Proč má být snídaně teplá?


Vždy, když píši nebo hovořím na toto téma, vzpomenu si na své dětství. Hrozně nerada jsem snídala, tak jsem vždy ten namazaný chléb od maminky brala s sebou do školy a věnovala ho jednomu milému pejskovi, který na mě vždy čekal u plotu břevnovské zahrádky a vesele mě vítal. Jenže dohady ohledně snídaně nekončily, a tak se do toho vložil můj tatínek a já začala snídat polévky a najednou bylo po problému.

A tak zvítězila přirozenost a evoluce, protože se po staletí nejenom v Číně, ale v mnoha jiných zemích, snídala kaše. Zatímco Číňané snídali congee, u nás se snídala hlavně hrachová kaše, v pozdějších dobách kaše obilná. Teprve když se do našich končin dostala káva a v roce 1714 byla v Praze otevřena první kavárna, začali měšťané měnit své stravovací návyky. Považovali totiž ty dosavadní za moc prosté a začali tak snídat koláčky a kávu.

Ale protože naše historie nemá dostatečné vysvětlení, opět se vrátíme k filozofii starých Číňanů. Zatímco den má yangovou energii, noc je yinová. Klid, tma a odpočinek, snižování tělesné teploty, a když se ráno probudíme, potřebujeme se nastartovat do nového dne, podpořit yangovou energii, abychom byli výkonní.

Pokud si ráno dáte jogurt z ledničky, smoothie z ovoce nebo zeleniny, je to, jako byste do malé jiskřičky ohně rodícího se Yangu vylili kýbl vody a uhasili ho. Ten den rozhodně nebudete tak výkonní, jako kdybyste si dali ke snídani kaši, polévku či vejce.

Ideální doba pro snídani je mezi 7:00 až 9:00, protože v té době je v aktivitě náš žaludek. Naše tělo je připraveno na příjem potravin a v této hodině si můžete i trošku zahřešit, protože je před vámi celý den a vy máte šanci nějakou tu kalorii spálit.

Pochopitelně ne každý z nás má šanci se sladit s orgánovými hodinami, protože naše pracovní povinnosti některé z nás vyhání z vyhřáté postele mnohem dříve. Ale pokud chceme, vždy se najde nějaké šikovné řešení, abychom podpořili svoji vitalitu.

Já osobně vstávám v 5:00, 30 minut cvičím qigong a pak následuje ranní hygiena a cesta do práce. Zde si ohřívám snídaňovou polévku a pak začínám pracovat. Polévka má výhodu, že si ji navařím dopředu, dám do zavařovacích sklenic a uložím do ledničky. Pak vždy ráno jednu popadnu a je to.

Oatmeal,Porridge,With,Blueberries,,Almonds,In,Bowl,On,Wooden,Table

Pokud preferujete kaši na sladko, mám tu pro vás můj ověřený ranní rituál, jak vše rychle zvládnout. Jakmile ráno vstanete, dejte si vařit přes noc namočenou obilovinu, v klidu absolvujte ranní hygienu, poté do kaše přidejte čerstvé nebo sušené ovoce a kaši si dejte do termosky. Vydrží vám jako chutná a teplá snídaně až do práce.  To samé můžete udělat i s vejci. Není to tolik práce, jen musíme chtít…

Velmi častý dotaz je na instantní kaše, zde je potřeba si uvědomit, že energii, kterou potřebuje naše tělo, získáme z vařeného jídla. Instantní jídlo nám občas může vytrhnout trn z paty, když se například zdržíme v práci nebo jsme na výletě, ale rozhodně by tento druh stravování neměl být každodenní součástí našeho života.

Přesto, že se mnoho procesů snažíme zkracovat, nemělo by se to týkat našeho jídla. Proces přípravy, vaření, koření a bylinky, to vše je alchymie, která ve výsledku podporuje harmonický chod našeho těla, a snídaně není výjimkou.

Neznamená to, že si nemůžete občas k snídani dát koláček či chleba se šunkou či sýrem. Též si ráda někdy zahřeším. Drobné výkyvy naše tělo bez problému unese.

Velmi často se setkávám s názorem svých klientů, že si v horkém létě nedovedou představit teplou snídani. V asijských zemích je teplá snídaně zcela běžná, i když tam mají horko a aby zahnali žízeň, většinou pijí teplý čaj, takže určitě to jde a není to nepřirozené.

V horkém létě si připravuji lehké zeleninové polévky nebo zeleninový vývar s pohankou či rýží, které ohřívám, aby byly teplé ne horké. Využívám osvěžující potraviny a pak se celkově cítím mnohem lépe. V této době můžete jíst vejce na hniličku či naměkko, nesmažit je na cibulce a oleji, abyste do jídla nepřidávali zbytečně moc tepla.

Uvidíte, že po měsíci se budete cítit mnohem lépe a budete mít více energie. Navíc nejlepší je se tento způsob stravování naučit na podzim nebo v zimě. Velmi rychle si na to zvyknete tak, že v létě nebudete chtít přestat.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, Dis. 



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita

Zobrazit Článek

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita
4 min

Malý atlas akupunktury - 39. díl - Yang Fu (GB-38)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 39. díl - Yang Fu (GB-38)
3 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.