Mleté hovězí na mrkvi s bylinkami


Dnes si společně připravíme recept na mleté hovězí na mrkvi s bylinkami v elementu ZEMĚ ( 28. červenec – 18. srpen).

Typickým projevem elementu země je babí léto – období sklizně a hojnosti. Země je nejdůležitějším a spojovacím elementem. Představuje střed, vyživující a vyrovnávající element, který nás doprovází celý rok a spojuje všechna roční období (všechny elementy). Nerovnováha tohoto elementu znamená nerovnováhu všech ostatních elementů. Elementu země se přiřazují orgány Slezina, Žaludek a Slinivka, žlutá barva, vlhko a sladká chuť. Orgány země mají za úkol přeměnit potravu na Qi – zdroj postnatální energie.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tak pojďme vařit!

Co budeme potřebovat na 4 porce:

OHEŇ

  • ½ lžičky kurkumy
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, majoránka, bazalka)

ZEMĚ

  • ½ kg mletého bio hovězího masa
  • 4 velké mrkve
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu

VODA

  • nerafinovaná sůl

DŘEVO

  • ½ citrónu
  • 400 g bio rajčat z plechovky
Fresh,Raw,Mince,,Minced,Beef,,Ground,Meat,With,Herbs,And

Jak na to?

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Na mírně zahřátou pánev nalijeme 2 lžíce olivového oleje. Olej necháme velmi krátce zahřát a přidáme hovězí maso. Maso restujeme tak dlouho, až změní barvu na světlou a pustí tuk.

Poté vmícháme nakrájenu mrkev, přidáme sušené bylinky a osolíme. Přikápneme šťávu z citrónu a vmícháme rajčata z plechovky. Necháme krátce probublat.

Přisypeme kurkumu a na jemno nasekané čerstvé bylinky.

Jemně osladíme medem, opepříme a podle chuti dosolíme.

Sliced,Root,Vegetables,And,Garlic,In,A,Frying,Pan

Můj tip:

Do dušeného mletého masa můžete zamíchat hrst např. nafermentovaného kamutu nebo jiné nafermentované obiloviny, kterou máte právě po ruce.

K tomuto pokrmuje výborné kysané zelí, nebo pickles.

Dobrou chuť!

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Quinoový salát s dýní a mandlemi

Zobrazit Recept

Quinoový salát s dýní a mandlemi
60 min

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou

Zobrazit Recept

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min