Bylinkový kapr se zeleninou: Sváteční recept plný vůní a chutí
Dnes si společně připravíme recept na kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).
Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.
Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Myslím, že až si toto rizoto uvaříte, dáte mi za pravdu, že nemá konkurenci… a hlavně, tato varianta není jen o rýži.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Příprava rýže:
Příprava rizota:
Servírujeme posypané nasekanou hladkolistou petrželkou.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová