Zdravotní umění „Velké perly“


Její původ není s jistotou znám, ale předpokládá se, že pravlastí cibule je střední Asie. Lidstvo ji zná už od dávnověku. O jejím užití se dozvídáme např. z hliněných tabulek Sumerů, zmiňuje se o ní Bible, staroegyptské papyry i učené knihy starověké Indie a Číny, a to hlavně v souvislosti s léčebnými účinky. Byla kdysi kromě soli jedním z prvních koření lidových vrstev. Římští zemědělci ji nazývali „unio“, což se mohlo přeložit třeba jako „velká perla“. Už víte, o čem si budeme povídat? O cibuli, přece! 

Cibule je nejen královnou naší kuchyně, ale také skvělou partnerkou pro zdravý život každého z nás. Proč? Protože obsahuje spoustu důležitých látek, vitamínu a antioxidantů. Cibule obsahuje nejen mnoho vitamínu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitamíny skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice a jejich dostatek je nezbytný například při zánětech nosohltanu. Cibule dále obsahuje flavonoidy (například quercetin), které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění – obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva. 

  • Proti astmatu - Na pediatrické klinice Univerzity Ludwiga Maxmiliána v Mnichově (Německo) dokázali, že thiosulfinát, jedna složka éterických olejů cibule, tlumí hyperaktivitu průdušek u astmatiků.  
  • Proti infarktu - Existuje stále více důkazů o tom, že cibule chrání před arteriosklerózou a trombózou (tvorba sraženin v tepnách a žilách) a zlepšuje cirkulaci krve v koronárních arteriích. Výzkumy prováděné v roce 1996 ukázaly, že lidé, kteří jedí větší množství cibule a jablek (dvě plodiny velmi bohaté na flavonoid kvercetin), jsou méně ohroženi rizikem úmrtí v důsledku infarktu myokardu. 
White,Onions,On,The,Wooden,Board,In,The,Kitchen.,Healthy

„Šťávu ze syrové cibule, smíchanou s medem v poměru 2:1, podáváme po lžičkách při kataru (zánětu) horních cest dýchacích a při nachlazení."

Herbář léčivých rostlin od Janči a Zentrycha

Tento sirup je výborný také jako podpůrný prostředek na vykašlávání a rozpouštění hlenů. Nejen konzumace, ale také inhalace cibulových výparů je léčivá! Už naši předkové dávali k hlavě silně nachlazeného pacienta nakrájenou cibuli. A to především na noc, kdy nemocný během celé noci inhaloval její výpary, a přitom si nedráždil oči. Cibulové silice lze pochopitelně inhalovat i během dne, doporučuje se vdechovat vymačkanou šťávu, a to několikrát denně po dobu 3 minut. 

  • Dezinfikuje střeva a má pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Navíc je prokázáno, že podporuje činnost jater a slinivky, a tak přispívá k dobré funkci zažívacího systému. 

Další látkou obsaženou v cibuli je cholin, což je neurotransmiter, jehož nedostatek je spojován s některými nemocemi jako je třeba Alzeihemerova choroba a další onemocnění související s poruchami paměti. 

Z pohledu lidového léčitelství, které využívá cibuli již od starověku, je velmi důležitou látkou pro zdraví zejména alicin, který je obsažen v cibuli a česneku. Tato látka má antivirové i antibakteriální účinky, působí tedy jako přírodní antibiotikum. Navíc se zkoumají její účinky proti kornatění tepen a při snižování krevního tlaku. Alicin brání tvorbě sraženin, má protizánětlivé účinky a působí jako antioxidant. 

Cibule dále napomáhá trávení, dezinfikuje střeva, čistí krev, odhleňuje dýchací cesty, pročišťuje ledviny a močové cesty, upravuje metabolismus, snižuje krevní tlak, obsah cukru v krvi (cibule zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle, je tedy vhodná i při onemocnění cukrovkou) a hladinu škodlivého cholesterolu. Cibule je výborným podpůrným prostředkem při léčbě nachlazení, chřipky či angíny. 

Female,Farmer,With,Harvest,Of,Onions,In,Field

Cibule a tradiční čínská medicína

Z pohledu čínské medicíny má cibule následující parametry: 

  • Chuť: pálivá, 
  • Povaha: teplá, 
  • Tropismus: plíce, žaludek.

 K jejím základním účinkům patří: 

  • aktivuje jang, 
  • uvolňuje povrch, 
  • rozptyluje chlad, 
  • vyvolává pocení, 
  • odstraňuje stagnace, 
  • vypuzuje parazity, 
  • detoxikuje. 

Cibuli by neměly užívat osoby, které se spontánně potí. Také ti, kteří mají nedostatečnou energii qi a yin. 

Cibule jako prevence osteoporózy

I když to zvenčí není na první pohled vidět, v průběhu lidského života se mění kostní tkáň. Aby byla udržena správná kvalita kostí, především jejich pevnost, dochází k odbourávání staré a zároveň tvorbě nové kostní tkáně. Pokud dojde k narušení tohoto přirozeného procesu – např. v důsledku snížené mineralizace – naše kosti se stávají křehčími, lámavějšími, může dojít dokonce ke spontánním zlomeninám, a to hlavně v oblasti obratlů. A to všechno má název osteoporóza. Kromě náchylnosti ke zlomeninám trpí osoby s osteoporózou také bolestmi. To samozřejmě vede k výraznému snížení kvality života. 

Na vině může být nedostatek živin a pohybu, snížení hladiny některých hormonů, zánět v těle atd. Proto se s osteoporózou setkáváme spíše u starších osob, nebo typicky u žen po menopauze. Osteoporóza se léčí preparáty, které podporují správnou tvorbu kostí. Pomoci však mohou i čistě přírodní přípravky. Zdá se, že takovou schopnost má také cibule. 

Farmer,Holds,A,Braid,Of,Ripe,Onion

Byly provedeny studie in vitro (na buňkách), in vivo (na zvířatech) i klinické studie (s dobrovolníky). In vitro se ukázalo, že cibule snižuje tvorbu a aktivitu osteoklastů, které způsobují zvýšené odbourávání kostní tkáně. Také snižuje oxidační stres, který vyvolává zánět.  

V jedné studii se 30ti zdravými dobrovolníky, část pila po dobu 10 týdnů 100 ml cibulového džusu, zatímco druhá skupina placebo. 

  • Ve skupině, které pila cibulový džus, poklesly hodnoty tzv. alkalické fosfatázy (ta odráží míru kostní přestavby a odbourávání kostí), zatímco u pacientů s osteoporózou je tato hodnota typicky zvýšená.  
  • Při vyšetření kostní hustoty došlo u třech žen po menopauze dokonce k viditelnému zlepšení stavu kostí.  

V jiné studii bylo 507 žen ve věku 50+. Ty byly rozděleny do několika skupin, a to dle konzumace cibule, tj. 1x měsíčně, 2x měsíčně až 2x týdně, 3 až 6x týdně a každý den. Vyšetření kostní hustoty ukázalo, že kvalita kostí byla lepší u žen, které častěji konzumovaly cibuli.  

  • Ženy, které konzumovaly cibuli 1x denně a častěji, měly celkovou hustotu kostí o 5 % vyšší než ženy, které konzumovaly cibuli maximálně 1x měsíčně.  
  • Z toho plyne, že u žen konzumujících často cibuli se snižuje riziko zlomenin krčku kosti stehenní o více než 20 %. To už je hodně vysoké číslo. Co myslíte? 

Není na čase, pokud tomu tak ještě není, zařadit cibuli do jídelníčku? Může pomoci ochránit vaše kosti, ale má i mnoho jiných pozitivních efektů na lidské zdraví. A navíc báječně chutná! 

Zdroje:

  • F, Lee HH, Shen YC, Venkatakrishnan K, Wang CK. Consumption of onion juice modulates oxidative stress and attenuates the risk of bone disorders in middle-aged and post-menopausal healthy subjects. Food Funct. 2016 Feb;7(2):902-12. doi: 10.1039/c5fo01251a.  
  • Matheson EM, Mainous AG 3rd, Carnemolla MA. The association between onion consumption and bone density in perimenopausal and postmenopausal non-Hispanic white women 50 years and older. Menopause. 2009 Jul-Aug;16(4):756-9. doi: 10.1097/gme.0b013e31819581a5.  

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita

Zobrazit Článek

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita
4 min

Jak odstranit blokády způsobující bolest a ztrátu pohyblivosti

Zobrazit Článek

Jak odstranit blokády způsobující bolest a ztrátu pohyblivosti
5 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.