Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Krémová polévka z lišek je dokonalým způsobem, jak si užít chuť podzimu. Tento pokrm je nejen lahodný a výživný, ale také jednoduchý na přípravu, což z něj činí ideální volbu pro chladnější dny, kdy si chcete dopřát něco sytého a hřejivého.
Lišky s jejich jemnou, a přitom výraznou chutí jsou jedním z pokladů lesů a v této polévce se jejich aroma krásně snoubí s jemností smetany a kořením.
Tak pojďme vařit!
Pokud používáte čerstvé lišky, očistěte je od nečistot (nejlépe suchým hadříkem nebo štětečkem, abyste je nenamočili). Pokud používáte sušené lišky, namočte je na 20–30 minut do teplé vody, poté je dobře sceďte a osušte.
Na středním ohni rozehřejte máslo v hrnci. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezezlátne, asi 5 minut. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a restujte další 1–2 minuty, dokud se nerozvine jeho vůně.
K cibuli a česneku přidejte připravené lišky. Restujte je asi 5–7 minut, dokud nezměknou a nezískají lehce zlatavou barvu.
Bramboru oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ji do hrnce k liškám a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15–20 minut, dokud brambory nezměknou.
Jakmile jsou brambory měkké, polévku stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout. Poté polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Pokud chcete polévku jemnější, můžete ji propasírovat přes jemné síto.
Polévku vraťte na sporák, přidejte smetanu a nechte ji prohřát, ale už nevařte. Dochuťte solí, pepřem a případně špetkou muškátového oříšku.
Polévku podávejte horkou, ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou. Můžete přidat i pár celých osmažených lišek jako ozdobu.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva