Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd

Co potřebujete

  • 7 vajec
  • 250 g krystalového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33-35 %)
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 ml čerstvé citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu (důkladně omytého)
  • 500 g čerstvých jahod
  • máta na ozdobu
  • špetka soli
  • 50 g másla

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd




Co potřebujete

  • 7 vajec
  • 250 g krystalového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33-35 %)
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 ml čerstvé citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu (důkladně omytého)
  • 500 g čerstvých jahod
  • máta na ozdobu
  • špetka soli
  • 50 g másla

Dnes jsme si pro vás připravili recept na letní dort z piškotového těsta s jahodami, mascarpone a lemon curd. Na své si tak přijdou milovníci lehkých a svěžích dezertů. 

Tento dort kombinuje jemnost nadýchaného piškotu s krémovostí mascarpone a šlehačky, zatímco sladkokyselý lemon curd dodává dezertu osvěžující chuťový kontrast. Čerstvé jahody pak přináší dotek léta a barevnou pestrost, která potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči. Připravte si tento dort a nechte se unést jeho neodolatelnou kombinací chutí a textur, která zaručeně okouzlí každého, kdo jej ochutná.

 

A nyní se pojďme pustit do pečení!

Co budeme potřebovat:

Piškotové těsto:

  • 4 vejce
  • 150 g krystalového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33–35%)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Lemon curd:

  • 3 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 ml čerstvé citronové šťávy
  • 50 g másla
  • kůra z 1 citronu (důkladně omytého)

Ostatní:

  • 500 g čerstvých jahod
  • máta na ozdobu (volitelné)
dort-s-jahodami

Jak na to:

Piškotové těsto:

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si kulatou formu na dort o průměru cca 24 cm. Formu vyložte pečicím papírem.  

V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny (cca 5–7 minut).

Do takto vyšlehané směsi přidejte vanilkový extrakt.

Smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a postupně ji přisypávejte do vyšlehané směsi a jemně promíchávejte, aby se ingredience spojily.

Takto připravené těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud nebude piškot zlatavý a při testu špejlí vám zůstane špejle čistá.

Upečený piškot nechte vychladnout.

Lemon curd:

V hrnci na středním plameni vyšlehejte vejce s cukrem do hladké směsi.

Přidejte citronovou šťávu a citronovou kůru.

Směs vařte za stálého míchání, dokud nezhoustne (trvá to přibližně 7–10 minut).

Sundejte z ohně a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není hladká.

Nechte vychladnout a poté uchovávejte v lednici.

lemon-curd

Krém:

V míse vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky.

V další míse smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.

Postupně přidávejte šlehačku k mascarpone a jemně promíchávejte, dokud nevznikne hladký krém.

Sestavení dortu:

Vychladlý piškot podélně rozkrojte na dvě nebo tři části dle preferované tloušťky vrstev.

Na spodní část piškotu naneste vrstvu lemon curd a poté vrstvu mascarpone krému. Na krém rozmístěte část nakrájených jahod.

Přiklopte další vrstvou piškotu a postup opakujte.

Na vrchní vrstvu dortu rozetřete zbývající mascarpone krém, ozdobte jahodami a případně lístky máty.

 

Tip:

Dort nechte před podáváním alespoň hodinu vychladit v lednici, aby se chutě propojily.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Krémové houbové rizoto

Zobrazit Recept

Krémové houbové rizoto
60 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty

Zobrazit Článek

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty
6 min

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)
4 min