Bez cukru je život mnohem sladší - 1. díl
Podle čínské potravinové terapie je však povaha sladkostí mnohem složitější než jen pouhé rozdělování na dobré nebo špatné. Každá orgánová soustava má svou příchuť, která ji posiluje, avšak příliš mnoho ji zahlcuje. V tradiční čínské medicíně ovlivňuje sladkost žaludek a slezinu – trávící soustavu našeho těla.
Je přirozené, že po jídle máme chuť na něco trochu sladkého, protože sladká chuť podporuje trávení. Takže kousek ovoce nebo malý čtvereček čokolády vám pomůže uvolnit se a strávit jídlo. Pokud ovšem zaplavíme trávící systém sladkostmi, nejčastějším důsledkem je něco, čemu se v tradiční čínské medicíně říká vlhkost, což znamená, že trávicí proces se zahltí a špatně metabolizuje tekutiny.
Tělo potřebuje vlhkost, jenže když se trávicí proces přehltí, vlhkost v těle se akumuluje a pak tu máme problémy, jako jsou kvasinkové infekce, plíseň na nohou, infekce močového měchýře, zadržování vody v těle, afty v ústech, a dokonce i přebytečný tělesný tuk.
Pokud se tato vlhkost dlouhodobě drží v organismu, vyvine se do horkosti. V jazyce západní medicíny je to zánět. Stavy jako dna, artritida, infekce, pásový opar, syndrom dráždivého tračníku a problémy s dutinami jsou v čínské medicíně ve většině případů považovány důsledky vlhkosti a horka.
Když máme obrovské, nekontrolovatelné chutě na sladké, je to známka toho, že naše trávení má potíže. Bohužel, podlehnutí těmto druhům chutí problém jen zhoršuje.
Prázdným sladkostem se vyhněte nebo je jezte jen v malém množství. Mají tendenci chladit a vytrácet se (pohybovat se). Patří mezi ně jednoduché cukry, rafinované sacharidy, med, surový cukr a umělá sladidla. Mají tendenci nabízet prázdné kalorie, nejsou příliš výživné a vyvolávají vlhkost.
Cukr (ale také umělá sladidla) je v české, ale i světové gastronomii velké téma. Pravdou je, že člověk bez cukru nemůže žít. Cukr je ve srovnání s bílkovinami a tuky nejrychleji stravitelná složka potravy. Lidské tělo ho téměř stoprocentně spotřebuje a brzy po konzumaci se projevují jeho účinky, což neumí žádná jiná složka potravy.
Umělá sladidla jsou snad nejkontroverznějšími přísadami našich jídelníčků. Mnozí jim dávají před cukrem přednost pod záminkou hubnutí, protože neobsahují kalorie. Vedle toho je však důležité vědět, že tyto uměle vyrobené látky, které jsou daleko sladší než cukr, vzbuzují u svých konzumentů větší chuť na sladké a je po nich brzy hlad, což vede k další konzumaci dalšího jídla.
Moderní životní styl, který se vyznačuje minimálním množstvím pohybu a zároveň požitkářstvím z jídla, způsobil, že lidé stále více trpěli a trpí nadváhou. Lékaři a zdravotnická osvěta proto začala doporučovat omezení tuků a cukrů. Na to však zareagovali výrobci potravin a nápojů a vymysleli light výrobky.
Postupně jsme se tak dostali do light éry, kdy žijeme v domnění, že co je light, nemůže tělu ublížit. Cukr začal být vytěsňován, na popularitě získávala umělá sladidla, která ve velké míře užívali a užívají lidé zdraví, tedy ti, co netrpí cukrovkou. Odborníci na výživu zdůrazňují, že lidé si mylně zaměňují light a dia potraviny.
Zdá se, že v dnešní době je náročné mít cukr pod kontrolou. Skrývá se pod bezpočtem různých názvů a zkratek i v potravinách, kde by vůbec být nemusel. Naše tělo cukr potřebuje, ovšem jakmile ho má dlouhodobě nadbytek, spouští se v organismu nebezpečný řetězec příčin a následků, které ve výsledku významně zkracují délku života a snižují jeho kvalitu. Zejména v kombinaci se zrychleným životním stylem, stresem, nedostatkem spánku a kvalitní stravy, si tak zakládáme na řadu vážných onemocnění.
Každý člověk má jiný výdej energie, ideální příjem cukru by však měl zůstat stejný. Šest kávových lžiček cukru denně pro ženy a devět pro muže. Zdá se to až moc, ale nezapomínejte na cukr schovaný v potravinách, který nevidíte. Měli byste proto omezit každý cukr, který si do jídla nebo pití přidáváte navíc, a samozřejmě také samotné cukrovinky. Dále ovšem myslete i na cukr, který je schován v pečivu, v jogurtech, v konzervách, v nápojích, v cereáliích a dalších potravinách.
Odborníci se shodují na tom, že nejlepší řešení je příjem cukru snížit. Jak na to?
Prostě jezte méně cukru. Vždyť i bez něj je život sladký až dost!
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.