Krémové houbové rizoto
Dnes jsme si pro vás připravili recept na letní dort z piškotového těsta s jahodami, mascarpone a lemon curd. Na své si tak přijdou milovníci lehkých a svěžích dezertů.
Tento dort kombinuje jemnost nadýchaného piškotu s krémovostí mascarpone a šlehačky, zatímco sladkokyselý lemon curd dodává dezertu osvěžující chuťový kontrast. Čerstvé jahody pak přináší dotek léta a barevnou pestrost, která potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči. Připravte si tento dort a nechte se unést jeho neodolatelnou kombinací chutí a textur, která zaručeně okouzlí každého, kdo jej ochutná.
A nyní se pojďme pustit do pečení!
Piškotové těsto:
Krém:
Lemon curd:
Ostatní:
Piškotové těsto:
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si kulatou formu na dort o průměru cca 24 cm. Formu vyložte pečicím papírem.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny (cca 5–7 minut).
Do takto vyšlehané směsi přidejte vanilkový extrakt.
Smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a postupně ji přisypávejte do vyšlehané směsi a jemně promíchávejte, aby se ingredience spojily.
Takto připravené těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud nebude piškot zlatavý a při testu špejlí vám zůstane špejle čistá.
Upečený piškot nechte vychladnout.
Lemon curd:
V hrnci na středním plameni vyšlehejte vejce s cukrem do hladké směsi.
Přidejte citronovou šťávu a citronovou kůru.
Směs vařte za stálého míchání, dokud nezhoustne (trvá to přibližně 7–10 minut).
Sundejte z ohně a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není hladká.
Nechte vychladnout a poté uchovávejte v lednici.
Krém:
V míse vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky.
V další míse smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
Postupně přidávejte šlehačku k mascarpone a jemně promíchávejte, dokud nevznikne hladký krém.
Sestavení dortu:
Vychladlý piškot podélně rozkrojte na dvě nebo tři části dle preferované tloušťky vrstev.
Na spodní část piškotu naneste vrstvu lemon curd a poté vrstvu mascarpone krému. Na krém rozmístěte část nakrájených jahod.
Přiklopte další vrstvou piškotu a postup opakujte.
Na vrchní vrstvu dortu rozetřete zbývající mascarpone krém, ozdobte jahodami a případně lístky máty.
Dort nechte před podáváním alespoň hodinu vychladit v lednici, aby se chutě propojily.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva