Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem

Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 čínského zelí
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 lžičky panely
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 100 g suché kulatozrnné rýže nebo basmati celozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 sušené chilli papričky
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • tamari sójová omáčka
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1/2 citrónu
  • 3 lžíce bio rajčatového protlaku z tuby
  • 400 g kuřecích prsou
  • hladkolistá petrželka na ozdobení

Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem




Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 čínského zelí
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 lžičky panely
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 100 g suché kulatozrnné rýže nebo basmati celozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 sušené chilli papričky
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • tamari sójová omáčka
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1/2 citrónu
  • 3 lžíce bio rajčatového protlaku z tuby
  • 400 g kuřecích prsou
  • hladkolistá petrželka na ozdobení

Dnes si společně připravíme recept na kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).

Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Myslím, že až si toto rizoto uvaříte, dáte mi za pravdu, že nemá konkurenci… a hlavně, tato varianta není jen o rýži.

 

Tak pojďme vařit!

Na 4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • ½ lžička kurkumy

ZEMĚ

  • ½ čínského zelí
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 lžičky panely
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

  • 100 g suché kulatozrnné nebo basmati celozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 sušené chilli papričky
  • barevný pepř z mlýnku

VODA

  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • tamari sójová omáčka

DŘEVO

  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • ½ citrónu
  • 3 lžíce bio rajčatového protlaku z tuby
  • 400 g kuřecích prsou
  • hladkolistá petrželka na ozdobení
Podzim_Kuec rizoto na nsk m zeli s mrkvi a koriandrem

Postup:

Příprava rýže:

  • Rýži nasypeme do misky, přelijeme vodou, přikápneme citrónovou šťávu nebo přidáme probiotika.
  • Necháme 24 hodin fermentovat.
  • Druhý den vodu slijeme a rýži propláchneme.
  • Dáme do hrnce a zalijeme vodou v poměru 1 : 5 (podobně jako u těstovin). Přidáme bio bujón a vaříme přibližně 30 minut do měkka. Ale pozor, ať se rýže nerozvaří! Po uvaření ihned přebytečnou vodu slijeme.

Příprava rizota:

  • Zeleninu dobře umyjeme a nakrájíme na nudličky.
  • Do rozehřáté wok pánve přidáme trochu olivového oleje.
  • Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a promícháme s tamari sójovou omáčkou. Na zahřátý olej vhodíme kuřecí maso a chvíli restujeme, až se zatáhne a zbělá.
  • Potom přidáme na nudličky nakrájené čínské zelí a mrkev a pokračujeme v restování. Podle potřeby můžeme ještě přidat olivový olej.
  • Do zeleniny vmícháme na tenké plátky nakrájený česnek a restujeme, až je zelenina křupavá.
  • Vmícháme uvařenou rýži, přidáme rajčatový protlak z tuby, přisypeme kurkumu a promastíme olivovým olejem.
  • Jemně poprášíme panelou a rozdrobíme sušené chilli papričky.
  • Dochutíme mletým kmínem, koriandrem, barevným pepřem a osolíme.

Servírujeme posypané nasekanou hladkolistou petrželkou.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Quinoový salát s dýní a mandlemi

Zobrazit Recept

Quinoový salát s dýní a mandlemi
60 min

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou

Zobrazit Recept

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min