Doplňky stravy: Proč je náš jídelníček potřebuje více než kdy jindy
Celiakie je autoimunitní geneticky podmíněné onemocnění, které je spojené s nesnášenlivostí lepku. Pro nemoc je typické, že se vytvářejí autoprotilátky namířené proti tkáňové transglutamináze typu 2 a endomysiu.
Endomysium je pojivová tkáň, která pokrývá povrch svalových vláken, a transglutamináza je enzym ve střevní sliznici, v endomysiu, který zpracovává/štěpí části lepku. Možná vás nyní napadá, co je vlastně ten lepek.
Lepek neboli gluten je komplexní bílkovina nacházející se v zrnech mnoha druhů obilovin. Je složený z bílkovin gliadinu a gluteninu. Pokud trpíte celiakií, nesmíte konzumovat produkty, v nichž se nachází pšenice, včetně špaldy, ječmen, žito, oves (existuje však i certifikovaný bezlepkový). Výjimkou jsou bezlepkové pšeničné mouky, které jsou označené jako deproteinizované.
Příznaky celiakie se projevují v případě, že konzumujete lepek. Přítomnost lepku ve střevě totiž vyvolává zánět, který poškozuje střevní sliznici a ničí klky, které se na ní nacházejí a jsou důležité pro vstřebávání živin. Sliznice je tedy vyhlazená.
Lidi nedodržující bezlepkovou dietu pak trápí hlavně příznaky, které se týkají trávicího traktu. Mohou se však vyskytnout také příznaky, které si s celiakií nespojujeme a mohou postihovat jiné části organismu.
Mezi typické střevní příznaky se řadí např. bolesti břicha, průjmy, může se vyskytnout i zácpa, nadýmání, nechutenství, zvracení, hubnutí. Děti mohou mít poruchy růstu, neboť se ze střeva vstřebává málo živin, které potřebují k vývoji.
Netypickými příznaky pak mohou být např. osteoporóza, anémie (chudokrevnost), neplodnost (obzvláště u mužů), deprese a úzkosti a také vyrážky.
Aby to nebylo tak jednoduché, rozeznává se více forem celiakie.
A jak celiakii diagnostikovat?
Nejčastěji se volí detekce autoprotilátek proti transglutamináze či endomysiu, ale zcela rozhodující je odběr vzorku ze střevní sliznice a jeho rozbor.
Jedinou léčbou je celoživotní dodržování bezlepkové diety. A to i v případě, že dojde k vymizení obtíží! Přidání lepku do jídelníčku by je zase rozdmýchalo.
V podstatě všechno kromě produktů, které obsahují obiloviny, v nichž se nachází lepek. Pozor si musí dát třeba i na plněné bonbony a čokoládu, zmrzlinu, kečup, uzeniny, instantní potraviny a další, neboť do nich mohou výrobci přidávat lepek či pšeničnou bílkovinu. Je tedy potřeba číst složení. Z obilovin jsou vhodné např. rýže, kukuřice, proso, pohanka, amarant, quinoa atd.
Tradiční čínská medicína vnímá celiakii jako různé formy energetického deficitu a tak k ní i přistupuje. Zjišťuje se, které dráhy jsou oslabené a je potřeba je doplnit. Zdroje uvádějí, že s celiakií se často pojí oslabení Sleziny a je důležité vysušit vlhkost shi. Jsou však přítomné další energetické nerovnováhy. Je proto nezbytné přistupovat ke každému celiakovi naprosto individuálně. Ke zlepšení průběhu celiakie může přispět také akupunktura. Vždy je však nutné dodržovat také bezlepkovou dietu.
Pokud vás zajímají možnosti tradiční čínské medicíny ke zmírnění celiakie a zlepšení stavu střeva, navštivte terapeuta tradiční čínské medicíny.
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.