Jablkový cheesecake z ovesných vloček

Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry (nebo 1 lžička sušené)
  • 4 sladká jablka
  • 3 žloutky
  • 80 g přepuštěného másla nebo 140 g čerstvého másla pokojové teploty
  • 4 lžíce panely (na těsto)
  • 2 lžíce panely nebo rapadury (na tvaroh)
  • 2 lžičky skořice
  • Špetka vanilky
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 250 g bio ovesných vloček
  • Špetka soli
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 500 g bio tvarohu

Jablkový cheesecake z ovesných vloček




Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry (nebo 1 lžička sušené)
  • 4 sladká jablka
  • 3 žloutky
  • 80 g přepuštěného másla nebo 140 g čerstvého másla pokojové teploty
  • 4 lžíce panely (na těsto)
  • 2 lžíce panely nebo rapadury (na tvaroh)
  • 2 lžičky skořice
  • Špetka vanilky
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 250 g bio ovesných vloček
  • Špetka soli
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 500 g bio tvarohu

Dnes si společně připravíme recept na jablkový cheesecake z ovesných vloček podle TCM v elementu ZEMĚ – BABÍ LÉTO (28. červenec – 18. srpen).

Tento dezert je vhodný pro všechny metabolické typy. Je fantasticky dobrý a díky tvarohu i velmi sytý, super vyvážená svačina pro děti.

Babí léto je období sklizně a hojnosti. Element země je nejdůležitějším a také spojovacím elementem. Představuje střed, vyživující a vyrovnávající element, který nás provází celý rok a spojuje všechna roční období (všechny elementy). Nerovnováha tohoto elementu znamená nerovnováhu všech ostatních elementů. Země symbolizuje střední věk, zralost, stabilitu a potřebu seberealizace v založení kariéry a rodiny.

Elementu země se přiřazují orgány Slezina, Žaludek a Slinivka, žlutá barva, vlhko a sladká chuť.

Vaření v souladu s ročním obdobím znamená vybírat správné potraviny a jejich termické účinky tak, aby vyrovnávaly energetické nerovnováhy mezi tělem a okolím.

Recepty podle principu pěti elementů nejenže harmonizují chutě a termické účinky podle ročního období, ale také podporují metabolické zdraví, což znamená, že přispívají ke správné hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tak a pojďme vařit!

Co budeme potřebovat:

Na 16 kousků si připravte dortovou formu o průměru 23 cm.

OHEŇ

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry (nebo 1 lžička sušené)

ZEMĚ

  • 4 sladká jablka
  • 3 žloutky
  • 80 g přepuštěného másla nebo 140 g čerstvého másla pokojové teploty
  • 4 lžíce panely (na těsto)
  • 2 lžíce panely nebo rapadury (na tvaroh)
  • 2 lžičky skořice
  • Špetka vanilky
  • 1 bio vanilkový cukr

KOV

  • 250 g bio ovesných vloček

VODA

  • Špetka soli

DŘEVO

  • Šťáva z ½ citronu
  • 500 g bio tvarohu
Jablkovy-cheesecake-z-ovesnych-vlocek

Postup:

Příprava těsta a drobenky:

Ovesné vločky nasypeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou mouku.

Mouku přesypeme do mísy a přidáme přepuštěné máslo nebo máslo pokojové teploty, 4 lžíce panely a špetku soli.

Zpracujeme na těsto a necháme přes noc uležet v ledničce.

Příprava dortu:

Těsto vyndáme z ledničky a necháme povolit.

Z těsta oddělíme přibližně 50 g na drobenku.

Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem.

Těstem vyložíme celé dno koláčové formy.

Tvaroh rozšleháme s trochou vody.

Přidáme citronovou šťávu, vanilku a citronovou kůru.

Přidáme 2 lžíce panely a 3 žloutky.

Tvaroh vyšleháme vidličkou na hustý krém a rozetřeme na těsto ve formě.

Jablka nastrouháme nahrubo a zakápneme citronovou šťávou.

Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozložíme na tvarohový krém a posypeme drobenkou.

Posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.

Cheesecake vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C 45 minut.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem

Zobrazit Recept

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem
30 min

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?

Zobrazit Článek

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?
7 min

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí

Zobrazit Článek

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí
9 min