Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
Dnes si společně připravíme recept na kopřivovou polévku s detoxikačním účinkem, která je vhodná pro všechny metabolické typy, v elementu DŘEVO – JARO (14. února – 26. dubna).
Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.
Kopřivová polévka je proto skvělou jarní variantou, jak doplnit železo a kyselinu listovou. Pro polévku proto doporučuji mladé kopřivy. Tato polévka je ukázkou toho, jak lze skvěle využít zahradní plevel.
Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Na začátku jara, kdy jsou teploty ještě nízké, přesto však dostačující na to, aby se začala v lese objevovat první divoká bylinka – medvědí česnek, doporučuji v tomto receptu jednoduše vyměnit kopřivu za medvědí česnek a získáme první jarní vitaminovou bombu na podporu jater unavených po zimě.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová