Bylinkový kapr se zeleninou: Sváteční recept plný vůní a chutí
Dnes si společně připravíme recept na mleté hovězí na mrkvi s bylinkami v elementu ZEMĚ ( 28. červenec – 18. srpen).
Typickým projevem elementu země je babí léto – období sklizně a hojnosti. Země je nejdůležitějším a spojovacím elementem. Představuje střed, vyživující a vyrovnávající element, který nás doprovází celý rok a spojuje všechna roční období (všechny elementy). Nerovnováha tohoto elementu znamená nerovnováhu všech ostatních elementů. Elementu země se přiřazují orgány Slezina, Žaludek a Slinivka, žlutá barva, vlhko a sladká chuť. Orgány země mají za úkol přeměnit potravu na Qi – zdroj postnatální energie.
Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Na mírně zahřátou pánev nalijeme 2 lžíce olivového oleje. Olej necháme velmi krátce zahřát a přidáme hovězí maso. Maso restujeme tak dlouho, až změní barvu na světlou a pustí tuk.
Poté vmícháme nakrájenu mrkev, přidáme sušené bylinky a osolíme. Přikápneme šťávu z citrónu a vmícháme rajčata z plechovky. Necháme krátce probublat.
Přisypeme kurkumu a na jemno nasekané čerstvé bylinky.
Jemně osladíme medem, opepříme a podle chuti dosolíme.
Do dušeného mletého masa můžete zamíchat hrst např. nafermentovaného kamutu nebo jiné nafermentované obiloviny, kterou máte právě po ruce.
K tomuto pokrmuje výborné kysané zelí, nebo pickles.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová