Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
Bramborový salát za mě neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl a bez něj si nedokážu štědrovečerní večeři představit. Přestože nedám na tuto klasiku dopustit a ráda ho ochutnávám na každé vánoční návštěvě rodiny nebo přátel, kdy se předháníme, čí salát byl letos ten nejlepší, snažila jsem se najít odlehčenější (nízkosacharidovou) variantu tohoto salátu.
Tento salát bez jediného kousku brambor v naší rodině sklidil obrovský úspěch. Přiznám se, že ho pravidelně připravuji raději ze dvou dávek, protože z mísy mizí neskutečně rychle.
A čím že jsem nahradila brambory? Květákem! Ano, květákem a věřte, že to na chuti vůbec nepoznáte. Ba naopak, salát je opravdu lehký a dobře stravitelný.
Květák je nízkokalorickou potravinou a obsahuje vysoké množství kyseliny listové a vitaminu B12, které podporují krvetvorbu. Je zároveň bohatý na vitamin C, kyselinu nikotinovou a stopové prvky, jako je zinek, měď, jód a fluor. Je lehce stravitelný, ale jeho nevýhodou je, že nadýmá.
A nyní se pojďme pustit do vaření.
Jak na to:
Nejlepší je připravit si salát den předem a nechat ho uležet, aby se veškeré chutě krásně spojily. Každopádně z vlastní zkušenosti mohu říci, že i salát připravovaný přímo na Štědrý den nemá chybu.
Přeji dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!
Autor: Bc. Jana Lang, šéfredaktorka Cesty želvy