Odlehčený bramborový salát bez brambor

Co potřebujete

  • 400 g květáku
  • 300 g směsi zeleniny na salát
  • 160 g nakládaných okurek
  • 150 g šunky v celku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva nebo lák z okurek

Odlehčený bramborový salát bez brambor




Co potřebujete

  • 400 g květáku
  • 300 g směsi zeleniny na salát
  • 160 g nakládaných okurek
  • 150 g šunky v celku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva nebo lák z okurek

Bramborový salát za mě neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl a bez něj si nedokážu štědrovečerní večeři představit. Přestože nedám na tuto klasiku dopustit a ráda ho ochutnávám na každé vánoční návštěvě rodiny nebo přátel, kdy se předháníme, čí salát byl letos ten nejlepší, snažila jsem se najít odlehčenější (nízkosacharidovou) variantu tohoto salátu.

Tento salát bez jediného kousku brambor v naší rodině sklidil obrovský úspěch. Přiznám se, že ho pravidelně připravuji raději ze dvou dávek, protože z mísy mizí neskutečně rychle.

A čím že jsem nahradila brambory? Květákem! Ano, květákem a věřte, že to na chuti vůbec nepoznáte. Ba naopak, salát je opravdu lehký a dobře stravitelný.

Květák je nízkokalorickou potravinou a obsahuje vysoké množství kyseliny listové a vitaminu B12, které podporují krvetvorbu. Je zároveň bohatý na vitamin C, kyselinu nikotinovou a stopové prvky, jako je zinek, měď, jód a fluor. Je lehce stravitelný, ale jeho nevýhodou je, že nadýmá.

A nyní se pojďme pustit do vaření.

DSC03766

Co budeme potřebovat:

  • 400 g květáku
  • 300 g směsi zeleniny na salát
  • 160 g nakládaných okurek
  • 150 g šunky v celku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva nebo lák z okurek

Jak na to:

Jak na to:

  • Květák omyjeme a rozebereme na malé růžičky. Následně uvaříme v osolené vodě, květák by neměl být tvrdý, ani rozvařený, měl by být na skus.
  • Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout.
  • Uvařený květák slijte a nechte vychladnout. Poté do něj zamíchejte zeleninu na salát, na kostičky nakrájenou okurku, na kostičky nakrájenou šunku, majonézu, dijonskou hořčici, osolte a opepřete dle chuti. Na závěr do salátu přimícháme nakrájená vejce.
  • Dochutíme pár kapkami citronu nebo lákem z okurek.

Nejlepší je připravit si salát den předem a nechat ho uležet, aby se veškeré chutě krásně spojily. Každopádně z vlastní zkušenosti mohu říci, že i salát připravovaný přímo na Štědrý den nemá chybu.

Přeji dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!

 

Autor: Bc. Jana Lang, šéfredaktorka Cesty želvy




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti