Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
Dnes si společně připravíme recept na dýňovo-kokosovou polévku s dijonskou hořčicí v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).
Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.
Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
špetka kurkumy
ZEMĚ
1,5 kg dýně Hokkaido
200 ml domácího kokosového mléka
2 lžíce přepuštěného másla
KOV
2 plátky čerstvého zázvoru
1 lžička kardamomu
1-2 malé sušené chilli papričky
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce dijonské hořčice
VODA
2-3 kostky bio zeleninového bujónu
nerafinovaná sůl podle chuti
2 l vody
DŘEVO
1 lžíce citrónové šťávy
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová