Žito



Obsah

Tato obilovina bývávala hlavní plodinou zemí českých. Svůj název získala od starých Slovanů od slova „žíti“. Žito a oves jako jediné obiloviny jsou evropského původu, protože ostatní druhy se k nám dostaly většinou z Asie.

Ze všech obilí obsahuje nejvíce vitamínů B, 11% bílkovin, 72% uhlohydrátů a asi 1,3% tuku. Ze žitné mouky (výražky) se dříve připravoval nejenom chléb, ale i se z ní pekly buchty a koláče. Vyráběla se z něho káva (melta). Teprve módní pšenice ho postupně začala vytlačovat na okraj.

Žito má lepek, ale obsahuje ho méně, než pšenice.

Je neutrální povahy a má sladkou a hořkou chuť. Podporuje imunitu, je diuretické a pomáhá uvolňovat zadržované tekutiny. Vývar z žita je vhodný při otocích nebo hubnoucích kůrách.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě

Zobrazit Článek

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě
7 min

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem

Zobrazit Recept

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem
60 min