Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Dnes jsme si pro vás připravili recept na pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem. Pokud tedy hledáte chutný a výživný pokrm, který zaujme svou jednoduchostí a přitom oslní svou chutí, tento recept na pečené papriky plněné rýží a bazalkovým pestem je přesně pro vás.
Plněné papriky jsou klasikou, která nikdy neomrzí a s bazalkovým pestem dostávají zcela nový rozměr. Tento recept je velice snadný na přípravu a jistě se stane jedním z vašich oblíbených jídel připravovaných k obědu nebo k večeři.
Ještě než se pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o paprikách.
Papriky
Pochází ze Střední Ameriky. K nám přišly z Turecka a pak přes Španělsko z Ameriky. Dnes se pěstují téměř po celém světě.
Mají vysoký obsah vitaminů A, B6, C, E a zinku. Zelené papriky dokonce obsahují 2× více vitaminu C než citrusy a červené papriky ho obsahují dokonce 3× více. Pomáhají při poruchách prokrvování, posilují srdce a krevní oběh, aktivují látkovou výměnu a metabolismus bílkovin.
Z pohledu TCM mají sladkou chuť a mírně teplou povahu. Posilují Žaludek, zlepšují chuť k jídlu, jsou vhodné při rakovině prostaty a děložního čípku i jako prevence.
A nyní se pojďme pustit do vaření!
Na pečené papriky:
Na bazalkové pesto:
Předehřejte troubu na 200 °C.
Z papriky odkrojte vrchní část (tu nevyhazujte a pečte společně) a odstraňte semínka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, řeznou stranou nahoru. Pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou měkké.
Zatímco se papriky pečou, v hrnci zahřejte 1 lžíci olivového oleje na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezesklovatí.
Přidejte rýži a míchejte tak, aby veškerý tuk obalil zrníčka rýže. Počkejte, až rýže lehce zezlátne. Poté rýži zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte pod pokličkou asi 15 minut, dokud rýže není měkká a neabsorbuje veškerou tekutinu.
V mixéru nebo kuchyňském robotu mezitím smíchejte bazalku, piniové oříšky, parmezán, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Pomalu přidávejte olivový olej, dokud není pesto hladké a dobře promíchané.
Uvařenou rýži smíchejte s bazalkovým pestem. Podle chuti osolte a opepřete. Naplňte každou pečenou papriku směsí rýže a pesta.
Naplněné papriky vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nejsou všechny chutě dobře propojené a vrch lehce zlatavý.
Podávejte ještě teplé.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva