Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti
Ještě před pár lety se razila teorie, čím častěji za den budeme jíst, tím více živin načerpáme a tím lépe stabilizujeme hladinu krevního cukru. Zní to logicky. Ale na druhé straně, když naše tělo dobře spaluje, je daleko lepší nechat hladinu krevního cukru dostatečně klesnout, aby tělo přepnulo z cukrů na tuky a tím se rozjelo spalování tuků. Tento stav je pro tělo ideální, a proto některým lidem stačí jíst 3× za den (snídaně, oběd, večeře).
Jíst 3× za den a nemít pocit hladu, znamená, že tělo po spotřebování cukrů umí přepnout na tuky, které také využívá jako zdroj energie. Tito lidé také často nepotřebují přílohy a mohou zařazovat vedle bílkovin a dostatku neškrobové zeleniny i více nasycených tuků v podobě másla, přepuštěného másla, smetany, domácího špeku nebo kokosového oleje. Nasycené tuky navíc výborně sytí a dobře stabilizují hladinu krevního cukru.
Existuje ale druhá skupina lidí, jejichž tělo nespaluje, a tudíž nepřepíná po několika hodinách hladovění na tuky. Proč by také přepínalo, když roky dostávalo pravidelné přísuny cukrů v podobě sacharidových jídel a sladkostí. U těchto lidí po více hodinových pauzách mezi jídly klesne hladina krevního cukru tak extrémně, že stresové hormony musí rychle atakovat přeměnu uloženého cukru v podobě glykogenu na aktivní formu – glukózu nebo v případě nedostatku cukerných zásob přeměnit na cukry dokonce i bílkoviny. Každopádně cukry jsou jediným palivem, ze kterého je tělo u těchto lidí schopné vyrobit energii. Bohužel ale výsledkem této reakce je zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Buňky, které jsou neustále obtěžovány inzulinem, aby zabalovaly cukr, se stávají po čase na inzulin necitlivé. Zvýšená hladina cukru v krvi a následně inzulinu vede ke vzniku zánětlivého prostředí, k oslabení imunitního systému a k zablokování spalování. Právě nezvladatelné chutě na sladké, odpolední únava nebo večerní vlčí hlad vypovídají o silně kolísavé hladině krevního cukru. Tito lidé jsou na tzv. CUKROVÉ HOUPAČCE.
Proto pro lidi s velkými chutěmi na sladké a energetickými propady je vhodnější častější pravidelná konzumace a to 5× za den po třech hodinách (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře). Jestliže je jídlo sestavované podle Pravidla pěstí (článek Jak si složit talíř pro správné spalování a štíhlou linii najdete zde), nedochází ke zvýšenému vylučování inzulinu, což je předpoklad pro opětovné rozběhnutí spalování. Po čase, kdy se u nich stabilizuje hladina krevního cukru a rozběhne spalování, mohou i tito lidé přejít postupně na 3 porce jídla za den a vychutnat si větší příjem nasycených tuků!
Může nastat ještě ta možnost, že ani pravidelné jídlo 5× za den, sestavené podle Pravidla pěstí, nepomůže rozběhnout spalování. V tomto případě se jeví jako velmi účinná přerušovaná hladovka, která učí mitochondrie využívat jako zdroj energie také tuky.
Pro načerpání dostatku živin stačí tedy 3 porce jídla za den za předpokladu zdravého spalování. Jestliže chutě na sladké jsou u vás výrazné, je potřeba zatím zůstat u 5 porcí za den, sestavených podle Pravidla pěstí. Nezapomínejte, že kvalita konzumovaných potravin musí být vždy na prvním místě.
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.