Jablkový cheesecake z ovesných vloček

Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry (nebo 1 lžička sušené)
  • 4 sladká jablka
  • 3 žloutky
  • 80 g přepuštěného másla nebo 140 g čerstvého másla pokojové teploty
  • 4 lžíce panely (na těsto)
  • 2 lžíce panely nebo rapadury (na tvaroh)
  • 2 lžičky skořice
  • Špetka vanilky
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 250 g bio ovesných vloček
  • Špetka soli
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 500 g bio tvarohu

Jablkový cheesecake z ovesných vloček




Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry (nebo 1 lžička sušené)
  • 4 sladká jablka
  • 3 žloutky
  • 80 g přepuštěného másla nebo 140 g čerstvého másla pokojové teploty
  • 4 lžíce panely (na těsto)
  • 2 lžíce panely nebo rapadury (na tvaroh)
  • 2 lžičky skořice
  • Špetka vanilky
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 250 g bio ovesných vloček
  • Špetka soli
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 500 g bio tvarohu

Dnes si společně připravíme recept na jablkový cheesecake z ovesných vloček podle TCM v elementu ZEMĚ – BABÍ LÉTO (28. červenec – 18. srpen).

Tento dezert je vhodný pro všechny metabolické typy. Je fantasticky dobrý a díky tvarohu i velmi sytý, super vyvážená svačina pro děti.

Babí léto je období sklizně a hojnosti. Element země je nejdůležitějším a také spojovacím elementem. Představuje střed, vyživující a vyrovnávající element, který nás provází celý rok a spojuje všechna roční období (všechny elementy). Nerovnováha tohoto elementu znamená nerovnováhu všech ostatních elementů. Země symbolizuje střední věk, zralost, stabilitu a potřebu seberealizace v založení kariéry a rodiny.

Elementu země se přiřazují orgány Slezina, Žaludek a Slinivka, žlutá barva, vlhko a sladká chuť.

Vaření v souladu s ročním obdobím znamená vybírat správné potraviny a jejich termické účinky tak, aby vyrovnávaly energetické nerovnováhy mezi tělem a okolím.

Recepty podle principu pěti elementů nejenže harmonizují chutě a termické účinky podle ročního období, ale také podporují metabolické zdraví, což znamená, že přispívají ke správné hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tak a pojďme vařit!

Co budeme potřebovat:

Na 16 kousků si připravte dortovou formu o průměru 23 cm.

OHEŇ

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry (nebo 1 lžička sušené)

ZEMĚ

  • 4 sladká jablka
  • 3 žloutky
  • 80 g přepuštěného másla nebo 140 g čerstvého másla pokojové teploty
  • 4 lžíce panely (na těsto)
  • 2 lžíce panely nebo rapadury (na tvaroh)
  • 2 lžičky skořice
  • Špetka vanilky
  • 1 bio vanilkový cukr

KOV

  • 250 g bio ovesných vloček

VODA

  • Špetka soli

DŘEVO

  • Šťáva z ½ citronu
  • 500 g bio tvarohu
Jablkovy-cheesecake-z-ovesnych-vlocek

Postup:

Příprava těsta a drobenky:

Ovesné vločky nasypeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou mouku.

Mouku přesypeme do mísy a přidáme přepuštěné máslo nebo máslo pokojové teploty, 4 lžíce panely a špetku soli.

Zpracujeme na těsto a necháme přes noc uležet v ledničce.

Příprava dortu:

Těsto vyndáme z ledničky a necháme povolit.

Z těsta oddělíme přibližně 50 g na drobenku.

Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem.

Těstem vyložíme celé dno koláčové formy.

Tvaroh rozšleháme s trochou vody.

Přidáme citronovou šťávu, vanilku a citronovou kůru.

Přidáme 2 lžíce panely a 3 žloutky.

Tvaroh vyšleháme vidličkou na hustý krém a rozetřeme na těsto ve formě.

Jablka nastrouháme nahrubo a zakápneme citronovou šťávou.

Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozložíme na tvarohový krém a posypeme drobenkou.

Posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.

Cheesecake vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C 45 minut.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Domácí zeleninové chipsy

Zobrazit Recept

Domácí zeleninové chipsy
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem

Zobrazit Recept

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty

Zobrazit Článek

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty
6 min

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)
4 min