Domácí zeleninové chipsy
Dnes jsme pro vás připravili recept na závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou. Tento pokrm je ideální volbou pro lehký oběd nebo zdravou večeři.
Inspirace tradiční vietnamskou kuchyní se promítá do kombinace křupavé zeleniny, šťavnatých krevet a čerstvých bylinek, které jsou zabalené do jemného rýžového papíru. Bohatá arašídová omáčka pak dodává závitkům exotický nádech a výraznou chuť.
Tento recept je nejen chutný, ale také snadno připravitelný, což z něj činí skvělou volbu pro každodenní stravování i speciální příležitosti. Připravte si tyto osvěžující a výživné závitky pro sebe nebo své blízké a vychutnejte si zdravé a chutné jídlo, které potěší vaše chuťové buňky.
Na závitky:
Na arašídovou omáčku:
Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu, poté je sceďte a propláchněte studenou vodou. Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky, bylinky nasekejte.
Pokud používáte syrové krevety, nejprve je oloupejte a očistěte. Poté je dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 2–3 minuty, dokud nejsou růžové. Sceďte a nechte vychladnout.
Pokud používáte předvařené krevety, stačí je opláchnout a nechat okapat.
V malé misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, rýžový ocet, med, česnek, zázvor a limetkovou šťávu.
Postupně přidávejte teplou vodu a míchejte, dokud omáčka nedosáhne požadované konzistence. Pokud máte rádi pikantní omáčku, přidejte chilli vločky podle chuti.
Připravte si velkou mísu s teplou vodou. Jeden rýžový papír ponořte do vody na 10–15 sekund, dokud nezměkne. Poté jej položte na čistou pracovní plochu.
Na spodní třetinu rýžového papíru položte trochu rýžových nudlí, nakrájené zeleniny, bylinek a krevet.
Začněte závitek rolovat pevně odspodu, přeložte boční strany dovnitř a pokračujte v rolování až do konce, aby vznikl pevný závitek.
Postup opakujte s ostatními rýžovými papíry a náplní.
Závitky podávejte čerstvé s připravenou arašídovou omáčkou na namáčení.
Pokud závitky připravujete předem, uložte je do lednice a přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevyschly.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva