Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou

Co potřebujete

  • Rýžový papír (k dostání v asijských obchodech)
  • 200 g rýžových nudlí
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké nudličky
  • 1 okurka, nakrájená na tenké nudličky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké nudličky
  • 100 g salátu
  • 100 g vařených krevet
  • Čerstvé bylinky (máta, koriandr, bazalka)
  • 1/4 šálku arašídového másla (ideálně bez cukru)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný nebo prolisovaný
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 až 1/2 šálku teplé vody (podle požadované konzistence)
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Chilli vločky podle chuti (volitelné)

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou




Co potřebujete

  • Rýžový papír (k dostání v asijských obchodech)
  • 200 g rýžových nudlí
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké nudličky
  • 1 okurka, nakrájená na tenké nudličky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké nudličky
  • 100 g salátu
  • 100 g vařených krevet
  • Čerstvé bylinky (máta, koriandr, bazalka)
  • 1/4 šálku arašídového másla (ideálně bez cukru)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný nebo prolisovaný
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 až 1/2 šálku teplé vody (podle požadované konzistence)
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Chilli vločky podle chuti (volitelné)

Dnes jsme pro vás připravili recept na závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou. Tento pokrm je ideální volbou pro lehký oběd nebo zdravou večeři. 

Inspirace tradiční vietnamskou kuchyní se promítá do kombinace křupavé zeleniny, šťavnatých krevet a čerstvých bylinek, které jsou zabalené do jemného rýžového papíru. Bohatá arašídová omáčka pak dodává závitkům exotický nádech a výraznou chuť.

Tento recept je nejen chutný, ale také snadno připravitelný, což z něj činí skvělou volbu pro každodenní stravování i speciální příležitosti. Připravte si tyto osvěžující a výživné závitky pro sebe nebo své blízké a vychutnejte si zdravé a chutné jídlo, které potěší vaše chuťové buňky.

Co budeme potřebovat:

Na závitky:

  • Rýžový papír (k dostání v asijských obchodech)
  • 200 g rýžových nudlí
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké nudličky
  • 1 okurka, nakrájená na tenké nudličky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké nudličky
  • 100 g salátu
  • 100 g vařených krevet
  • Čerstvé bylinky (máta, koriandr, bazalka)

Na arašídovou omáčku:

  • 1/4 šálku arašídového másla (ideálně bez cukru)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný nebo prolisovaný
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 až 1/2 šálku teplé vody (podle požadované konzistence)
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Chilli vločky podle chuti (volitelné)
zavitky

Jak na to:

Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu, poté je sceďte a propláchněte studenou vodou. Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky, bylinky nasekejte.

Pokud používáte syrové krevety, nejprve je oloupejte a očistěte. Poté je dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 2–3 minuty, dokud nejsou růžové. Sceďte a nechte vychladnout.

Pokud používáte předvařené krevety, stačí je opláchnout a nechat okapat.

V malé misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, rýžový ocet, med, česnek, zázvor a limetkovou šťávu.

Postupně přidávejte teplou vodu a míchejte, dokud omáčka nedosáhne požadované konzistence. Pokud máte rádi pikantní omáčku, přidejte chilli vločky podle chuti.

Připravte si velkou mísu s teplou vodou. Jeden rýžový papír ponořte do vody na 10–15 sekund, dokud nezměkne. Poté jej položte na čistou pracovní plochu.

Na spodní třetinu rýžového papíru položte trochu rýžových nudlí, nakrájené zeleniny, bylinek a krevet.

Začněte závitek rolovat pevně odspodu, přeložte boční strany dovnitř a pokračujte v rolování až do konce, aby vznikl pevný závitek.

Postup opakujte s ostatními rýžovými papíry a náplní.

Závitky podávejte čerstvé s připravenou arašídovou omáčkou na namáčení.

Pokud závitky připravujete předem, uložte je do lednice a přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevyschly.

 

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Podpořte nás!
Líbí se Vám projekt Cesta Želvy? Podpořte ho, ať se může dál rozvíjet!Líbí se Vám projekt Cesta Želvy? Podpořte ho, ať se může dál rozvíjet!Chci podpořit!

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou

Zobrazit Recept

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
60 min

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem

Zobrazit Recept

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem
60 min

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem

Zobrazit Recept

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?

Zobrazit Článek

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?
7 min

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí

Zobrazit Článek

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí
9 min