Vitální houby a jejich použití u rakovin
Pokud hovoříme o zdraví celé rodiny, soustředíme se na ni jako na jeden celek, nikoli na jednotlivé členy.
Jelikož je zdraví definováno jako fyzická, psychická a sociální pohoda, je patrné, že tyto faktory musí být v rovnováze. Jednotlivé složky zdraví se vzájemně ovlivňují. Není možné být fyzicky nemocný a zároveň být v psychické a sociální pohodě, a naopak.
Je důležité, aby v rodině panovaly dobré vztahy, což se následně promítá i do vztahů s ostatními lidmi, do budování sociálních kontaktů mimo rodinu. Ty jsou pro zdraví naprosto nezbytné. I když je rodina pevný celek, musí svým členům poskytovat také volnost a možnost stýkat se s dalšími lidmi.
Pohoda a klid v rodině, komunikace, otevřenost a respekt, dodržování soukromí, nastavená pravidla a jejich dodržování a čitelnost situací jsou spojené také s psychickým zdravím rodičů, a hlavně dětí. Jen vyrovnaní rodiče mohou mít vyrovnané děti.
My se však nejvíce soustředíme na ty fyzické faktory, tedy na zdraví fyzické, které však není dokonalé bez předchozích zmíněných.
Rodinné zdraví úzce souvisí s životním stylem rodiny. Jedná se hlavně o způsob stravování a také fyzickou aktivitu. Děti jsou od dětství formovány zvyky v rodině. Pokud se rodiče stravují nezdravě a nepohybují se, jsou obézní, bude s vysokou pravděpodobností takové i dítě, neboť kopíruje chování rodičů. Proto je důležité, aby šli rodiče dětem příkladem. Je potřeba dodržovat zásady zdravého stravování, které známe již z tradiční čínské medicíny, nejedná se jen o složení stravy, ale také množství a načasování příjmu. Strava totiž může být naším lékem, něčím, co podpoří a udrží naše zdraví. Důležitý je vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatečné množství bílkovin, tuků i cukrů (nejlépe složených polysacharidů). Neméně důležitá je i úprava jídla, aby zůstalo zachováno co nejvíce živin, vitaminů a minerálů. V rámci tradiční čínské medicíny bychom měli brát v úvahu také povahu potraviny, respektovat svou konstituci, věk, pohlaví, roční dobu, místo narození i současnou kondici.
Důležitá je i pohybová aktivita a třeba i ta, která je provozována společně v rodinném kruhu, nebo samostatně. Zdraví prospívá jakýkoli pohyb, musí však být provozován správně, ve správném množství a náročnosti. Některé sportovní aktivity mohou přetěžovat určité svalové skupiny, a obzvláště děti by měly být zatěžovány rovnoměrně. V tom mohou pomoci například i cvičení z tradiční čínské medicíny, jako je Qi Gong (čchi-kung) nebo Tai Chi. V rámci obou druhů cvičení se objevují různé podtypy, školy. Studie ukazují, že tato cvičení pozitivně ovlivňují klouby, kvalitu kostí, zdraví srdečně-cévní soustavy, ale také psychiku a funkci imunitního systému. Cvičení také zlepšuje stabilitu, sílu, obratnost a flexibilitu. Může snižovat krevní tlak a hodnoty krevních tuků.
A pokud chcete zdraví takzvaně naboostovat ještě jinak, je možné zvolit rostliny a produkty z nich, které podporují zdraví. Mnohé slouží jako prevence vzniku nemocí, ať už to jsou onemocnění nádorová nebo metabolická (metabolický syndrom, cukrovka typu II, obezita). Výbornými pomocníky jsou v tomto ohledu vitální houby, např. Reishi, Coriolus, Maitake, Hericium, hlíva, Agaricus, Cordyceps, Shiitake a mnoho dalších. Vitální houby totiž pomáhají regulovat hladinu krevních tuků a krevní tlak, takže snižují riziko poškození jater a srdečně-cévního systému. Studie také potvrzují, že vyšší konzumace hub může snížit riziko vzniku nádorových onemocnění. Houby navíc podporují funkce imunitního systému, snižují záněty, včetně alergických a podporují obranyschopnost. Mnohé studie, např. s hlívou ukazují, že její užívání může snížit nemocnost dětí v zimních měsících.
Další pozitivní efekt hub je ovlivnění střevní mikrobioty, která má zásadní vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Mikrobiotu můžeme ovlivnit složením stravy a také pohybovou aktivitou. Strava s dostatečným množstvím vlákniny, s nepříliš velkým množstvím soli, cukru a živočišných tuků a pohybová aktivita podporují správné složení mikrobioty. Tu mohou podpořit také již zmíněné houby. Houby slouží jako prebiotika, tedy zdroj „potravy“ pro nám prospěšné bakterie.
Autor: Moudrá želva
Zdroje:
Guo Y, Xu M, Wei Z, Hu Q, Chen Y, Yan J, Wei Y. Beneficial Effects of Qigong Wuqinxi in the Improvement of Health Condition, Prevention, and Treatment of Chronic Diseases: Evidence from a Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Oct 24;2018:3235950. doi: 10.1155/2018/3235950. PMID: 30473716; PMCID: PMC6220394.
Zou L, SasaKi JE, Wang H, Xiao Z, Fang Q, Zhang M. A Systematic Review and Meta-Analysis Baduanjin Qigong for Health Benefits: Randomized Controlled Trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4548706. doi: 10.1155/2017/4548706. Epub 2017 Mar 7. PMID: 28367223; PMCID: PMC5359459.
Guillamón E, García-Lafuente A, Lozano M, D'Arrigo M, Rostagno MA, Villares A, Martínez JA. Edible mushrooms: role in the prevention of cardiovascular diseases. Fitoterapia. 2010 Oct;81(7):715-23. doi: 10.1016/j.fitote.2010.06.005. Epub 2010 Jun 13. PMID: 20550954.
Ba DM, Ssentongo P, Beelman RB, Muscat J, Gao X, Richie JP. Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Adv Nutr. 2021 Oct 1;12(5):1691-1704. doi: 10.1093/advances/nmab015. PMID: 33724299; PMCID: PMC8483951.
Bhardwaj N, Katyal P, Sharma AK. Suppression of inflammatory and allergic responses by pharmacologically potent fungus Ganoderma lucidum. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2014;8(2):104-17. doi: 10.2174/1872213x08666140619110657. PMID: 24948193.
Jesenak M, Hrubisko M, Majtan J, Rennerova Z, Banovcin P. Anti-allergic effect of Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):471-4. doi: 10.1002/ptr.5020. Epub 2013 Jun 7. PMID: 23744488.
Jesenak M, Majtan J, Rennerova Z, Kyselovic J, Banovcin P, Hrubisko M. Immunomodulatory effect of pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections. Int Immunopharmacol. 2013 Feb;15(2):395-9. doi: 10.1016/j.intimp.2012.11.020. Epub 2012 Dec 20. PMID: 23261366.
Li, M., Yu, L., Zhao, J., Zhang, H., Chen, W., Zhai, Q., & Tian, F. (2021). Role of dietary edible mushrooms in the modulation of gut microbiota. Journal of Functional Foods, 83, 104538.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.