Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti
Ačkoliv letošní podzim zpočátku probíhal jako krásné babí léto zalité sluncem a jiskřící barvami, přeci jen jsou již znát teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, na což nejsme po nedávno proběhlé letní části roku tak úplně zvyklí. Přestože se stále můžeme těšit z přívětivého počasí bez plískanic, podzimní vlny nemocí již opět začínají nabírat na obrátkách, k čemuž do značné míry přispívá i začátek školního roku. Proto si dnes „řekneme“ něco málo o tom, jak se vypořádat s obdobím rýmy a kašle.
Ale ještě než se pustím do „lékárničky“, ráda bych zopakovala pár stručných informací o podzimu. Ten se nese v duchu elementu kovu, s nímž jsou spojeny dva orgány: yinové Plíce a yangové Tlusté střevo. Z toho lze vyvodit například to, že jsou v tomto období Plíce zranitelnější, což nám krásně zapadne do statistik podzimních onemocnění. Protože je chuť spojená s podzimem štiplavá, je dobré podporovat Plíce lehce ostrým kořením a potravinami. Nicméně na druhou stranu je třeba dávat pozor na vysušování, a proto je dobré doplňovat yinovou složku pokrmy kyselé chuti, jako jsou např. ty fermentované. O fermentaci se dozvíte více v našem dalším článku Zázrak jménem mléčné kvašení. Pokud jde o Tlusté střevo, zde se kromě logiky o bilancování a zbavování se „odpadu“ uplatňuje také nejen praxí prověřená pravda, že posilování imunity začíná ve střevech. Pokud vás zajímají další podzimní souvislosti a například i ukázka podzimních potravin, přečtěte si třeba článek „Podzimní rovnodennost jako světlý přechod na temnou stranu“ zveřejněný na tomto webu.
Z pohledu dlouhodobého posilování imunity jsou skvělým pomocníkem vitální houby. Z hlediska imunity jsou dobře známé a notoricky se objevující houby cordyceps, reishi nebo maitake. Nicméně já bych se dnes ráda věnovala druhu, který je u nás proslulý pod názvem žampion. Jedná se o agaricus, respektive žampion mandlový. Dle čínské medicíny je pro něj charakteristická sladká až lehce pálivá chuť, takže se jedná o ideální podzimní potravinu, protože jak již bylo uvedeno výše, na podzim bychom měli do našeho jídelníčku zařazovat štiplavé chutě. O jeho prospěšnosti v tomto období svědčí i fakt, že má tropismus ke Slezině, Žaludku a již zmíněným střevům. Co se týče jeho zdraví prospěšných účinků, dle tradiční čínské medicíny posiluje Qi celého organismu, a především pak obrannou Qi (Wei Qi), přeměňuje hleny a zastavuje kašel, zmírňuje křeče a vypuzuje červy. Z hlediska stimulace imunitního systému je jeho účinek ze všech vitálních hub asi nejsilnější. Díky své schopnosti vypořádat se s hlenem, je vhodným podpůrným prostředkem u chronického produktivního kašle, kdy je hlen spíše řídký. Mimo to také podporuje trávení a střevní peristaltiku. Jeho spektrum účinků je ještě širší, ale to už by nám nezapadalo do našeho podzimního konceptu. Samozřejmě je skvělé žampion konzumovat v různých kulinářských úpravách, ale jako léčivku je lepší použít koncentrát z dobrého ověřeného zdroje. Přeci jen bychom asi tak velké objemy nesnědli.
Na rýmu a kašel existuje celá řada méně či více osvědčených „babských receptů“, které se předávají z generace na generaci, ve školkách, kde v šatně maminky doporučují svým sestrám ve zbroji to, co jejich ratolestem zabralo, nebo na internetu. Nicméně já bych ráda zmínila tři recepty, které stojí za to vyzkoušet z pohledu TČM.
Bi Yan Wan – jedná se o směs vhodnou při akutní i chronické rýmě (na alergickou rýmu jsou však lepší recepty), obsahující například zlatici převislou, platykodon velkokvětý a lékořici, která podle tradiční čínské medicíny otevírá nosní otvory a odstraňuje chladný i horký vítr (což nám usnadní pátrání po příčině rýmy). Znáte ji asi pod českým názvem Nosní vánek.
She Mu Tang – komplexní směs na kašel, kterou asi znáte pod názvem Burácení hory a která obsahuje například angínovník čínský nebo šišák bajkalský. Recept je určen na akutní kašel v počátcích infekce, bolesti v krku v počátcích infekce, chronický i produktivní kašel nebo na potíže s hlasem a při ztrátě hlasu.
Bai He Gu Jin Tang – směs znáte asi pod názvem Dunící kov. Jedná se o směs vhodnou především při suchém dráždivém kašli, protože je jejím účinkem především výživa Yin Plic a tím pádem i zvlhčení Plic. Tuto směs využijeme také při pocitech sucha a škrábání v krku nebo při chrapotu.
Protože k podzimu mnohdy patří také bolest v krku, zmíním zde ještě dvě směsi, které vám v takovém případě mohou ulevit.
Lian Qiao San Gen Tang – recept znáte asi pod názvem Odvedení toxinu. Obsahuje povrchové odstraňovače toxinu a byliny vylučující větrné horko z povrchu, tím velmi účinně uvedené patogenní faktory ovlivňuje. San Gen z názvu – to jsou 3 kořeny (boryt, rákos a kudzu). První si skvěle poradí se zánětem v krku, druhý pročišťuje horko a podrážděnost z něj, kudzu uvolňuje povrch a pomáhá vyloučit škodlivinu. Spolu s rákosem též zvlhčuje sliznice vysušené horkem a zánětem, a tím pomáhají jejich regeneraci a ústupu bolestí.
Pu Ji Xiao Du Yin – recept asi znáte pod názvem Bílý zámotek. Opět obsahuje šišák bajkalský a zlatici převislou, ale kromě nich například i škumpu smrdutou nebo krtičník japonský. Pročišťuje horkost, odvádí horký vítr, eliminuje toxin a odstraňuje skrytý patogen. Tuto směs je vhodné používat při zánětech v oblasti hlavy a krku, výskytu hnisavých čepů na mandlích, horečce s averzí k chladu nebo při ostré a pálivé bolesti v krku.
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.