Krémová lišková polévka

Co potřebujete

  • 300 g čerstvých lišek (můžete použít i sušené, ale je třeba je předem namočit)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední brambora (pro zahuštění)
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření (cca 12–18 % tuku)
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku (volitelně)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Krémová lišková polévka




Co potřebujete

  • 300 g čerstvých lišek (můžete použít i sušené, ale je třeba je předem namočit)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední brambora (pro zahuštění)
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření (cca 12–18 % tuku)
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku (volitelně)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Krémová polévka z lišek je dokonalým způsobem, jak si užít chuť podzimu. Tento pokrm je nejen lahodný a výživný, ale také jednoduchý na přípravu, což z něj činí ideální volbu pro chladnější dny, kdy si chcete dopřát něco sytého a hřejivého.

Lišky s jejich jemnou, a přitom výraznou chutí jsou jedním z pokladů lesů a v této polévce se jejich aroma krásně snoubí s jemností smetany a kořením.

Tak pojďme vařit!

Co budeme potřebovat:

  • 300 g čerstvých lišek (můžete použít i sušené, ale je třeba je předem namočit)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední brambora (pro zahuštění)
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření (cca 12–18 % tuku)
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku (volitelně)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu
liskova-polevka

Jak na to:

Pokud používáte čerstvé lišky, očistěte je od nečistot (nejlépe suchým hadříkem nebo štětečkem, abyste je nenamočili). Pokud používáte sušené lišky, namočte je na 20–30 minut do teplé vody, poté je dobře sceďte a osušte.

Na středním ohni rozehřejte máslo v hrnci. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezezlátne, asi 5 minut. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a restujte další 1–2 minuty, dokud se nerozvine jeho vůně.

K cibuli a česneku přidejte připravené lišky. Restujte je asi 5–7 minut, dokud nezměknou a nezískají lehce zlatavou barvu.

Bramboru oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ji do hrnce k liškám a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15–20 minut, dokud brambory nezměknou.

Jakmile jsou brambory měkké, polévku stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout. Poté polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Pokud chcete polévku jemnější, můžete ji propasírovat přes jemné síto.

Polévku vraťte na sporák, přidejte smetanu a nechte ji prohřát, ale už nevařte. Dochuťte solí, pepřem a případně špetkou muškátového oříšku.

Polévku podávejte horkou, ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou. Můžete přidat i pár celých osmažených lišek jako ozdobu.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Podpořte nás!
Líbí se Vám projekt Cesta Želvy? Podpořte ho, ať se může dál rozvíjet!Líbí se Vám projekt Cesta Želvy? Podpořte ho, ať se může dál rozvíjet!Chci podpořit!

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou

Zobrazit Recept

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
více než 2 hodiny

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Léčba ortopedických onemocnění zvířecích pacientů čínskou medicínou

Léčba ortopedických onemocnění zvířecích pacientů čínskou medicínou
6 min

Nenechte se převálcovat podzimní depresí!

Zobrazit Článek

Nenechte se převálcovat podzimní depresí!
3 min