Doplňky stravy: Proč je náš jídelníček potřebuje více než kdy jindy


Co jsou to doplňky stravy? Podle definice jsou to potraviny, které se od potravin pro běžnou spotřebu odlišují vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem a které byly vyrobeny za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele na úroveň příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav.

Proč je vlastně užívat, když by nám měla stačit vyvážená strava? Věc se má tak, že za posledních 20 let se obsah vitaminů i minerálů v ovoci a zelenině snížil, a to dokonce až o 80 %. Na vině je konvenční pěstování s použitím hnojiv typu NPK (dusík, fosfor, draslík), které sice umožní rostlinám vyrůst, kvést a plodit, ale tyto již téměř neobsahují ostatní minerály a stopové prvky. Z logiky tedy vyplývá, že je třeba je nějak doplnit.

Výjimkou je šetrné hospodaření a používání hnojiv s celým spektrem minerálů a stopových prvků. To si však mohou dovolit pouze zahrádkáři, kteří si pěstují pro sebe a svou rodinu, a malí farmáři, kteří si za svoji práci a náklady nechají zaplatit. Pro běžného návštěvníka supermarketů jsou některé doplňky stravy minimálně sezónní nutností.

Jak je to s vitaminy?

Řekli jsme si, jak je to s minerály. Ale s vitaminy je to podobné. Třeba u vitaminu C se jeho obsah v ovoci liší podle stupně zralosti. Nejvíce je ho v ovoci plně dozrálém. V tu chvíli je však ovoce komplikované převážet, protože se zvyšuje možnost otlačení a zkažení. Praxe je taková, že se dovážené ovoce (a to je dnes v podstatě všechno) sklízí před plným dozráním – právě kvůli přepravě a skladování. Nikdo nenakoupí pár set kilo, aby je bezprostředně prodal. Ovoce se skladuje v podmínkách zabraňujících jeho dozrání a následné dozrávání probíhá pomocí plynu etylenu podle plánovaného prodeje. Vitaminu C je v něm minimum.

Výjimku tvoří tzv. superfoods potraviny, kam patří např. Acerola, camu camu, černý rybíz nebo rakytník. Ne každý však má tolik peněz, aby si mohl dovolit kupovat v zimě toto ovoce. Šetrným sušením se zvyšuje nejen jeho trvanlivost, ale také cena.

Vitaminy skupiny B vzaly za své díky rozšíření bílé mouky a prášku do pečiva. Celozrnné potraviny a kvasnice prostě v oblibě moc nejsou.

Abychom tedy do sebe dostali potřebnou dávku vitaminů, museli bychom sníst tolik ovoce nebo celozrnných potravin, že by nám z toho bylo špatně – zahltili bychom si Slezinu ovocným cukrem a škrobem.

Já doporučuji zlatou střední cestu. Denní konzumaci ovoce, doplněného vitaminem C a B-komplexem. Pokud si koupíte pasterizovanou šťávu, můžete do ní přisypat práškový vit. C, který je běžně dostupný. Podobně je to s výživami a přesnídávkami. Zajímavé je, jak taková ovocná výživa změní barvu z šedobarevné na jasnou barvu, jakou měla krátce po zpracování.

acerola

Chemické vitaminy?

O výrobě a využitelnosti vitaminů koluje mnoho mýtů. Pravdou je, že většina vit. C se vyrábí synteticky z kukuřičného škrobu. Nepravdou je tvrzení, že je horší než ten přírodní v ovoci. Molekula kyseliny L-askorbové je vždy stejná. Rozdíl je pouze v komplexu dalších látek, např. bioflavonoidů, které chrání kyselinu askorbovou před oxidací a zvyšují její vstřebatelnost. Samozřejmě je tu přírodnější varianta, kdy se cukr smíchá s mikroorganismy, které vit. C produkují jako svou odpadní látku. Ale toho je na trhu minimum a je to ve výsledku pořád to stejné céčko.

Vitaminy skupiny B se vyrábějí pomocí geneticky modifikovaných bakterií. Případně se extrahují z rostlin a jejich cena je vyšší.

Vitaminy E a A se vyrábí z ropy. I zde však můžete najít přírodní formu, extrahovanou z rostlinných olejů. Např. u vit. E je přírodní forma 4× účinnější, avšak opět dražší.

Vit. D se získává nejčastěji ozařováním lanolinu (což je ovčí tuk) UV zářením.

U minerálních látek a stopových prvků je vhodné volit organickou formu jako citráty nebo cheláty. Jsou to soli kyseliny citronové, v případě chelátů je minerál navázán na některou aminokyselinu. Jedná se tedy zase o úpravu, díky které dokážeme vstřebat a přisvojit více než z anorganických oxidů.

Jak vidíte, každý si může vybrat, kolik a jestli chce investovat do doplňků. Má to smysl zejména přes zimu, kdy chybí čerstvé ovoce a zelenina a skladováním se velká část vitaminů ztrácí.

Pro děti je ideální tekutá forma – např. Multi Sirup, který zajistí nezbytné vitaminy a minerály pro správné fungování imunity a krvetvorby. Starší děti a dospělí ocení Acerolu, která obsahuje celý komplex vitaminů (zejména vit. C) a celé spektrum minerálních látek a stopových prvků.

Doporučená denní dávka

Tento údaj je velmi zavádějící, protože nerespektuje individuální potřebu vitaminů každého jedince. Je rozdíl mezi sportovcem nebo vysoce vystresovaným člověkem. Uváděná hodnota odpovídá množství potřebnému, aby se neobjevila nemoc z avitaminózy. Při 100 mg vit. C tak nedostanete kurděje, ale nebude ho dost na pokrytí zvýšeného stresu nebo regeneraci po nemoci či u růstových spurtů u dětí. Stovky nezávislých studií doporučují vyšší příjem, často až desetinásobně vyšší!

Zvláštní kapitolou jsou genetické predispozice. Jsou mezi námi jedinci, kteří potřebují daleko vyšší množství některého vitaminu, minerálu či stopového prvku. V důsledku letitého nedostatku se může aktivovat gen, který spustí některou geneticky podmíněnou chorobu. Např. Leidenská mutace má souvislost s letitým nedostatkem vit. C a aktivní gen může spustit stejnou chorobu u dítěte. Kardiovaskulární onemocnění se rovněž hojně vyskytují mezi Afroameričany, a ti mají vyšší potřebu vit. D.

Jaké doplňky stravy užívat?

Řekneme si, jaké vitaminy, minerály či stopové prvky je dobré pravidelně nebo sezónně užívat. Protože povolená tvrzení se neustále mění, použiji raději popis podle TCM.

Komplex vit. C a bioflavonoidů

  • Pročišťují horkost, zastavují krvácení, rozpouští toxiny, pročišťují horkost z krve a utišují ducha.
  • Jejich potřeba je celoroční, zvyšuje se stresem, chladem a opalováním.

Vitaminy skupiny B

  • Zprůchodňují Játra, pročišťují horkost, posilují Slezinu a Žaludek a regulují mechanismus Qi ve středním zářiči. Také vyživují krev Jater a Srdce a utišují ducha.
  • Jejich potřeba je celoroční a zvyšuje se během růstu a během rekonvalescence.

Vitamin D

  • Doplňuje Ledviny a stimuluje Yang, posiluje šlachy a kosti, projasňuje oči a zklidňuje ducha Shen.
  • Jeho potřeba je celoroční, ale od května do října si ho tělo dokáže vyrobit samo v podkoží – působením slunečních paprsků.

Vitamin E

  • Vyživuje krev a doplňuje Yang, posiluje šlachy a kosti. Utišuje ducha Shen.
  • Jeho potřeba je celoroční, zvyšuje se při ztrátách krve a hojení tkání.

Vitamin A

  • Doplňuje krev a esenci, projasňuje oči a pročišťuje horkost z krve. Léčí syndromy prázdné horkosti.

Betakaroten

  • Zprůchodňuje Játra a napravuje Qi, pročišťuje horkost a rozpouští toxiny, transformuje krevní stáze.
  • Oba jsou potřeba celoročně, zejména v létě, kvůli ochraně kůže a sítnice očí.

Hořčík

  • Stahuje Yin a potlačuje Yang, utišuje ducha, absorbuje kyseliny a utišuje bolest.

Zinek

  • Vyživuje Játra a rozhojňuje Ledviny, posiluje kosti a projasňuje oči.

Selen

  • Stahuje Yin a potlačuje Yang, utišuje ducha a projasňuje oči.

Jód

  • Zprůchodňuje Játra a napravuje Qi, pročišťuje horkost a rozptyluje zatvrdliny.

Tyto minerální látky a stopové prvky je nutné přijímat denně, protože jsou součástí mnoha enzymů a účastní se stovek biochemických dějů.

Ostatní prvky, pokud jich zrovna nepotřebujeme více, dokážeme ještě z potravy získat. Pokud se nevyhýbáte živočišným potravinám, tak by vám nemělo chybět ani železo či vápník.

Jsou rovněž některé prvky, jako např. bór, o němž by se dalo sáhodlouze povídat.

Užívání doplňků stravy má také svá pravidla a hlavní je to, že se užívají s jídlem nebo po jídle. I zde jsou však výjimky – jako např. hořčík a zinek, které je lepší brát nalačno. To však již není obsahem tohoto článku a zvídavý člověk si vše potřebné dohledá nebo zjistí od výživového odborníka.

 

Autor: Radim Jakeš

Qigong: Kultivace těla, dechu a mysli
Objevte kouzlo Qigongu s knihou Petera DeadmanaK ZAKOUPENÍ ZDE


Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Celiakie: Dědičné autoimunitní onemocnění

Zobrazit Článek

Celiakie: Dědičné autoimunitní onemocnění
4 min

Zbavte se refluxu: Praktické rady pro obnovu trávicí rovnováhy

Zobrazit Článek

Zbavte se refluxu: Praktické rady pro obnovu trávicí rovnováhy
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Celiakie: Dědičné autoimunitní onemocnění

Zobrazit Článek

Celiakie: Dědičné autoimunitní onemocnění
4 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.