Dýňovo-kokosová polévka s dijonskou hořčicí

Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1,5 kg dýně Hokkaido
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 - 2 malé sušené chilli papričky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 - 3 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl podle chuti
  • 2 l vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Dýňovo-kokosová polévka s dijonskou hořčicí




Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1,5 kg dýně Hokkaido
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 - 2 malé sušené chilli papričky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 - 3 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl podle chuti
  • 2 l vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Dnes si společně připravíme recept na dýňovo-kokosovou polévku s dijonskou hořčicí v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).

Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

 

Tak pojďme vařit!

Na 4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

špetka kurkumy

ZEMĚ

1,5 kg dýně Hokkaido

200 ml domácího kokosového mléka

2 lžíce přepuštěného másla

KOV

2 plátky čerstvého zázvoru

1 lžička kardamomu

1-2 malé sušené chilli papričky

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce dijonské hořčice

VODA

2-3 kostky bio zeleninového bujónu

nerafinovaná sůl podle chuti

2 l vody

DŘEVO

1 lžíce citrónové šťávy

Podzim_Dynovo-kokosova pole vka s dijonskou hoic

Postup:

  • Dýni neloupeme, jen odstraníme semínka a nakrájíme ji na větší kusy.
  • V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme nakrájenou dýni a přihodíme plátky zázvoru.
  • Zalijeme vodou a přidáme rozdrobený bio zeleninový bujón.
  • Necháme lehce probublávat, až je dýně velmi měkká (asi 20 minut).
  • Přikápneme citrónovou šťávu a přisypeme kurkumu.
  • Přilejeme kokosové mléko a rozmixujeme ponorným mixérem na krém.
  • Přidáme rozdrobenou chilli papričku, kardamom, drcený kmín a dijonskou hořčici.
  • Vrátíme na oheň a necháme ještě 2 minuty probublávat.
  • Podle chuti dosolíme.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti