často se konzumuje jako salát, zejména v chladných ročních obdobích. Od místních pěstitelů je k dispozici od září do dubna.
Polníček je proslaven hlavně z jídelníčku starých Římanů. Polníček byl kdysi v Evropě považován za plevel. Farmáři ve Francii si začali tohoto „plevele“ všímat a zjistili, že je jedlý. V 17. století se polníček začal pěstovat jako salát pod názvem Doucette. V Evropě je zmiňován od 16. století. Počátkem 18. století jsou dochovány zprávy, že se běžně pěstoval v zahrádkách, ale přesto povědomí o jeho skvělých vlastnostech zapadlo kamsi hluboko do lidského vědomí. Planě rostoucí bychom jej u nás našli i teď, ale kultivovaný je přeci jen chutnější.
Polníček pěstujeme na slunném záhonu s propustnou půdou, vyhnojenou organickým hnojivem. Pokud budeme vysévat polníček od začátku do poloviny jara, pak koncem léta a nakonec ještě v polovině podzimu, máme zaručenou sklizeň čerstvých listů po celý rok. Pokud chceme polníček jen na zimu, vysejeme ho koncem léta nebo na podzim. Za obzvlášť nepříjemné zimy je dobré ho chránit sklem nebo netkanou textilií, aby zbytečně netrpěl nízkými teplotami.
Sbírají se listy, může se začít, už když je narostlý 4. pár pravých listů. Můžeme sbírat celou rostlinku, odřízneme jen kořínky, nebo listy z rostlinek jen postupně otrháváme a necháme ji dále růst. Je možné jej sbírat právě i přes zimu, protože tato rostlinka je velice odolná proti mrazu.
Polníček je velmi křehký a lehce se poničí. Při jeho úpravě postupujte velmi opatrně. Používá se hlavně ve studené kuchyni, ale dobrý je i tepelně zpracovaný. Hodí se do různých salátových směsí, pomazánek, do předkrmů nebo jako příloha. Výborný je i samotný, zakapaný kvalitním olivovým olejem a podávaný s rozpečeným kozím sýrem nebo s prosciuttem. Tepelně se zpracovává podobně jako špenát, můžete ho podusit a servírovat jako přílohu k masu nebo rozmixovat na krémovou polévku.
Polníček vynikne v kombinaci se sýry, protože jeho jemná struktura nemůže vydržet příliš dlouhou tepelnou úpravu. Může být použit jako obloha k pokrmu, protože listy dobře drží dresinky a oleje, ale také jej můžete využít jako ozdobu předkrmů či hlavních chodů. Ačkoli listy se obvykle nevaří, v evropských zemích jsou často dušené v lehkých omáčkách. Velmi dobrou kombinací je salát s vlašskými ořechy, ančovičkami, grilovanými rybami, vařenými vejci, slaninou, drůbežím masem, lesními houbami, červenou nebo žlutou paprikou, chřestem, avokádem, pomeranči, kumquaty, grapefruitem, novými bramborami, citronovou trávou, petrželkou, mátou a rukolou.
Žádný jiný salát nemá tolik vitaminů a minerálních látek jako polníček. Jeho obsah vitaminu C a železa pomáhá imunitnímu systému chránit tělo před nemocemi. A jaké další účinky má polníček?
Polníček neobsahuje, jako ostatně všechny druhy salátu, téměř žádnou energii – na 100 g polníčku tak připadá pouhých 14 kcal. Co se týká vitaminů je ale špičkou mezi saláty. Tmavě zelené lístky obsahují velké množství vitaminu C – na 100 g je to 35 mg vitaminu C. Stejně tak vitaminy E, B1, B2 a B6 byste v polníčku bez problému našli. Kromě toho dodává polníček tělu sekundární rostlinné látky a minerální látky – železo, hořčík, fosfor, kyselinu listovou a draslík.
Při pravidelné konzumaci přirozeně zvyšuje imunitu, podporuje látkovou výměnu a krvetvorbu, odstraňuje únavu a stres, tříbí mysl a zlepšuje náladu. Nejlepší je, že lístky kozlíčku polníčku můžeme jíst během zimních měsíců, kdy je čerstvých vitaminů a minerálů nedostatek. Díky vyváženému poměru minerálů (zvláště draslíku a hořčíku) je vhodný jako prevence srdečních onemocnění, zejména infarktu myokardu. Pro vysoký obsah kyseliny listové je doporučovaný těhotným ženám.
Tradiční medicína připisuje polníčku částečně hořkou, částečně sladkou chuť. Jeho termika je ochlazující. Přináleží k elementu Ohně. Silně posiluje nedostatečnou krev, se střední intenzitou pomáhá upravovat zažívání, konkrétně stav stolice.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.