Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
Dnes si uvaříme pohankové rizoto se sušenými houbami, ideální zdravý recept pro zimní období. Nejdříve si však řekneme něco více o pohance.
Do Evropy se pohanka dostala kolem 12. století z jižní části Himalájí. K nám přišla z východu pravděpodobně na přelomu 14. až 15. století a svůj název zdědila díky pohanským nájezdníkům.
Je velmi výživná, obsahuje 11 % bílkovin, 3 % tuku a asi 55 % uhlovodanů. Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď, selen, hořčík. Proto je také často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií.
Skvělá je při cévních a kardiovaskulárních onemocněních, obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy a podporuje snížení cholesterolu. Používá se při pocitech na zvracení a stagnaci stravy. Uvolňuje střeva, léčí akumulace.
Z pohledu TCM je chladné povahy a sladké a slané chuti. Rozptyluje vlhko, svlažuje a rozpouští hlen.
I pohanka má více druhů od bílé až po hnědou. Čím je pohanka tmavší, tím má přirozeně teplejší povahu.
A nyní se již pojďme pustit do vaření.
Tento recept je skvělým způsobem, jak vyzkoušet pohanku v netradiční podobě a získat lahodné a zdravé jídlo.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva