Pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem

Co potřebujete

  • 4 velké červené nebo žluté papriky
  • 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 1/4 šálku piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Šťávu z 1 citronu

Pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem




Co potřebujete

  • 4 velké červené nebo žluté papriky
  • 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 1/4 šálku piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Šťávu z 1 citronu

Dnes jsme si pro vás připravili recept na pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem. Pokud tedy hledáte chutný a výživný pokrm, který zaujme svou jednoduchostí a přitom oslní svou chutí, tento recept na pečené papriky plněné rýží a bazalkovým pestem je přesně pro vás.

Plněné papriky jsou klasikou, která nikdy neomrzí a s bazalkovým pestem dostávají zcela nový rozměr. Tento recept je velice snadný na přípravu a jistě se stane jedním z vašich oblíbených jídel připravovaných k obědu nebo k večeři.

Ještě než se pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o paprikách.

Papriky

Pochází ze Střední Ameriky. K nám přišly z Turecka a pak přes Španělsko z Ameriky. Dnes se pěstují téměř po celém světě.

Mají vysoký obsah vitaminů A, B6, C, E a zinku. Zelené papriky dokonce obsahují 2× více vitaminu C než citrusy a červené papriky ho obsahují dokonce 3× více. Pomáhají při poruchách prokrvování, posilují srdce a krevní oběh, aktivují látkovou výměnu a metabolismus bílkovin.

Z pohledu TCM mají sladkou chuť a mírně teplou povahu. Posilují Žaludek, zlepšují chuť k jídlu, jsou vhodné při rakovině prostaty a děložního čípku i jako prevence.

A nyní se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

Na pečené papriky:

  • 4 velké červené nebo žluté papriky
  • 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Na bazalkové pesto:

  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 1/4 šálku piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Šťávu z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
pecena-paprika-plnena-ryzi

Jak na to:

Předehřejte troubu na 200 °C.

Z papriky odkrojte vrchní část (tu nevyhazujte a pečte společně) a odstraňte semínka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, řeznou stranou nahoru. Pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou měkké.

Zatímco se papriky pečou, v hrnci zahřejte 1 lžíci olivového oleje na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezesklovatí.

Přidejte rýži a míchejte tak, aby veškerý tuk obalil zrníčka rýže. Počkejte, až rýže lehce zezlátne. Poté rýži zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte pod pokličkou asi 15 minut, dokud rýže není měkká a neabsorbuje veškerou tekutinu.

V mixéru nebo kuchyňském robotu mezitím smíchejte bazalku, piniové oříšky, parmezán, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Pomalu přidávejte olivový olej, dokud není pesto hladké a dobře promíchané.

Uvařenou rýži smíchejte s bazalkovým pestem. Podle chuti osolte a opepřete. Naplňte každou pečenou papriku směsí rýže a pesta.

Naplněné papriky vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nejsou všechny chutě dobře propojené a vrch lehce zlatavý.

Podávejte ještě teplé.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou

Zobrazit Recept

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
60 min

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem

Zobrazit Recept

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem
60 min

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou

Zobrazit Recept

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?

Zobrazit Článek

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?
7 min

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí

Zobrazit Článek

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí
9 min