Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem

Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu a tymiánu
  • hrstka čerstvých bylinek (bazalka, oregano, majoránka)
  • 3 lžíce čerstvé bazalky
  • 2 malé cukety
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje + 50 ml na dip
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 50 g neloupaných mandlí
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1-2 stroužky česneku
  • 4 třešňová rajčátka
  • 1 citron
  • 2 filety krůtích prsou
  • 2 velká masitá rajčata

Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem




Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu a tymiánu
  • hrstka čerstvých bylinek (bazalka, oregano, majoránka)
  • 3 lžíce čerstvé bazalky
  • 2 malé cukety
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje + 50 ml na dip
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 50 g neloupaných mandlí
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1-2 stroužky česneku
  • 4 třešňová rajčátka
  • 1 citron
  • 2 filety krůtích prsou
  • 2 velká masitá rajčata

Dnes si společně připravíme recept na Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem podle TCM v elementu OHEŇ - LÉTO (17. květen – 27. červenec).

Léto je dynamické roční období, které je plné radosti, sluneční energie, aktivity a světla. Tato kombinace přináší pocit štěstí, který je klíčový pro zdravé srdce. Element OHEŇ je symbolem energické povahy mládí a reprezentuje duševní růst, inspiraci, zvědavost, zájem a učení. Tento element je spojen se Srdcem a Tenkým střevem, červenou barvou, bioklimatickým faktorem horka a hořkou chutí.

Vaření v souladu s ročním obdobím znamená vybírat správné potraviny a jejich termické účinky tak, aby vyrovnávaly energetické nerovnováhy mezi tělem a okolím.

Letní strava by měla splňovat dvě hlavní podmínky:

  1. Ochlazování (zvláště v horkých dnech)
  2. Napomáhání tvorbě tělních tekutin, tedy nesmí mít vysoušecí charakter

Recepty podle principu pěti elementů nejenže harmonizují chutě a termické účinky podle ročního období, ale také podporují metabolické zdraví, což znamená, že přispívají ke správné hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem jsou ideálním letním pokrmem pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) a smíšené metabolické typy. Pomalejším spalovačům může více vyhovovat pouze grilovaná zelenina s mandlovým dipem.

Tak pojďme vařit!

Co budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu a tymiánu
  • hrstka čerstvých bylinek (bazalka, oregano, majoránka)
  • 3 lžíce čerstvé bazalky

ZEMĚ

  • 2 malé cukety
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje + 50 ml na dip
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 50 g neloupaných mandlí

KOV

  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1-2 stroužky česneku

VODA

  • nerafinovaná sůl

DŘEVO

  • 4 třešňová rajčátka
  • 1 citron
  • 2 filety krůtích prsou
  • 2 velká masitá rajčata
kruti-spizy-s-grilovanou-zeleninou

Postup:

Krůtí špízy:

Krůtí prsa nakrájíme na větší kostky.

Maso dáme do misky a smícháme se solí, nasekanými bylinkami (rozmarýn a tymián), olivovým olejem a citrónovou šťávou z ½ citronu. Necháme aspoň půl hodiny uležet.

Na špejli střídavě napichujeme marinované kostky krůtího masa s kolečky cukety (asi 1,5 cm silnými) a třešňovými rajčátky.

Grilovací plotnu pokapeme olivovým olejem a špízy grilujeme ze všech stran.

Grilovaná zelenina na medu:

Zeleninu omyjeme, cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na větší kousky.

V misce si připravíme marinádu z olivového oleje, bylinek (bazalka, oregano, majoránka), medu, hořčice, soli, pepře a citronové šťávy z ½ citronu.

Nakrájenou zeleninu důkladně promícháme s marinádou.

Grilovací plotnu pokapeme olivovým olejem a přidáme marinovanou zeleninu.

Grilujeme do křupava.

Rajčatovo-mandlový dip:

Připravit večer - mandle zalijeme večer vodou se špetkou soli a necháme do rána nabobtnat. Ráno vodu slijeme a mandle propláchneme.

Příprava pesta:

Omytá rajčata nakrájíme na kostky.

Do mixéru dáme namočené mandle, nakrájená rajčata, česnek, bazalku, sůl a pepř.

Přilijeme 50 ml extra panenského olivového oleje.

Rozmixujeme na krémovou omáčku.

 

Můj tip:

Dip je skvělý i samotný ke grilované zelenině nebo např. ke grilovanému sýru Halloumi.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem

Zobrazit Recept

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem
60 min

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou

Zobrazit Recept

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou
60 min

Pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem

Zobrazit Recept

Pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě

Zobrazit Článek

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě
7 min

Jak efektivně podpořit zdraví celé rodiny?

Zobrazit Článek

Jak efektivně podpořit zdraví celé rodiny?