Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
Z obilovin v březnu sáhneme hlavně po pšenici špaldě a ječmenu. Z luštěnin pak upřednostňujte fazolky mungo a bob obecný. Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na hlávkový salát, medvědí česnek, kopřivu, zelí, kapustu a brokolici.
Abyste podpořili snadné trávení a činnost orgánů, které se na něm podílí, je důležitou součástí našeho jídla i koření, v tomto období pak využívejte zelené listy, které v přírodě najdete nebo listy petržele, pažitky či celeru, které mohou zdobit vaši kuchyň či okno v květináči.
Vývar má svlažující účinek a pomůže na jaře doplnit tekutiny. Je skvělý v menopauze k večeři, zmírňuje noční pocení.
Pokud neznáte bob koňský, tak vězte, že to je jedna z našich nejstarších luštěnin podobně jako hrášek. Bob patří mezi účinná diuretika, takže je jako dělaný pro jarní jídelníček, kdy přeci jenom po zimě potřebuje zahodit nějaké to zimní kilo a pročistit svá těla. Dá se koupit v prodejnách se zdravou výživou, stejně jako celé zrno pšenice špaldy.
Jídlo je vhodné připravovat dušením, blanšírováním nebo napařováním, i květinky potřebují dostatek vláhy, aby jim vyrašily první zelené listy, tak i my musíme naše tělo svlažit, abychom po zimě opět rozkvetli.
Dobrou chuť!